A zaj okozta halláscsökkenés megelőzése

A zaj okozta halláscsökkenés megelőzésének 6 módja a szakértők szerint

Mivel a zaj okozta halláscsökkenés olyannyira elterjedt, hogy világméretű problémává vált, érdemes némi csöndet keresni a mindennapi életünkben. Tanulja meg, hogyan tudja megvédeni a fülét a zajoktól!

Nem csoda, hogy a korral kicsit problémásabbá válik a hallás. A fül képessége a hangok feldolgozására természetes módon változik idővel. De a szakértők szerint a halláscsökkenés egyre fiatalabb korban lép fel, és ezt a fülhallgató használatával hozzák összefüggésbe (túl sokáig tartó, túl hangos zenehallgatás)

A hangos zajok károsíthatják a finom szőröket, az érzékelőreceptorokat a belső fülben. Ezek alakítják át a hangokat elektromos jelekké, és továbbítják azokat az agyba.

A fül működéseAkkor mennyi hang a túl sok? Általában, amely hang 85 decibellel szól – például a nagy városi forgalom vagy a zaj egy tömött vendéglőben – már elég ahhoz, hogy két óra után sérüljenek a finom érzékelőreceptorok. De csak néhány percnyi egy 100 decibeles zajból – néhány okostelefon maximális hangereje – is ugyanezt a hatást érheti el.

A zajhatás hossza legalább annyira számít, mint a hangerő. Mind a közepes hangerő hosszú ideig (mint például a Spotify lejátszási lista, amit nap közben a munkahelyünkön hallgatunk), mind a rövid ideig tartó nagy hangerő (helló, spinning óra) pusztítják érzékelősejteket. És ha egyszer ezek megsérülnek, nem regenerálódnak többé. Ez pedig azt jelenti, hogy folyamatosan romlik a hallás képessége. Lehet, hogy először nem is veszi észre a különbséget, de idővel a fokozódó halláscsökkenést nem lehet nem észrevenni.

egyes hanghatások ábrázolása

A beszélgetésekben való részvétel frusztrálóvá válik. A halláscsökkenés kognitív problémákhoz is vezethet később az életben, mert túlzottan igénybe veszi az agyat. Ha a jelet nehéz meghallani, még mindig ki lehet találni, ha nagyon koncentrálunk rá, de akkor már nem tud az ember arra koncentrálni, hogy mit is jelenthet. Vizsgálatok már kimutattak összefüggést a hallásveszteség és a demencia között.

Amíg sajnos nincs mód a hallásveszteség visszafordítására, addig érdemes az alábbi lépéseket megtenni a hallásunk védelme értelmében, hogy tovább legyen jó a hallásunk. Egy rövid stratégiát állítottunk össze, ami segít megóvni ezt a fontos érzékszervünket.

El a kezekkel a hangerő gombtól

Amikor valamire figyelünk, ahhoz hozzá is szokunk, de ellent kell állnunk annak, hogy feltekerjük a hangerőt. Nagyon könnyen, anélkül, hogy egyáltalán észrevennénk, el lehet érni ugyanis azt a decibel szintet, ami már veszélyes. Ha már órák óta bekapcsolva van a zene, és azt vesszük észre, hogy hangosítani akarunk rajta, 5-10 perc szünetet kell tartani. Ilyenkor az történik, hogy kifárasztjuk a neurotranszmittereket, az úgynevezett ingerületátvivő anyagokat, amiket az érzékelőreceptorok használnak arra, hogy kommunikáljanak a hallóideggel. A testünknek időre van szüksége ahhoz, hogy még több neurotranszmittert hozzon létre, és bejuttassa azokat az érzékelősejtekbe.

Eszközök fejlesztése

Általában hangos helyeken, például repülőgépen, vonaton vagy forgalmas kávéházban hallgatja készülékeit? Valószínűleg felhangosítja, hogy elnyomja a környező zajokat. Fontolja meg, hogy beszerez egy zajszűrős fejhallgatót, így a hangokat alacsonyabb hangerővel is élvezheti. Illetve ha bedugható fülhallgatót használ, akkor viselje mindkettőt. A füleink ugyanis együtt dolgoznak azon, hogy üzenetet küldjenek az agynak. Ha csak az egyik fülhallgatót dugja be, akkor nagyobb eséllyel erősíti fel a hangerőt.

Határok felállítása

Nincs ökölszabály a biztonságos hangerőhöz, mivel az okostelefonok és tabletek által kiadott hangok intenzitása gyártóként és modellenként változik. De van egy dolog, ami csökkenteni a halláskárosodás veszélyét: le kell korlátozni a maximum hangerőt az eszközön. Nézzen utána az ilyen lehetőségeknek a beállításokon belül a zene vagy a hang almenükben. Esetleg letölthet olyan applikációt is, mint a Hangerőszabályozó vagy a My Volume (Én Hangom), hhogy elkerülje a zaj okozta halláscsökkenés t.

Ellenőrizze a környezetét

Ha 4-es szériás vagy annál újabb Apple órája van, azon már működik a Noise (Zaj) applikáció, amelyik méri a zajszintet Ön körül, és jelez, ha az veszélyt jelent a fülére. Léteznek ingyenes applikációk is, mint a SoundPrint és a NIOSH Sound Level Meter, amelyik megbecsüli, milyen hangos a tartózkodási helye. Ha a helyi borozóban például a zaj nagyobb 85 decibelnél, akkor oda lehet menni a főpincérhez és megkérni, hogy halkítson a zenén, vagy egyszerűen keresni kell egy másik törzshelyet.

Fülvédő használata

A koncertek hangszintje akár öt perc alatt is halláskárosodást okozhat. Léteznek speciális, zenész fülvédők, amelyek lecsökkentik a zajszinten 20 decibelre, és mégis sokkal tisztábban hallható a zene, mivel a fülvédő kiszűri a torzításokat.

Ha elfelejtette magával vinni a fülvédőjét, akkor keresse meg a hirdetőállványt, vagy kérdezze meg az egyik szervezőt, hátha ingyenes termékmintákhoz lehet jutni fülvédőből. Illetve az ilyen helyeken gyakran kedvező áron árulnak fülvédőket. A fül védelme a napi rutin része kellene, hogy legyen. Ha hideg van, kabátot veszünk, ha hangos a környezet, ugyanilyen természetesen kellene fülvédőt használnunk.

Egy gyors önellenőrzés

Ingyenes alkalmazásokkal egészen eredményesen le tudjuk mérni a saját lakásunk zajszintjét. A hearWHO például az Egészségügyi Világszervezet alkalmazása, vagy a Mimi Hearing Test applikáció is nagyon jó. Ha az eredmény alapján a hallásveszteség gyanúja áll fenn, akkor érdemes mielőbb hallásszakértőt felkeresni az Önhöz legközelebbi Audiopont Halláscentrumban!

A cikk a 2020 májusi Health Magazin cikke alapján készült.

Másra is kíváncsi vagy?

Audiológusaink a hallás angyalai! Szívvel-lélekkel segítik minden kliensüket a lehető legjobb hallásélmény megtapasztalásában és az Ön kezét sem engedik el addig, amíg maximálisan nem elégedett! Keresse fel bátran Audiopontjainkat, vegyen részt egy teljeskörű, rendkívül gyors és fájdalommentes hallásvizsgálaton, ahol pontos képet kaphat aktuális állapotáról, de beszerezheti nálunk hallókészülék-tisztítószereit, illesztékét is!

Időpontot foglalok!

Szólj hozzá