Befolyásolhatja a beszédünket a hallásromlás?

Az 50-70 év közötti korosztály számára az egyik leggyakoribb kihívás, amikor halláskárosodással szembesülnek, hogy nehézkessé válik számukra a jó kapcsolat fenntartása a körülöttük lévőkkel.

A halláscsökkenéssel küzdők kommunikációja ködössé válik, a beszédértés akadozik, ezért akaratlanul is elkezdik figyelmen kívül hagyni az embereket, nem vesznek részt a beszélgetésekben vagy félreértik, amit valaki más mond.

De van-e kapcsolat a beszédértés és a halláscsökkenés között?

A halláscsökkenéssel élők megtanulnak lassan, de biztosan szájról olvasni, így próbálnak meg lépést tartani azzal, amit barátaik és családtagjaik mondanak. Ez, bár sokat segít, mégsem hárítja el teljesen az akadályokat.

Egyes verbális hangok torzulnak vagy tompábbakká válnak, ahogy nő a halláscsökkenés mértéke. Ez befolyásolhatja azt is, ahogyan beszélünk.

Egyes betűk eltűnnek  

A magánhangzókat sokkal könnyebb kiejteni mint a mássalhangzókat. Az „aa” és „ee” hangok általában kiemelkednek a szavakból, szinte minden nyelv és beszédmód esetén. Ezeknek a hangoknak a kiejtése nem igényel nagy szájmozgást sem. A mássalhangzók képzésénél azonban szükség van az ajakra, a nyelvre és az állkapocs mozgására a helyes kiejtéshez.

Mivel hallásvesztés esetén az agy nem tud verbális jelzőt rögzíteni (a beszéd által keltett rezgés a fejben nincs regisztrálva, vagyis az agy nem tudja, hogy az adott hangnak hogyan kellene valójában hangzania), így nehéz megállapítania, hogy a kiejtés pontosságát helyesen értelmezi-e.

A fentiek miatt a beszédhangok élessége lassan elveszik és a hallott beszéd hangereje is csökken. A beszédértés romlani fog, amint az agy és a fül már nem kommunikál egymással. A hallásromlás során az tapasztalható, hogy az olyan lágy mássalhangzók, mint például az L, C, R és S az elsők között veszítik el hallhatóságukat a beszédben.

Túlkompenzálás

A hallásromlás hatására megjelenhet a túlkompenzálás, ami esetünkben nagyobb hangerőt jelent, mivel a hallássérült megpróbálja azt is hallani, amit mond, és próbál meggyőződni arról, hogy a körülötte lévők megértik, amit közvetíteni próbál. Ha a hallásgondozás során a beszédértés javítása, a túlkompenzálás kezelése nem kap megfelelő hangsúlyt, akkor a normál hangszín és a hanglejtés elveszhet, mert a kiabálás megváltoztathatja a szájizmok memóriáját.

Ismétlés

A halláskárosodás súlyos önbizalomhiányt okozhat. Az érintetteknek újra és újra meg kell ismételniük magukat, hogy megbizonyosodhassanak róla, mások megértették őket. Azonban nem kell megijedni, mert van megoldás! Először is, a szakképzett audiológus segít felmérni a halláskárosodás mértékét és lehetőségeket mutat arra, hogyan válhat hallása újra tisztává. A modern hallókészülékek hihetetlenül fejlettek, lehetővé téve a szinte az ép hallásnak megfelelő szint elérését.

Halk hangok

A halk hangok csökkentik a beszédértést. Vezetéses hallásvesztés esetén a külső vagy a középfülben probléma van, ami megakadályozza, hogy a hang a belső fülbe jusson. Ez azt eredményezheti, hogy az érintett nem hallja megfelelően a halk hangokat.

A halk hangok által megváltozik az érzékelés.

A halláscsökkenéssel élőknél a halk hangok hatással vannak a beszédükre is. Ha halknak érzékelik a hangokat, kompenzálásként néha hangosabban és lassabban beszélnek.
Ennek az az oka, hogy halk hangok esetén az agy azt gondolja, hogy sokkal távolabbról jön a hang, mint a valóságban. Annak érdekében, hogy hallhatóvá tegye a mondanivalóját a vélt nagyobb távolságban is, a szavakat és hangokat meg fogja nyújtani, hogy azok elérjék az adott személyt.

Ezáltal a beszéd megnyúlik, ami nagyon gyakori jelenség a hallássérültek körében. Ez azonban egy idő után megterhelheti a testet és a légzés is feszültté válik.

Felnőttkori halláskárosodás és beszédértés

Míg a gyermekek halláskárosodása beszédprodukciós problémákhoz vezethet, a felnőttkori halláskárosodás elsősorban a beszédészlelést érinti, nem pedig a beszédprodukciót. Ez azt jelenti, hogy a felnőttkori halláskárosodás nem csak érzékelési probléma, hanem megjelennek a kommunikációs gondok is, melyeket szintén fontos kezelni.

Ha valakinek nehézséget okoz megérteni a többiek mondanivalóját, az más kommunikációs problémákat is magával von: például az érzelmeket is nehezebben lehet beazonosítani.

“A legújabb tanulmányok megerősítették, hogy a hallássérült idősebb egyéneknek jelentős nehézségei vannak az érzelmek felismerésében a beszédben” hivatkozunk Hamid Djalilianra, a University of California, Irvine Medical Center Fültani és Neurotológiai Divíziójának igazgatójára.

A halláskárosodás frusztrációt, zavart és szorongást okozhat nemcsak a hallássérült felnőtteknél, hanem a családtagjaik, szeretteik körében is. Mivel az ember megpróbálja elkerülni a frusztrációt okozó helyzeteket, ezért a beszédértés csökkenése magában rejti a magány és a társadalmi elszigeteltség kockázatát is.

Hallókészülék a beszéd és az érzelmek megértéséért

A megfelelően kiválasztott és beállított  hallókészülékek jelentősen javíthatják a hallásképességét, és megelőzhetik a halláskárosodáshoz kapcsolódó kommunikációs és észlelési nehézségek egy részét.

A hallókészülékek nem csak felerősítik, de érthetővé is teszik a hangot, lehetővé téve a megfelelő beszédértést, a tiszta kommunikációt és a napi tevékenységekben való legteljesebb részvételt.

Jelentkezzen be az Önhöz legközelebbi halláscentrumba, és élvezze, hogy újra megértheti a többieket!

Szólj hozzá