Autóvezetés hallókészülékkel

Bár a volán mögött ülve a jó látás a legfontosabb, mégis a hallás segít észlelni a közeledő mentőautót, meghallani a veszélyre figyelmeztető dudálást, észrevenni, ha furcsa a motor hangja. 

 

Autóvezetés hallókészülékkel? Lehet, csak okosan kell!

Egy, a témával foglalkozó esettanulmány*  arról számolt be, hogy a hallássérült idős felnőttek kevésbé jól teljesítenek a vezetési teszteken, ha meg kell osztaniuk a figyelmüket. Halláskárosodással vezetni szellemileg fárasztóbb mint azt az emberek gondolják, így az utakon való navigáláshoz több erőfeszítésre van szükség.

A 65 év felettiek egyharmada szenved valamilyen fokú halláskárosodástól. Ez az arány megduplázódik a 75 év felettiek körében. Az átlagember, aki hallásproblémákat észlel, körülbelül hét évet vár, mielőtt segítséget kér, és csak kis százalékuk használ hallókészüléket.

Ez a statisztika egyben azt is jelenti, hogy nagyon sok hallássérült sofőr van az utakon. Nem illegális kezeletlen halláskárosodással vezetni, de fokozza a kockázatokat!

Legyen biztonságos az autóvezetés hallókészülékkel!

Amennyiben szenzorineurális hallásvesztése van, érdemes hallókészüléket viselni, hogy biztonságosabbá tehesse az autóvezetést. A hallókészülékek nemcsak az úton hallott fontos hangokat erősíthetik fel, hanem a hallásállapot megőrzését is segíthetik, így az agy nem felejti el, hogyan értelmezze a környezetében lévő hangokat.

Az autóvezetés nagyobb vizuális koncentrációt és kihívást igényel halláskárosodás esetén, de vannak olyan technikák, amelyek megkönnyítik a biztonságos vezetést.

14 tipp, hogy biztonságosabb legyen az autóvezetés hallókészülékkel

 1. Csökkentse a rádió hangerejét. A hangerő alacsony szinten tartásával nem csak a hallásnak tesz jót, de több mentális energiája is marad a körülötte lévő egyéb zajokra, különösen azokra, amelyek fontosak a biztonsága érdekében.
 2. Kérje meg az utasokat, hogy halkan beszélgessenek, hogy ne zavarják Önt. Bár biztosan szórakoztatóbb lenne részt venni a beszélgetésben, autóvezetés közben fontos, hogy figyelme az útra tudjon összpontosulni.
 3. Tartsa zárva az autó ablakát, hogy minimalizálja az út zaját. A mai járműveket úgy tervezték, hogy csökkentsék az útzajt, ami különösen előnyös a hallássérültek számára.
 4. Koncentráljon a vezetésre! Minden más – mint például az evés, az SMS-ezés vagy sminkelés – várhat.
 5. Tegye el a telefont! Autóvezetés közben javasolt kerülni a telefonbeszélgetéseket, hogy teljes mértékben a vezetésre lehessen összpontosítani. Ha mégis fontos az a telefonbeszélgetés, akkor érdemes a hallókészüléket kéznélküli kihangosító módban használni.
  Szakavatott audiológusaink szívesen segítenek az erre alkalmas készülék választásában, ha erre van szüksége.
 6. MTI/Czeglédi Zsolt

  Ha vezetés közben megállítják a rendőrök, érdemes informálni őket arról, hogy halláskárosodása van és hallókészüléket visel. Ez az információ segítheti a hatékonyabb kommunikációt a forgalmas út mellett.

 7. Egyeztessen audiológusával!
  A hallókészülék-technológia óriásit fejlődött, de hallókészülék megszokásához és rutinos használatához idő kell. A megfelelő utógondozásra érdemes eljárni, hiszen időbe telik a készülékek használatának megtanulása, illetve ilyenkor van lehetőség a készülék finomhangolására is.
 8. Ellenőriztesse a látását! Ha a hallása romlik, vezetés közben ügyeljen arra, hogy a látása a lehető legélesebb legyen.
 9. Bővítse látómezőjét. Mivel jobban támaszkodik a szemére, fontos, hogy a lehető legtöbb vizuális információt képes legyen befogadni.
 10. Tegye könnyebben követhetővé a navigációs eszközét! Manapság már a legtöbben a GPS-navigációra támaszkodunk. Ha rendelkezik Bluetooth-kompatibilis hallókészülékkel, párosítsa azt a navigációs készülékkel, hogy részletes útmutatást kapjon, amelyet könnyebben hallhat. Helyezze a GPS-eszközt vagy telefont egy műszerfali tartóra, ahol könnyedén láthatja anélkül, hogy le kellene néznie.
 11. A hallókészülékkel rendelkező autóvezetőknek különösen fontos figyelmet fordítaniuk készülékeik rendszeres karbantartására, hogy elkerülhetők legyenek az esetleges meghibásodások vagy akusztikai torzulások.
 12. Az új hallókészülékkel fokozott óvatossággal vezessen, amíg teljesen hozzá nem szokott az új modellhez.
 13. Fülműtét után 3-4 hétig kerülje a vezetést!
 14. Ha egyensúlyzavar vagy szédülés tüneteit érzékeli, akkor az befolyásolhatja a vezetési képességeket, ezért érdemes kivizsgáláson részt venni.

Akár tökéletes a hallása, akár van valamilyen fokú halláskárosodása, az autóvezetés nagy felelősséggel jár. Ahhoz, hogy csökkenteni tudja kockázatokat és hozzájárulhasson a balesetmentes közlekedéshez, érdemes felkeresni egy halláscentrumot.  Tapasztalt audiológusaink  segítenek abban, hogy biztonságos vezető maradhasson és továbbra is élvezhesse az autóvezetés élményét.

*Journal of the American Geriatrics Society:
Hearing Impairment Affects Older People’s Ability to Drive in the Presence of Distracters

Szólj hozzá