Mikor kell az audiológus segítsége?

Mi a különbség a fül-orr-gégész és az audiológus segítsége között? Mikortól érdemes rendszeresen foglalkoznunk a hallásunkkal? Cikkünkben ezt a témát járjuk körül.

 

5+1 ok, amikor az audiológus segítsége hasznos lehet

Bár a test öregedésével a legtöbb ember számára egyre fontosabbá válik az egészség megőrzése, a hallás – amelynek állapota pedig szinte törvényszerűen változik az idő múlásával – mégis az egyik gyakran figyelmen kívül hagyott terület. Pedig ötvenes éveink vége felé közeledve mindenképpen célszerű időnként szakképzett audiológushoz fordulni, hogy pontos képet kaphassunk fülünk és hallásunk egészségéről.

Mi a különbség az audiológus és a fül-orr-gégész között?

Amikor valaki azt tapasztalja, hogy hallása kezd megkopni (vagy családtagjai figyelmeztetik erre egyre gyakrabban), felmerülhet a kérdés, hogy mit tegyen ezután. Kétféle szakember segíthet a hallással kapcsolatos problémák megoldásában: az audiológus és a fül-orr-gégész.

Mit csinál a fül-orr-gégész?

A fül-orr-gégészet orvosai a test e három területét érintő állapotok diagnosztizálására és kezelésére specializálódtak. A betegek fül-, orr-, torok- és koponyaalapi betegségek miatt fordulnak fül-orr-gégészhez. De a fül-orr-gégész szakorvos kezeli a fej és a nyak rákos megbetegedését és daganatait is, szükség szerint akár sebészetileg is.

Mit csinál egy audiológus?

Az audiológus a hallásegészségügyben speciálisan képzett szakember. Hallásgondokra szakosodott, így képes diagnosztizálni a hallásproblémákat, kezelési terveket kínál, és utókezelést ajánl.

Az audiológusok értékelik, diagnosztizálják és kezelik az összes hallással kapcsolatos problémát és egyensúlyzavart. Az általuk kezelt gyakori hallásproblémák közé tartozik;

  • halláskárosodás,
  • szédülés és egyensúly,
  • hallásszűrés és hallásvizsgálat,
  • fülzúgás,
  • a halláskárosodás megelőzése,
  • javaslatok hallókészülékekre és egyéb kisegítő technológiákra.

Az audiológia és a fül-orr-gégészet közös halmaza magában foglalja a hallással kapcsolatos rendellenességek kezelését, de sok különbség is van a két terület szakemberei között.

Míg az audiológusok csak a hallással foglalkoznak, a fül-orr-gégész kezeli a betegeket a fül, az orr és a torok kóros állapota miatt is. Az audiológusok általában a halláscsökkenésre, a fülzúgásra és a nagyothallással kapcsolatos egyensúlyi problémákra összpontosítanak.
A fül-orr-gégészek általában nem kezelik a halláskárosodást, de az audiológusok és a fül-orr-gégészek kapcsolatban állnak a fülbetegségekkel kapcsolatos ismereteikben.
Az audiológiai kivizsgálást ezért minden alkalommal meg kell előzze egy fül-orr-gégészeti vizsgálat is.

Lássuk, mikor érdemes felkeresnie audiológusát!

1. A hallásállapot ellenőrzése miatt

Az audiológus segíthet a fülek és a hallás egészségének megőrzésében. A tesztek felmérik a fül működését és a különböző típusú, hangmagasságú és hangerősségű hangok észlelésére való képességét. Ebből meg tudják állapítani, hogy van-e hallási probléma. A teszt eredményei segíthetnek a fülgyulladás, a túlzott viasztermelés vagy a halláskárosodás diagnosztizálásában is.

2. Fájdalom a fülben

A fülfájdalom egyértelműen az egyik legrosszabb érzés, amely kibillentheti az embert az egyensúlyából, emellett stresszt okozhat.

Leggyakoribb oka a viasztömörödés. Ilyenkor kemény viasz gyűlik össze a fülben, ami nyomja a dobhártyát. Nem kellemes állapot, de egy hozzáértő audiológus könnyen segíthet rajta, eltávolíthatja a viaszt.

A fülzsír tömörödését okozhatja, ha a fül túl sok viaszt termel, de okozhatja a fül túlzott tisztítása vagy vattacsomó használata is.

3. Halláskárosodás, halláselváltozások

Az életkor előrehaladtával a fül veszít hallóképességéből és megjelenhetnek a halláskárosodás jelei, melyekre érdemes odafigyelni. A legtöbb embernek fokozatosan romlik a hallása, amelyet a környezet változásaként érzékel:

  • egyre magasabb hangerőn kell szólnia a televíziónak,
  • beszélgetés közben egyre több információ veszik el,
  • egyre többször kell megkérni másokat, hogy ismételjék meg magukat,
  • nehezebben hall meg magasabb hangokat.

Ilyen esetekben mindenképpen ajánlott szakszerű kivizsgálást kérni egy audiológusnál.

4. Csengés a fülben

Meglepően sokan szenvednek valamilyen fülzúgástól – csengő, sípoló, zümmögő, sziszegő vagy kattanó hangtól – a fülben, amikor pedig nincs külső hang.

A fülzúgás egészségügyi problémák tünete is lehet, mint például a halláskárosodás, a sinus nyomás, a temporomandibularis ízületi rendellenesség, a fejsérülés, a magas vérnyomás. Az audiológusok segítenek feltárni az okokat és megfelelő kezelést ajánlanak.

5. Egyensúlyzavarok

Egyes belsőfül-problémák egyensúlyzavarokat okozhatnak. Ha szédülést vagy forgó érzést tapasztal, azok a vertigo tünetei lehetnek. Az audiológus segítsége megoldás lehet, hogy a mélyére ássunk ezeknek a problémáknak, valamint a Meniere-kórt (a belső fül egy egyensúlyi rendellenességét) diagnosztizálhatják és kezelhetik.

+1. Hallásápolási szakértelem

Sokan fordulnak háziorvoshoz, ha hallásproblémáik vannak. Noha a háziorvosok gyakorlottan kezelik az általános egészségi állapotot érintő problémákat, a hallással kapcsolatos diagnosztikai eszközökkel és a területhez szükséges speciális tudással és tapasztalattal nem rendelkeznek.

Amikor az általános egészségügyi állapotról van szó, sokszor méltatlanuk háttérbe szorul a fül egészsége.

 

A hallás érték!

A jobb hallás számos szempontból javítja életminőségét. Lehetővé teszi, hogy újra élvezhetővé váljanak a mindennapi hangok, hatékonyan kommunikálhasson másokkal, és csökkenti a félrahallások, a félreértések számát.
Az egészséges hallás egészséges kapcsolatot jelent a körülöttünk lévő világgal. Érdemes felkeresni egy elkötelezett audiológusokból álló halláscentrumot, hogy megőrizhesse szerettei hangját és a felhőtlen kapcsolatot velük!

Szólj hozzá