Tegyen azért, hogy Önt ne érintsék a halláscsökkenés és problémái!

A hallás fontossága

A ma rendelkezésre álló adatok szerint minden 6. ember valamilyen fokú halláscsökkenéssel éli mindennapjait. A WHO becslései alapján 2050-re több mint 900 millió ember lesz érintett a halláscsökkenés valamilyen formájában. Az idegi jellegű belsőfül betegségek már napjainkban is a leggyakoribb krónikus betegségek közé sorolhatók.

Az emberi fül fejlett észlelő érzékszerv. Ahogy testünknek egyéb részei, a kor előrehaladtával hallórendszerünk is elhasználódik. Ezt a halláscsökkenés számtalan tüneteként észleljük. Szerencsére az Audiopont lehetőséget kínál mindazok számára, akik a halláscsökkenés jeleit tapasztalják.

Milyen jelei vannak a halláscsökkenésnek?

Nehézkes kommunikáció

Nehézkes kommunikáció

Nehézséget okoz a beszélgetések követése és a hallottak megértése, telefonálás közben vagy élő szóban jelentős erőfeszítést igényel a kommunikációban való aktív részvétel.
Mentális kimerültség

Mentális kimerültség

Halláscsökkenés esetén kevesebb hang jut el az agyhoz. Ahhoz, hogy az agy értelmezni tudja ezeket, megpróbálja kiegészíteni a hiányos információkat. Ez különösen igaz azokban a helyzetekben, amikor a hangok különböző irányból érkeznek, és egyszerre több ember is beszél. Ez az agy számára rendkívül fárasztó és megterhelő, ami mentális kimerültséghez vezethet.
Feszültség különböző élethelyzetekben

Feszültség különböző élethelyzetekben

Zajos környezetben, étteremben, nyüzsgő parkokban vagy kávézókban zajló beszélgetésekkor rendkívül nehéz megérteni, hogy mit mondanak mások. A tekintet a beszélőre szegeződik, annak szájmozgásai alapján próbálja felismerni, megérteni a beszédet.
Konfliktushelyzetek

Konfliktushelyzetek

A halláscsökkenéssel élők gyakran nem ismerik fel vagy épp nem ismerik be a hallásukat érintő problémákat. Ilyenkor előfordulhat, hogy az érintettek a körülöttük lévőkben keresik a hibát („nem a hallásom rossz, csak mindenki motyog”), vagy épp támadásnak veszik, ha felhívják a figyelmüket az esetleges halláscsökkenésükre vagy annak következményeire.

A halláscsökkenés típusai

A fül elsősorban a hangok érzékeléséért felelős szerv, amely három részből áll: a külső, a közép és a belsőfülből. A fül részei mind részt vesznek a hallás folyamatában. Ha azonban a hallás útvonalának bármely része károsodik, a hanginformációt nem lehet megfelelően eljuttatni az agyhoz, vagyis hallásveszteség áll fenn. A halláscsökkenésnek három fő típusát különböztetjük meg: idegi, vezetéses és kevert.

Idegi jellegű halláscsökkenés

Típusai közül az idegi (szenzorineurális) halláscsökkenés a leggyakoribb. Ennek hátterében a belsőfülben vagy az idegpályáknál fennálló probléma húzódik meg. Bár a hang a külső és a középfülön keresztül normális úton eljut a középfülbe, az információ nem alakul át az agy által használható elektromos jelekké. Az idegi halláscsökkenés lehet szerzett vagy veleszületett.

Leggyakrabban a természetes időskori halláscsökkenésként (presbyacusis) jelentkezik, szorosan összekapcsolódik a természetes öregedés folyamatával. Ebben az esetben a szőrsejtek fokozatos elhalásával magyarázható. Ezen szőrsejtek elhalásának mértéke és üteme természetesen egyénenként változó. A folyamat sokaknál az ötvenes éveik elején veszi kezdetét, míg másoknál elhanyagolható az érzékelő sejtek számának csökkenése akár 80 éves korban is.

Az idegi halláscsökkenés második leggyakoribb oka a zajártalom. Minden erős, azaz 85 decibelnél erősebb zajhatás, mint például a famegmunkáló eszközök, nehézgépezet, erős robbanás károsíthatja a belsőfület és ezzel együtt hallásunkat. A zajártalom iránti érzékenység egyénekként változhat, azonban szinte biztosan károsodik hallásunk, ha hosszú ideig vagyunk kitéve erős zajnak.

Idegi halláscsökkenés kialakulhat még tartós magas vérnyomás, cukorbetegség, esetleg vegyszerek és gyógyszerek toxikus hatásának, fertőzések vagy vérellátási zavarok következményeként is.

Sokszor más panasz is társul a hallásproblémákhoz, leggyakrabban fülzúgás (tinnitus) és szédülés (vertigo), ami általában jobban zavarja az érintett személyt, mint maga a halláscsökkenés.

A veleszületett idegi halláscsökkenés hátterében leggyakrabban öröklődő betegség, méhen belül kialakuló fejlődési rendellenesség vagy szülés során felmerülő komplikáció húzódik meg.

Bármi is a kiváltó ok, az idegi jellegű halláscsökkenés általában mindkét fület érinti, a hallásvesztés maradandó, azonban a legtöbb esetben hallókészülékkel jól és hatékonyan kezelhető, és megfelelő beszédértés érhető el.

Vezetéses halláscsökkenés

A vezetéses halláscsökkenést a külső- vagy a középfülben akadályokba ütköző hangátvitel okozza. Kialakulhat a felgyülemlett fülzsír, a hallójárat vagy a középfül gyulladásos megbetegedései, otoszklerózis (elmeszesedés, mely a kengyel (stapes) mozgathatóságát csökkenti), nátha, allergia vagy a dobhártya sérülésének, átszakadásának következtében is. A vezetéses halláscsökkenés kezelése több módon is történhet, pl. csontba horgonyzott hallásjavító rendszerrel.

A vezetéses halláscsökkenés gyakran átmeneti jellegű, az esetek nagy részében gyógyszeres kezeléssel vagy orvosi beavatkozás segítségével kezelhető. Mindkét fül, vagy akár csak az egyik is érintett lehet, az érintett személy halkan, illetve torzulva hallja a hangokat. Amennyiben tartósan fennáll a probléma, a vizsgálati eredményeket és hallásállapotot alapul véve, a szakember által javasolt hallókészülék megfelelő mértékben javíthat a hallásélményen.

Kevert típusú halláscsökkenés

A kevert típusú halláscsökkenés a vezetéses és az idegi (szenzorineurális) halláscsökkenés egyfajta keveréke. Például egy krónikus gyulladás előidézhet kevert típusú halláscsökkenést úgy, hogy roncsolja a dobhártyát és a hallócsontokat, és megakadályozza a csigát (cochleát) abban, hogy megfelelően működjön. Kezelése során sok esetben sikerrel használják a csontba horgonyzott hallásjavító rendszereket, de bizonyos esetekben orvosi kezeléssel és hallókészülék használatával is jó eredmény érhető el.

Jelentkezzen be ingyenes hallásvizsgálatunkra!

Tegye meg az első lépést a hangokkal teli élet felé vezető úton! Látogasson el hozzánk, és mi mindent megteszünk, hogy olyan megoldást találjunk, ami segít hallása javításában, így mindennapjait újra magabiztosan élheti! Vegye fel a kapcsolatot velünk és foglaljon időpontot ingyenes hallásvizsgálatra!