Csoda hallókészülék a netről?

Csoda hallókészülék és társai – Miért nem érdemes interneten hallókészüléket vásárolni?

Becslések szerint ma Magyarországon 800-900 ezer ember szenved valamilyen fokú halláskárosodástól. Nem meglepő, hogy a népesség tizedét érintő probléma esetén megjelennek a csalók is, különös tekintettel arra a tényre, hogy a hallókészülékre szorulók közt sok az idős, aki korábbi tapasztalat híján nem tudja felmérni, hogy a számára ajánlott csoda hallókészülék valóban képes-e segíteni. 

A legfrissebb tanulmányok szerint minden harmadik idős embernek van halláskárosodása, amit jelentősen lehetne javítani hallókészülékkel.
A probléma az, hogy nem minden hallókészüléknek hirdetett eszköz működik úgy, ahogy azt elvárnánk tőle, esetleg olyasmit állítanak róla, ami nem teljesen vagy egyáltalán nem fedi a valóságot.

Három hallókészülékkel kapcsolatos csalás, amelyet mostantól könnyen fel fog ismerni

Felejtse el a webshopban rendelhető csoda hallókészülék beszerzését

Évtizedekkel ezelőtt a hallókészülékek egyformák voltak – ugyanolyan készülékekkel próbáltak meg mindenkin segíteni. A kezdeti, trombita alakú hallássegítő eszközöket a fülhöz kellett illeszteni, hogy összegyűjtsék és felhangosítsák a hanghullámokat.

Aki az alacsonyabb ár kedvéért az interneten történő vásárlás mellett dönt, lehet, hogy tényleg kevesebb pénzt ad ki – csak hát meg kell elégednie a korábban említett egységes, fültrombita minőségű hangerősítéssel.

A mai hallókészülékek nem csak jobban megtervezettek, de kényelmesebbek is, és – az egyszerűbbtől a csúcsminőségűig egyaránt – a viselő füléhez vannak szabva, ezért nem is lehet ezeket webshopban megvásárolni.
Ráadásul olyan kiegészítők is választhatók hozzájuk, amelyek segítségével tökéletesen megfelelővé tehetők az egyes egyedi igényeknek.

Ahelyett, hogy engedne az interneten egyre-másra felbukkanó kecsegtető árú, de ki nem próbálható csoda hallókészülék ígéretének, fontolja meg egy képzett hallásgondozó szakember felkeresését, és próbáljon ki otthonában saját, egyedi hallásállapotára beállított készülékeket. Lehet, hogy az ár magasabb, de az érték is az.

A hallókészülék befektetés egy jobb életminőségbe, és a helyes döntésről csak úgy bizonyosodhat meg, ha személyesen próbálja ki a készüléket a vásárlást megelőzően. A személyes vásárlás azt is lehetővé teszi, hogy összehasonlítsa a különböző márkákat és modelleket, hogy eldönthesse, mit kínálnak hangerőben, hangszínben, funkciókban. Vásároljon igényeinek megfelelő hallókészüléket olyan kereskedőtől, ahol képesek biztosítani a készülék megfelelő beállítását, az összes szükséges funkció bemutatását és személyre szabott beprogramozását. Az ilyen helyeken valóban érvényesítheti a garanciális feltételekben vállaltakat is.

Ne vásároljon, ha nem biztosítanak ingyenes próbaidőszakot!

A próbaidőszak vagy próbahordási idő egy fontos célt szolgál: saját tapasztalat alapján kiválasztani a lehető legmegfelelőbb eszközt vásárlás előtt. Az intelligens vásárlóknak többre van szükségük egy pár perces YouTube bemutatónál vagy hangzatos ígéreteknél, hogy igazán jól érezzék magukat az új hallókészülékekkel.
Nagy az esélye, hogy az a vállalkozás, amelyik a próbahordás lehetősége nélkül kínálja készülékeit csak meg akar szabadulni egy régi bemutató modelltől, esetleg valaki által már visszaadott terméktől. Még ha ismeri is a szóban forgó márkát és modellt, nincs garancia arra, hogy az adott egység jól illeszkedik vagy jól működik az Ön hallásállapotára történő beállítás nélkül.

