5+1 tény a hallásról – Ezt Önnek is tudnia kell

Legtöbben természetesnek vesszük az egészséges hallást, annak ellenére, hogy a halláskárosodás igen gyakori jelenség. Globálisan több mint 430 millió ember él halláscsökkenéssel, ez az egyik leggyakoribb népbetegség. Érdemes hát egy kis figyelmet szentelni a hallásunknak!

6+1 érdekes tény a hallás és a halláskárosodás területéről

Az Egészségügyi Világszervezet szerint a halláskárosodás a világ lakosságának több mint 5%-át érinti. Ez azt jelenti, hogy globálisan több mint 430 millió ember él halláscsökkenéssel.

Mivel a kezeletlen halláscsökkenés az életminőségre és az egészségünkre is negatív hatással lehet, ezért érdemes figyelmet szentelni a témának és még időben felismerni a halláskárosodás jeleit. Hogy Önök is jobban el tudjanak mélyülni a témában, összegyűjtöttük a hallással kapcsolatos legérdekesebb tényeket. Betekintést adunk a hallás egészségétől a hallókészülék használatáig, a fülzsír fajtáitól a hanghullámokig, hogy szerettei hangja minél tovább a mindennapok része maradhasson.

Lássuk hát a tényeket a hallás és a halláskárosodás területeiről!

1. A halláskárosodás nem kizárólag időseknél fordul elő

Sokan azt gondolják, hogy a halláskárosodás időskori betegség. Tény, hogy jóval gyakrabban fordul elő 65 év felettieknél, azonban a halláskárosodást több dolog is okozhatja, így bárki érintett lehet. Érdemes elkerülni a hangos zajokat, illetve védekezni ellenük, ezek ugyanis maradandó halláskárosodáshoz vezethetnek. A tartós háttérzaj – például a munkahelyeken végzett nagy zajjal járó munkafolyamatok – hasonlóképp rontja a hallást.

A genetikai elváltozásokkal, sérülésekkel, gyógyszer mellékhatásokkal összefüggő tényezők szintén figyelmet érdemelnek a halláskárosodással kapcsolatban, hiszen ezekben az esetekben már fiatalabb korban is megjelenhet a probléma.

2. Sok híres ember is érintett a problémában

Számos ismert személy küzd halláskárosodással – többek között Halle Berry, Brian Wilson, Barbra Streisand –, de a történelem folyamán is számos nagy hatású történelmi személyiségnek okozott gondot a halláscsökkenés; ilyen például Thomas Edison vagy akár Ludwig Van Beethoven.

3. A halláskárosodás költséges

Az Egészségügyi Világszervezet jelentése szerint a kezeletlen halláskárosodás globálisan 750 milliárd dolláros költséggel jár. A globális költségeken túlmenően azonban plusz kiadást jelenthet az egyének számára is – ez az állapot ugyanis sokszor alacsonyabb fizetésekkel, lassabb szakmai előmenetellel és akár munkanélküliséggel is együtt jár.

4. A fülzsír valójában nagyon jó a fülnek

Bár azt hihetjük, hogy a fülzsír egészségtelen, de az az igazság, hogy megfelelő mértékben védelmet biztosít a fülnek. A fülzsír a verejték, bőrsejtek és olaj ragadós elegye, ami védőgátat képez a középfülben, így tisztán és egészségesen tartja ezt a területet. Ebből a szempontból tehát egy kis viasz jó dolog.

Annak ellenére, hogy a fülzsír aktív szűrő, vannak olyan esetek, amikor problémát is jelezhet. Jobb odafigyelni rá, mert a nedves fülzsír fertőzésre utalhat. Ebben az esetben érdemes felkeresni egy szakképzett audiológust, hogy megelőzhető legyen a későbbi halláskárosodás.

5. Akkor is hallunk, mikor alszunk

Hallunk alvás közben isÉjszaka, alvás közben bár a test pihen, nem minden funkciója „kapcsol ki”. A fül folyamatosan érzékeli a hangokat, tehát a hallás a nap 24 órájában aktív. Még mélyalvás közben is végigjuthatnak a hallójáraton hanghullámok, melyekről az agy értelmezés után dönt, hogy blokkolni való zaj-e. Ez a funkció azért alakult ki, hogy a hangos zajok – például a gyermek sírása, riasztó megszólalása – képesek legyenek felébreszteni, amennyiben arra szükség van. Tehát mindig halljuk a körülöttünk lévő hangokat, zajokat, akár akarjuk, akár nem.

Ezzel szemben azokat a hangokat, amelyeket álmunkban hallunk, teljes mértékben az agyunk hozza létre, a fülünk és a hallóidegek nem vesznek részt a hangképzés folyamatában.

Tanulmányok szerint az a képesség, hogy alvás közben meghalljuk a hangokat és j, az agyunk intelligens éberségi rendszerének köszönhető. A rendszer észleli, hogy mikor aludhatunk, ezáltal képesek vagyunk pihenni a vonaton, ugyanakkor felébredünk, ha sír a gyermekünk.

6. A fülünk az egyensúlyozó rendszerünk legfontosabb részeinek egyike

Fülünk és a szédülésA fül közvetlenül befolyásolja az egyensúlyunkat, ezért például fülgyulladás esetén időnként érzékelhető egyensúlyvesztés is. A belsőfül tele van folyadékkal, amely követi a test mozgását és információkat közvetít az agynak. Ez az okos folyadék még azt is meg tudja állapítani, hogy állunk vagy fekszünk, illetve hogy felfelé vagy lefelé nézünk.

A fülfertőzés egyik legjelentősebb tünete a vertigo. Ebben az állapotban gyakran szédülés, remegés, émelygés figyelhető meg. A fülben fellépő fertőzések esetén általánosságban elmondható, hogy bizonytalanabbnak érezzük az egyensúlyunkat. Ezen tünetek korai kezelése érdekében érdemes felkeresni egy halláscentrumot és segítséget kérni.

+1 A hallókészülék használatával megelőzheti a halláskárosodás súlyosbodását

Fontos tény, hogy a hallókészülékek aktívan segíthetnek megelőzni a halláskárosodás súlyosbodását. Míg bizonyos típusú genetikai vagy életkorral összefüggő halláskárosodást nem lehet elkerülni, addig számos más esetben pozitívan hatnak a hallókészülékek a hallásra. Például a magas decibel hangok vagy sérülések által okozott halláskárosodás ugyanazon a szinten tartható, ha egy halláscentrumban megfelelően kezelik. A hallókészülékek nem csak a hangok jobb megértését szolgálják, hanem biztosítják a mindennapi hallás megőrzését is. Emellett a hallókészülékek segítik az agyat abban, hogy aktív maradhasson, és ezáltal képes legyen a bejövő hangok és információk feldolgozására.

 

Amikor elvesznek bizonyos szavak, mondatok, azok nem csak a mindennapi életet teszik nehezebbé és vezetnek elmagányosodáshoz, hanem az agyi aktivitás csökkentését is maguk után vonják. Ezért érdemes időt és figyelmet szentelni az egészséges hallásnak, rendszeresen meglátogatni egy halláscentrumot és szükség esetén segítséget kérni.

Szólj hozzá