A halláskárosodás típusai

A halláskárosodás típusai sok ember számára olyan téma, amivel kényszerből foglalkozni kell. A legtöbb ember, amikor először szembesül azzal, hogy talán valamilyen hallásprobléma lehet az oka megváltozott életének, még nem tudja, hogy a hallásvesztésnek különböző típusai vannak, és…

a halláskárosodás típusai különböző tünetekkel, hatásokkal jelentkeznek, ezért a kezelésük módja is változó és egyénre szabott.

 

Mi a különbség a halláskárosodás típusai között?

A hallás romlását minden esetben a hanghullámok áramlását akadályozó valamilyen változás okozza.

A halláskárosodás típusának meghatározását mindig bízzuk szakképzett hallásgondozóra, aki kivizsgálja, majd az eredmények alapján meghatározza, milyen kezelés a leginkább megfelő az adott halláskárosodás típusra.

Miben különböznek egymástól a halláskárosodás típusai?

1. Szenzorineurális (idegi) halláskárosodás

Legtöbbször ez az oka annak, hogy valaki hallásproblémát tapasztal.
Sajnos a hallásvesztés ezen típusa maradandó, egyelőre még visszafordíthatatlan károsodás, amely akkor fordul elő, ha a belső fül apró szőrszerű sejtjei, az úgynevezett hallószőrök vagy maga a hallóideg károsodik. Ez az állapot ugyanis megakadályozza vagy gyengíti azt a képességünket, hogy a hanghullámok által tartalmazott információ elektromos impulzusokká átalakulva eljuthasson az agyba.

Egy rövid, és teljesen fájdalommentes hallásvizsgálat segítségével egyszerűen meghatározható, hogy milyen típusú a halláskárosodás, ezért érdemes felkeresni egy szakembert.

A szenzorineurális halláskárosodás jellemző okai az öregedés (vagyis a korral összefüggő hallásvesztés), illetve a hangos zajoknak, zajos környezetnek tartósan kitett életvitel.

Kevésbé gyakori okok:

 • szívbetegségek és a cukorbetegség;
 • fertőzések (pl. mumpsz);
 • Meniere-kór;
 • gyógyszerek mellékhatása;
 • akusztikus neurinoma vagy más daganatos elváltozás a belső fülben;
 • agyrázkódások és traumás agysérülések, amelyek károsítják a belső fület vagy a hallóideget,
 • autoimmun betegség.

Tünetek

A szenzorineurális halláskárosodás az érzékelt hangok erejét és tisztaságát egyaránt befolyásolják. Sok embernél a halláscsökkenés a magas hangfrekvenciák feldolgozására van hatással, ami a következő tüneteket eredményezheti:

 • mások beszéde elmosódottnak vagy motyogónak tűnhet;
 • nehezebbé válhat a beszélgetés követése, amikor két vagy több ember beszél egyszerre;
 • folyamatos csengés vagy zümmögés tapasztalható a fülben;
 • problémák jelentkezhetnek a beszéd megértésben zajos környezetben (pl. vasútállomásokon, zsúfolt étteremben, építkezéseken, kongresszusi központokban, sportcsarnokokban stb.);
 • jelentősen nehezebbé válhat meghallani a női vagy gyermekhangokat és más magas hangokat;
 • bizonyos beszédhangok felismerése is nehezebbé válhat beszélgetés közben (pl. „s” vagy „sz” hang);
 • a zajok túl hangosnak, vagy a hasznos hangok éppen halknak tűnhetnek,
 • egyensúlyi problémák léphetnek fel, akár szédüléssel is együtt jelentkezve.

Kezelés

Napjainkban sajnos még nincs orvosi vagy sebészeti módszer a belső fül vagy a hallóideg apró szőrszerű sejtjeinek javítására, ha azok egyszer sérülnek. A szenzorineurális hallásvesztés azonban – a károsodás súlyosságától és az érintett személy élethelyzetétől  függően –  hallókészülékkel vagy cochleáris implantátummal kezelhető. Ezzel kapcsolatos információt, segítséget és támogatást kaphat tapasztalt szakemberinktől az ország számos pontján.

