A legjobb hallókészülék

Sokféle hallókészülék létezik. Mindegyikre azt mondják, hogy „nagyon jó”. De vajon melyik a legjobb hallókészülék az Ön számára? Tudja meg, mit érdemes figyelembe venni a hallókészülék kiválasztásakor.

 

Melyik számomra a legjobb hallókészülék?

Nincs egyedül vele, ha hallókészülék beszerzését fontolgatva kétségek merültek fel Önben arról, vajon az hogyan fog állni Önnek vagy, hogy valóban segíteni fog-e.

Enyhítheti aggodalmait, ha többet tud meg a következőkről:

  • Milyen készülékek közül választhat, amelyek képesek segíteni a hallásproblémáján?
  • Mire kell figyelni, amikor ezek közül kiválasztja az Ön számára legjobb hallókészüléket?
  • Hogyan lehet hozzászokni a hallókészülék viseléséhez?

A hallókészülékek nem tudják visszaállítani a normál hallást. Javíthatják hallását azáltal, hogy felerősítik azokat a hangokat, amelyeket hallókészülék nélkül már nem volt képes érzékelni. Azonban a hangok felerősítése önmagában nem elegendő, sőt, további károkat okozhat a hallásban, ha nem megfelelően végzik!

A hallókészülékek óriási változást hoznak a mindennapi életben, de a megfelelő készülék kiválasztása, majd annak finomhangolása időigényes. Néha sok nehézséggel jár és türelem is kell hozzá, mivel a beállítás sem egyből a tökéletes hangzást eredményezi.
A hallókészülékek óriási választéka is megnehezítheti a dolgunkat, de van szakértő segítség!

Milyen szempontok alapján kell kiválasztani az eszközt, hogy biztosan a legjobb hallókészülék kerüljön a fülére?

Annak meghatározása, hogy az adott személynek milyen hallókészülékre van szüksége, az elősorban a halláskárosodás típusától és mértékétől függ. A megfelelő választáshoz fel kell még mérni, hogy milyen kommunikációs nehézségei vannak az adott személynek, milyen életmódot, tevékenységeket folytat és hogy mit vár az adott hallókészüléktől.

Hallókészülék típusok

A hallókészülékek áruk, méretük, tulajdonságaik és a fülben való elhelyezkedésük módja alapján nagyon eltérők:

IIC (Invisible In the Canal) – mélyhallójárati hallókészülék

A legkisebb egyedi stílusú, IIC készülékek láthatatlanul helyezkednek el a hallójárat második kanyarulatában vagy azon túl.

Az IIC készülékeket kifejezetten enyhe vagy mérsékelt halláscsökkenést támogatására tervezték.

Ezeket a készülékeket úgy alakították ki, hogy illeszkedjenek a hallójáratba. Apró méretük miatt alig vagy egyáltalán nem is láthatók. Azoknak a felnőtteknek segítenek, akiknek enyhe vagy közepes halláskárosodásuk van. Ez a típus a legkevésbé látható, jól tolerálja a szélzajt, viszont a legkisebb méretű – emiatt viszont a legrövidebb élettartamú – elemek szükségesek a működésükhöz.
Hátrányuk, hogy gyakran nélkülözik az extra funkciókat, mint például hangerőszabályozót, és a hangszórójuk is nagyobb eséllyel tömődik el fülzsírral.

CIC (Completely In the Canal) – mélyhallójárati hallókészülék

A legkisebb egyedi stílusú CIC készülékek mélyen és teljes mértékben illeszkednek a hallójáratba.

Enyhe-közepes halláskárosodáshoz illeszkednek, és nagyon szép esztétikusak, mivel viselés közben szinte láthatatlanok.

ITC (In the Canal) – hallójárati hallókészülék

Kis méretük miatt szintén alig láthatók, és akárcsak a CIC készülékek, teljesen illeszkednek a hallójáratba, valamint kis részben a fülkürtbe is. A hallójárati hallókészülékek többnyire (opcionális) távirányítóval is rendelkeznek, hogy megkönnyítsék a készülék gyorsabb beállíthatását. Használatát azoknak a felnőtteknek ajánljuk, akiknek enyhe vagy közepes mértékű halláskárosodásuk van.

Az ITC készülékek a külső fülkagyló alsó részében helyezkednek el, így kényelmesek és könnyen használhatók. Mivel valamivel nagyobbak, mint a CIC modellek, elemeinek hosszabb lehet az élettartama, és további funkciókat is tartalmazhatnak, például irányított mikrofonokat a zajos környezetben való jobb beszédértéshez, valamint különböző vezérlőket, például a hangerőszabályzót. Enyhe és mérsékelt halláskárosodás segítésére alkalmasak.

BTE (Behind The Ear) – fül mögötti hallókészülék

Ezek a készülékek a fülre akasztva a fül mögött helyezkednek el. Súlyosabb halláskárosodással vagy keskenyebb fülcsatornával rendelkezők számára jelent biztos megoldást. A készülék összes elektronikus alkatrésze a fül mögött található hallókészülék házban van elrejtve, melyből egy cső és az egyéni fülilleszték irányítja a hangot a fülbe. A készülék fontos előnye a könnyű kezelés.

RITE (Receiver In The Ear) / RIC (Receiver In the Canal) – hangszóró a hallójáratban

Ezeknél a fülmögötti készülékeknél a cső helyett apró vezeték köti össze a fül mögötti részt a hangszóróval vagy vevővel. Nagyon diszkrét, kényelmes viselet, tökéletes választás enyhe halláskárosodástól a mérsékeltig.

Hallókészülék vásárlása esetén mindig tájékozódjunk, a jó audiológus kiválasztása lehet a kulcs a számunkra legjobb hallókészülék megszerzéséhez. Nincsenek előre legyártott megoldások, minden ember egyedi, mindenkinek más igényei vannak, amelyek megismerését követően szakembereink segítenek elérni a tökéletes hangzást!