Túl kockázatos, akárhogyan is nézzük. Egy tudatos hallókészülék-használó megérti a megfelelő hosszúságú próbaidő értékét. Csak olyan kereskedőktől vásároljon, akik olyan eszközöket árulnak, amelynek használatát személyesen bemutatják, egyedileg beállítják az Ön füleire és legalább 15 napos próbahordási időt biztosítanak. Ennyi idő már elegendő arra, hogy különféle valós helyzetekben kipróbálhassa a készülékeket.

Legtöbbször arra is van lehetőség, hogy meghosszabbítsák a próbaidőszakot, ha több időre van szüksége. Fontos hangsúlyozni, hogy a próbahordás biztosítása nem jár együtt vásárlási kötelezettséggel!

Ne dőljön be a sürgetésnek

Régi, de igaz mondás „Ha valami túl szépnek tűnik ahhoz, hogy igaz legyen, arról előbb-utóbb többnyire kiderül, hogy valami nincs vele rendjén.”
Ez különösen igaz a hallókészülék-iparban.

Egyes cégek hirdetéseikben is azt az érzést keltik, hogy ha valaki nem él azonnal a lehetőséggel, akkor örökre lemarad valamiről. Ha a következőket olvassa, nyugodtan gyanakodhat arra, hogy csak sürgetni szeretnék Önt:

  • Egyet fizet kettőt kap!
  • Csak a készlet erejéig!
  • „Csak ma” kedvezmények

Az ehhez hasonló marketingtrükkök gyors vásárlásra késztetik a vásárlókat. Pedig lehet, hogy a csoda hallókészülék, amelyeket megvenni siettetnek, nem is megfelelő vagy nem illik a vásárló életvitelhez, ízléséhez.

A hallókészülékek választásánál természetesen fontos szempont az ár, de ez csak az egyik, még csak nem is a legfontosabb szempont.
Például a vásárlást alapos hallásvizsgálatnak kell megelőznie, mivel ennek során gyűjtenek a szakemberek olyan alapvető információkat, amik ismeretében úgy tudják beállítani a készüléket, hogy az megfelelően működjön – az Ön hallásának leghatékonyabb segítésére.

A próbahordás lehetővé teszi az Ön hallásszintjének leginkább megfelelő stílus kiválasztását is. Időre van szüksége ahhoz is, hogy megfontoltan dönthessen a különböző hallókészülék-funkciók beállítási módjával kapcsolatban is.
Az olyan dolgok, mint például az irányított mikrofonok vagy a Bluetooth-képesség érdekesen hangzanak, de tényleg tudja, mire valók vagy hogy személyesen Önnek milyen előnyöket hozhatnak az életébe?

Szánjon rá időt, és végezze el a házi feladatot. Ne vásároljon addig, amíg nem válaszol magának a következő kérdésekre:

  • Milyen szintű a halláskárosodásom?  – a válaszhoz alapos orvosi és  hallásvizsgálatra van szükség
  • Melyik hallókészülék stílus illeszkedik legjobban az életvitelemhez és a hallásállapotomhoz? – megfelelő a fülmögötti stílus, vagy valami kompaktabbat és rejtettebbet szeretne?
  • Mit csinálnak az egyes funkciók, és hogyan javítják a hallásélményt?
  • Milyen a garancia és a próbaidő?
  • Vannak-e rejtett költségek?
  • Meddig bírja a készülék egy feltöltéssel, vagy hány naponta kell benne elemet cserélni?

Ezek mind olyan kritikus kérdések, amelyekre nincs ideje megválaszolni, amikor külső tényezők sürgetik a döntést. Pedig a hallókészülék vásárlás egy olyan döntés, amely megváltoztatja az életét. Csinálja megfontoltan, kerülje a hallókészülékkel kapcsolatos csalásokat.

Kérje képzett hallásgondozóink segítségét!

Képek: Oticon, Unplash

Szólj hozzá