2. Konduktív vagy vezetéses halláskárosodás

A halláskárosodás kevésbé elterjedt típusa a vezetéses hallásvesztés, amely akkor fordul elő, ha a külső- vagy a középfülnek olyan elzáródása vagy sérülése van, amely megakadályozza, hogy a hang a belsőfülbe jusson. A vezetéses halláskárosodás annak kialakulási okától függően lehet átmeneti vagy tartós is, a hallásláncban elfoglalt helyzete szerint pedig lehet a külső vagy a középfül érintett a problémában.

Tünetek

Mivel ebben az estben az érzékeny belső fül és a hallóideg sértetlen, a vezetéses halláskárosodásban szenvedő egyénnek elsősorban a hangok általános hangereje okoz nehézséget, nem az érzékelt hangok tisztasága. Az ilyen veszteséggel küzdő emberek gyakran azt tapasztalják, hogy hallásképességük javításához már az is elegendő, ha csak a rádió vagy a televízió hangerejét megemelik. A következő tünetek szintén a vezetőképes halláskárosodás jelei:

 • az érintett személy az egyik füllel jobban hall, mint a másikkal;
 • fájdalmat érez az egyik vagy mindkét fülben;
 • nyomásérzést tapasztal az egyik vagy mindkét fülében;
 • nehézzé válik számára a telefonálás;
 • kellemetlen szagot lehet érezni a hallójáratából,
 • az az érzése, hogy a saját hangja hangosabb, mint beszélgető partneréé.

Kezelés

Léteznek olyan orvosi vagy sebészeti kezelések, amelyek segítségével javítható a vezetéses halláskárosodásban szenvedők hallása. A fülzsír túlzott termelése és felhalmozódása, idegen tárgyak, szokásostól eltérően kifejlődött fülforma vagy fülfertőzések által okozott halláskárosodás orvosi kezelésekkel, fülzsír kivonásával, antibiotikumokkal vagy műtéti eljárásokkal korrigálhatók.

Az egyéb rendellenességek, mint a hallójárat szűkülete, exostosis (csontkinövés), otosclerosis (csontátépülés a belsőfülben) és ossicularis (hallócsont) lánc-megszakadás okozta vezetéses halláskárosodások orvosilag nehezebben kezelhetők, és tartós halláskárosodásnak tekinthetők. Ezeket a hangvezetőképesség-veszteségeket hallókészülékekkel vagy csonthoz rögzített beültethető eszközökkel lehet kezelni.

3. Vegyes halláskárosodás

A vegyes halláskárosodás a szenzorineurális és a konduktív halláskárosodás bármely kombinációja. Általában akkor fordul elő, ha a fül valamilyen traumát szenved el. A vegyes halláskárosodás fokozatosan is kialakulhat, amikor az egyik típusú hallásvesztést egy másik típusú hallásvesztés egészíti ki. Például egy hosszan tartó vezetőképes halláskárosodásban szenvedő személy az életkor előrehaladtával életkorral összefüggő hallásromlást is tapasztalhat. Fordított esetben például az időskori  halláskárosodásban szenvedő személy átmenetileg vegyes hallásvesztést is tapasztalhat, például a fülében felhalmozódott fülzsír miatt.

Tünetek

A vegyes hallásvesztés tünetei a fent felsorolt, a másik két típusú hallásvesztésnél tapasztalható tünetek valamilyen arányú kombinációjaként jelentkeznek.

Kezelés

A vegyes hallásvesztés kezelési lehetőségei attól függenek, hogy a veszteség inkább szenzorineurális, vagy ellenkezőleg, inkább vezetéses jellegű-e. Ha a veszteség nagyobb részét egy vezetéses komponens okozza, akkor a sebészeti eljárások és más orvosi kezelések hatékonyabbak lehetnek a hallásproblémák orvoslásában. Ha a hallásromlás oka jellemzően szenzorineurális természetű, akkor a hallókészülék vagy beültethető eszköz lehet a legjobb megoldás.

Amennyiben a fenti felsorolt tünetek bármelyikét, estleg egyszerre többet is észlel magán, úgy érdemes mielőbb felkeresnie egy halláscentrumot és kivizsgálást kérnie.

Szólj hozzá