Az átmeneti halláskárosodás

Mennyi idő után múlik el az átmeneti halláskárosodás?

Az átmeneti halláskárosodás mindig figyelmeztetés nélkül, hirtelen toppan be. Kortól és nemtől függetlenül bárkivel megtörténhet, és szinte biztos, hogy az első reakció a megjelenésére az ijedség lesz. Nem meglepő ez, hiszen attól rémülünk meg, hogy mindörökre elveszíthetjük az egyik lefontosabb érzékelésünket, fogalmunk sincs, hogy ez hogyan történhetett, és most mihez kezdjünk ezzel.

Ez az bénító érzés leginkább úgy előzhető meg, ha ismerjük a lehetséges okokat,  felismerjük a tüneteket, és ismerjük a megelőzés lehetőségeit, illetve tudjuk, hogy hogyan kezelhető, ha mégsem tudtuk elkerülni.

Átmeneti halláskárosodás tünetei

Az átmeneti halláskárosodás esetén a hallásvesztés üteme annyira felgyorsul, hogy az bekövetkezhet néhány nap, de akár egy pillanat alatt is. Meglepő tény1, hogy a hallásukat átmenetileg elvesztők 90%-a csak az egyik fülében tapasztal tüneteket.

Az átmeneti halláskárosodást számos tünet kísérheti, amelyek közül a leggyakoribbak:

 • tompa hallás az egyik, vagy mindkét fülben;
 • nehézzé válik a beszélgetések követése (ami fokozottan igaz, ha magas a háttérzaj a környezetünkben);
 • a magasabb hangok nehezen hallhatóvá válnak vagy eltűnnek;
 • szédülés vagy egyensúlyi problémák jelennek meg. A fülnek fontos szerepe van az egyensúlyi rendszerben. Ha a belső fül érzékeny szervei gyulladtak, betegek, akkor annak velejárója lehet a szédülés és egyensúly zavarai is;
 • olyan zúgás vagy csengés érzékelése a fülben, amik más számára nem hallható,
 • teltség érzése a fülben. Kellemetlen állandó nyomásérzet, melyet gyakran a folyadék felhalmozódása vagy a hallójárat elzáródása okoz.

Mi okozza az átmeneti halláskárosodást?

Bár a legtöbben úgy hiszik, hogy a halláskárosodás minden esetben intenzív zaj hatására következik be, ez azonban nem mindig van így. Az átmeneti halláskárosodás oka gyakran valóban az, hogy a hallószőröket sokkolja a túlzott zaj, de egyéb tényezők is elvezethetnek ehhez az állapothoz.

Az ismert tucatnyi lehetséges kiváltó ok ellenére a szakemberek csak a diagnosztizált esetek alig 10-15%-ában találnak konkrét okot1 a hallásvesztésre, de az azért megállapítható, hogy a leggyakrabban előforduló okok között vezető szerepük van az alábbiaknak:

 • Középfül fertőzések. Gyakran csak az egyik oldalon jelentkezik, de mindkét fül egyszerre is érintett lehet. A fertőzésből származó folyadék elzárja a középfület, ami megnehezíti a tiszta hallást, vagy akár teljes hallásvesztést is okozhat.
 • Elzáródott hallójáratok. Ha a cerumen felhalmozódik a fülében, az úgynevezett impakt fülzsír átmeneti halláskárosodást okozhat, amíg az elzáródást meg nem szüntetik. A fülzsír okozta elzáródás megszüntetését mindig bízza szakemberre!
 • Fejsérülés. Ha a közelmúltban autóbalesetben, sportolás közben vagy más helyzetben fejsérülést szenvedett, az átmeneti halláskárosodással járhat. Fontos, hogy mielőbb forduljon szakemberhez a fejsérülés és a halláskárosodás kivizsgálása érdekében.
 • Túl hangos környezet. A rendszeres, hangos zajnak való kitettség idővel szenzorineurális halláskárosodáshoz vezethet, de ezt hirtelen és ideiglenes halláskárosodás is megelőzheti. Ez gyakran hangos koncertek, fegyverbemutatók vagy olyan sportesemények során fordul elő, ahol a nagyszámú szurkolótábor egyszerre és hangosan biztatja kedvenc sportolóját vagy csapatát. Ha egy zajos eseményt követően a halláskárosodás jeleit tapasztalja magán, mindenképpen pihentesse a fülét és látogasson el egy halláscentrumba egy alapos kivizsgálásra.

Három tipp az átmeneti halláskárosodás megelőzésére

Íme néhány egyszerű tipp, amelyek segítenek csökkenteni az átmeneti vagy hirtelen hallásvesztés kockázatát.

 • Védje fülét a hangos zajoktól! Csökkentse a hangerőt, kerülje a túlzottan hangos helyeket és viseljen védőfelszerelést, ha a zajszint már bántóan magas. Nagyon sokan nem kellően tudatosak a hallás védelme terén, pedig a hallásunk meghálálja, ha egy koncertre például zajszűrővel megyünk!
 • Erősítse immunrendszerét! A fertőzések elkerülésének és leküzdésének elősegítése érdekében fogyasszon bőségesen gyümölcsöket, zöldségeket és egyéb tápanyagokban gazdag élelmiszereket. A vitaminokról és ásványi anyagokról, például a C-vitaminról, a B6-ról és a cinkről ismert, hogy erősítik az immunrendszert.
 • Kérdezze meg orvosát a gyógyszereiről! Kérdezze meg audiológusát az új vagy jelenlegi gyógyszereinek hallásra gyakorolt hatásairól. A kezelés előtt orvosa megkaphatja az Ön audiogramját, amely felhasználható a hallásváltozások nyomon követésére, és szükség esetén feltárhatja a gyógyszeres terápia során bekövetkező változásokat.

Mennyi ideig tart az átmeneti halláskárosodás?

Az átmeneti halláskárosodás jelei felismerhetőkA kérdésre a halláskárosodás kiváltó okának ismeretében lehet pontosabb választ adni.

Általánosságban elmondható, hogy az átmeneti hallásvesztés egy vagy több napig is eltarthat. Amennyiben több nap után sem áll helyre a hallás korábbi állapota, célszerű szakértő audiológushoz fordulni és tanácsot kérni. A szakemberek a szükséges vizsgálatokat követően, javasolni fogják a megfelelő kezelést, még mielőtt az átmenti halláskárosodás maradandóvá nem válik.

Ha felismeri magán a fenti tüneteket, ne halogassa sokáig a segítségkérést.

1 Dr. Victoria Zambrano, Au.D.

Képek forrása: Audika

Szólj hozzá