A kis méret nagy dolog

Mivel a legjobb hallókészülék az, amelyet valaki ténylegesen mindig visel, elvárható, hogy hallásgondozója megbeszélje Önnel az Ön egyéni stíluspreferenciáit is.

A modern hallókészülékek karcsúbb kialakításukkal, fémes és matt felületeikkel ma már képesek hasonlóan vonzónak lenni, mint egy elegáns szemüveg.
A kicsi, fül mögötti hallókészülékek ma már lehetnek a hajjal szinte megegyező színűek, így nehezen észrevehetők. A hallójárati hallókészülékek, amelyek teljesen a csatornában vannak, pedig olyan aprók, hogy a fülbe helyezve nem is láthatók.

Forradalom a hallókészülékek világában – az újratölthető modellek

Ahogyan a telefontöltők megszabadítottak minket a vezetékes telefonoktól, az újratölthető akkumulátorok technológiája képes felszabadítani a hallókészülék-használókat az apró gombelemek cseréjének végtelen munkája alól. Ráadásul ez a feladat igazi kihívást jelent a látási vagy kézügyességi problémákkal küzdő idősek számára.
Bár ezeknek a készülékeknek a kezdeti ára valamivel magasabb lehet, de ez az árkülönbség a használat során bőven kiegyenlítődik a kieső elemköltségek miatt, így megtérül a többlet befektetés.

Ha lehetséges, válasszon nyitott illesztésű hallókészüléket

Ezek az eszközök egyre népszerűbbek az enyhe vagy közepesen súlyos halláskárosodásban szenvedők körében, több okból is, köztük a szinte láthatatlanság miatt.

Ezek csúcskategóriás, rendkívül kisméretű hallókészülékek, amelyek a fül mögött helyezkednek el és egy vékony, áttetsző csővel a dobhártya közelében a hallójáratba nyúló hangszóróval rendelkeznek.
Használatukhoz nem kell lenyomatmintát venni a hallójáratból, így már az első találkozó alkalmával azonnal ki lehet próbálni őket, ahelyett, hogy várni kellene egy-két hetet az egyedileg készített illesztékekre. A nyitott illesztékek nem zárják el a hallójáratot, így az erősítés mellett természetes hang is bejut a fülébe. Korábban ez visszacsatolást (sípolást) okozott, de az újabb technológia ezt már képes kezelni, akár már a visszacsatolás bekövetkezte előtt is!

Ne hagyja figyelmen kívül okostelefonja képességeit se!

Ha már használ okostelefont, kihasználja annak vezeték nélküli technológiáját is. Ma már szinte minden hallókészülék rendelkezik Bluetooth funkcióval, így egyetlen gombnyomással telefonhívásokat, zenéket, podcastokat vagy hangoskönyveket streamelhet telefonjáról, táblagépéről, számítógépéről vagy tévékészülékéről közvetlenül a hallókészülékbe.
Egyetlen dologra kell csak figyelni: a Bluetooth egy hírhedt energiafaló, így az elemek vagy az akkumulátorok sokkal gyorsabban lemerülnek.
Az Audika Halláscentrumokban forgalmazott minden modern Oticon hallókészülék (link: https://www.oticon.hu/hearing-aid-users/hearing-aids/products/all/?from=audiopont-blog&campname=blog-22-10-02 már a Bluetooth Low Energy (BLE) néven ismert új formátumot használja –, ami hatékonyan képes javítani ezen a problémán.

Testre szabás – a legfontosabb lépés

A sikeres hallókészülék-használat kulcsa ezeknek az eszközöknek a programozása, amit egy audiológus vagy hallásakusztikus tud megvalósítani. Ehhez azonban szükség van arra, hogy a szakember és a páciens szorosan együttműködjön az alábbi lépések során:

  • átfogó hallásállapot értékelés;
  • mélyreható beszélgetés a páciens életmódjáról, kommunikációs szükségleteiről és nehézségeiről, hobbijairól és érdeklődési köréről;
  • a készülék fizikai illeszkedésének testre szabása, ami úgy történik, hogy a hallójárat méretének és formájának megfelelő házat hoznak létre a fülbe helyezhető segédeszközökhöz, vagy különböző méretű illesztékeket, kupolákat és csöveket próbáltatnak ki a fül mögötti készülékek esetén,
  • az akusztikus illeszkedés személyre szabása, amelyet úgy érnek el, hogy a hallókészüléket a legjobb hangerőre, frekvenciákra, intenzitásszintre, teljesítményre, zajcsökkentési beállításokra és még sok másra programozzák az Ön speciális hallási igényeinek megfelelően.

A legjobb hallókészülék megszokásához is időre van szükség

Az új hallókészülék-felhasználók általában az első héten még kicsit idegennek érzik új készüléküket, mert agyuknak idő kell a hangzás és hangok megszokásához.

Úgy érezhetik, hogy elborítják őket a hangok, mintha a dolgok túl hangosak és zajosak lennének. A következetes, állandó jellegű használat lehetővé teszi, hogy az agy alkalmazkodjon. Így az első néhány hét során a bosszantó hangok egyre inkább a háttérbe szorulnak, ahogy az agy rájön, hogy nem érdekesek számára.

Mivel rengeteg szempontot kell figyelembe venni, és a választási lehetőségek közül választhat, az egyetlen módja annak, hogy biztosan a megfelelő hallókészüléket választja, ha személyre szabott tanácsot kér hallókészülék-specialistától. A szakember gondoskodik arról, hogy a leghatékonyabb, legkényelmesebb hallókészüléket kapja, amely minden igényt kielégít.

Szólj hozzá