A hallókészülékek javítják az agyműködést

Nagyjából mindenki egyetért azzal az állítással, hogy az életkorral összefüggő hallásvesztés az idősebb felnőttek körében az egyik legelterjedtebb egészségügyi probléma. Azt azonban már kevesebben tudják, hogy ez az állapot kognitív hanyatláshoz, társadalmi elszigeteltséghez és depresszióhoz vezethet. Ennek az oka, hogy a hallásközpont az agyban található.

 

A hallókészülékek javítják az agyműködést

A Maryland Egyetem (UMD) Hallás- és Beszédtudományi Tanszékének kutatása azonban azt mutatja, hogy a hallókészülékek használata nemcsak a hallás képességét állítja helyre, hanem javíthatja az agyműködést és a memóriát is.

Az UMD által vezetett kutatócsoport hat hónapon keresztül figyelte meg a hallókészüléket először használók egy olyan csoportját, akiknek enyhe vagy közepes fokú halláscsökkenésük volt. A kutatók különféle viselkedési és kognitív teszteket alkalmaztak a résztvevők hallásának, valamint memóriájának, illetve koncentrációs és megértési sebességének felmérésére. Azt is mérték, hogy a beszédhangokra adott válaszként hogyan reagál elektromos aktivitással a hallókéreg és a hallásközpont az agyban.

A hatodik hónap végére a résztvevőknek javult a memóriájuk és a neurális beszédfeldolgozásuk, valamint a hallókészülék használatának köszönhetően jobbá vált a hallásuk is. A tanulmány eredményeit a Clinical Neurophysiology* folyóiratban tették közzé.

„Eredményeink azt sugallják, hogy a hallókészülékek használatával végzett hallásrehabilitáció előnyei túlmutatnak a jobb halláson, és magukban foglalhatják a memória javulását és a hallásközpont működését az agyban” – nyilatkozta Samira Anderson, Ph.D., a kutatócsoport vezetője.

Egyre több bizonyíték támasztja alá a kapcsolatot a halláskárosodás és az idősebb felnőttek kognitív hanyatlása között. Az öregedés és a hallásvesztés az agy beszédfeldolgozási képességében is változásokhoz vezethet. Ennek következtében csökken az érintettek képessége annak megértésére, amit mások mondanak, különösen zajos háttérben.

Az agy elfelejti a hangokat

Amikor a hallóidegek elvesztik funkciójukat és már nem továbbítják a hangjelzéseket a hallásközpontba az agyban, az agy idővel „elfelejti” a hangokat és képtelenné válik az értelmezésükre.

Az agy hallásközpontja a halláskárosodás megjelenését követően csak néhány évig tárolja a hangok és zajok jelentését. De egy idő után a memória egyre gyengébb lesz.

Az UMD kutatása arra is rámutat, hogy miután valaki elkezdi használni a hallókészüléket, a hallásfeldolgozás folytatódik, jeleket szállítva az agynak. Ily módon a hallása javulni fog, így az ezért felelős agyi terület is fitt és aktív marad.

Az UMD kutatói szerint tanulmányaik eredményei reményt adnak arra, hogy a hallókészülék használata legalább részben helyreállítja a kognitív funkciók és a hallásért felelős agyműködés hiányait idősebb felnőtteknél.

A halláskárosodás hatásai nem korlátozódnak a hallás minőségére. A kutatások azt mutatják, hogy a halláskárosodás gyakran számos kognitív és mentális egészségügyi problémához kapcsolódik.

Hallásközpont az agyban – Mi történik, ha az agy nem kap elég hangot?

Halláskárosodás esetén nem érkezik elegendő hanginformáció a fülből az agyban található hallásközpontba, vagy a beérkező információ minősége lesz túl alacsony. Ez sokkal nehezebbé teszi az agy számára, hogy tájékozódjon a környezetében – ami aztán megnehezíti, hogy arra összpontosítson, ami fontos.

Az agynak keményebben kell dolgoznia, hogy felismerje a hangokat a hiányos hanginformációkból, miközben emlékezetből és találgatással pótolja a hiányosságokat. Így kevesebb mentális erőforrás marad más dolgokra, például az emlékezésre.

Az agy képes több információhoz hozzáférni a teljes hangi környezetből

A hagyományos hallókészülék technológia elnyomja a természetes hangbemenetet, így gyengébb minőségű neurális kódot juttat el az agyba.

A kutatások** azt mutatják, hogy az agynak hozzá kell férnie a teljes hangi környezethez annak érdekében, hogy megértse, amit hall. Ha az agy nem kapja meg a szükséges hanginformációkat, nem tudja ellátni a feladatát, aminek következtében a hallás és a beszédértés nagyobb agyi erőfeszítést igényel.

A kutatások eredményeit felhasználva az Oticon kifejlesztette a BrainHearing hallókészülék technológiát, amely a teljes hangi környezet feldolgozása segítségével elősegíti az agyi hallásközpont terhelésének csökkentését, ezáltal pedig megelőzi az agy idő előtti elfáradását.

A cikk elkészítéséhez forrásul szolgáltak:

* https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1388245718302803
** O’Sullivan, et al. (2019). Hierarchical Encoding of Attended Auditory Objects in Multi-talker Speech Perception. Neuron, 104(6), 1195-1209.
      Puvvada, K. C. et al. (2017). Cortical representations of speech in a multitalker auditory scene. Journal of Neuroscience, 37(38), 9189-9196.

Szólj hozzá