Megoldás egyoldali hallásvesztés kezelésére

Megoldás egyoldali hallásvesztés kezelésére

jobb, mint egy egyszerű hallókészülék?

Vannak – és ide nem kizárólag az egyoldali hallásvesztéssel élők tartoznak, – akik nagyon keveset hallanak az egyik fülükkel. Olyannyira keveset, hogy a szokásos hallókészülék nekik már nem képes segíteni.

Sokan egyszerűen együtt élnek ezzel az egyoldali hallásvesztés néven is ismert speciális hallásproblémával. Ahogyan sokan döntenek úgy, hogy mindkét fülükben kezeletlenül hagyják halláskárosodásukat.

Persze ők is megkérhetik az embereket, hogy a jobbik fülük oldalán beszéljenek, de ez sajnos nem oldja meg teljesen a problémát. Hiszen meg kell küzdeni a hallásért az éttermekben vagy egy-egy zajos eseményen, a hang forrásának beazonosítása pedig szinte lehetetlen küldetés…

Egyoldali hallásvesztés – miért probléma? Hiszen a másikkal hallunk, nem?

Igen, KIVÉVE, ha a hang a rossz fül oldaláról érkezik, mert olyankor a fej szó szerint megakadályozza, hogy a hang elérje a jó fület. Az audiológusok ezt „fej-árnyék effektusnak” nevezik, és a mássalhangzókra, a beszéd megértéséhez fontos magasabb frekvenciájú hangok érzékelésére van hatással elsősorban.

Röviden, ha csak az egyik fülével hall, különösen nehéz lesz megkülönböztetni a „macskát” a „csacskától”.

Ez még nehezebb olyan környezetben, mint például éttermek és bárok, amelyek az utóbbi években egyre zajosabbá váltak. A háttérzaj mindannyiunk számára problémát jelent, de még nagyobb a kihívás, ha valaki nagyon gyengén, vagy egyáltalán nem hall az egyik, vagy mindkét fülével.

Szerencsére léteznek erre megoldások, a speciális fejhallgatóktól a hallókészülékeken át, egészen a sebészeti implantátumokig. Ha a hallókészülékeknél maradunk, akkor a CROS és BiCROS néven ismert eszközöket kifejezetten az egyoldali hallásvesztés okozta nehézségek megoldására tervezték.

A CROS hallókészülékeket már az 1970-es évek óta használják. A korai modelleknél még vezeték futott az egyik fültől a másikig, de néha elrejtették vagy beépítették a szemüvegbe is, amelyet a páciens viselt. Ma már a legtöbb CROS rendszer vezeték nélküli, így a vezetékekkel kapcsolatos esztétikai és viselési problémák is eltűntek. Az újabb CROS modelleknél már digitális technológiát alkalmaznak, amely nagyobb rugalmasságot tesz lehetővé a beállítások módosításában is, és rendelkezik olyan jellemzőkkel, mint például:

  • Jobb beszédértés a zajban
  • Fejlett visszacsatoláskezelés a jobb beszédértés érdekében
  • Fül-fül közötti közvetítés (streaming) a könnyebb telefonálás érdekében
  • Beépített és testreszabható fülzúgáskezelő lehetőségek
  • Nedvességnek, izzadtságnak, pornak és szennyeződésnek ellenálló burkolat

Mit jelent a CROS?

A CROS (Contralateral Routing Of Sound) a „hangok túlsó oldalra történő irányítását” jelenti. Ez a kifejezés egy olyan rendszert ír le, amely képes segíteni egyoldali hallásvesztés esetén.

Az egyik fül hallásának elvesztése megnehezíti az agy számára hang feldolgozását és értelmezését, mivel az a mindkét irányból érkező hangok feldolgozásához szokott. Emiatt az egyoldali halláskárosodásban szenvedők gyakran elszigetelődnek. Hisz nem hallják a beszélgetéseket, és kényelmetlenül vagy kellemetlenül érzik magukat, amikor arra kell kérjék beszélgetőtársaikat, hogy „beszéljenek a jó fülükbe”.

CROS hallókészülékek: mik ezek és hogyan segítenek?

A CROS hallókészülékek speciálisan egyoldali hallásvesztésre programozott hallókészülékek. Használójuk egy-egy, egymástól különböző hallókészüléket visel fülei mögött. A hallássérült fülön a hallókészülék egy jeladóval rendelkezik, amely a felfogott hangokat a másik, normál halló fülbe küldi.

Hogyan továbbítják a hangot?

A jeladó átveszi a hallássérült fül helyét és helyettesítő fülként működik, amely a „rossz fülből” a „jó fülbe” közvetíti a hangokat, melynek következtében viselőjük tisztán hallja azokat. Az eredmény látványos és azonnali, mert nem kell többé elfordítani a fejet, hogy a „rossz” oldalról érkező beszéd is hallhatóvá váljon. Avagy többé nem kell arra kérni másokat, hogy a jó fülébe beszéljenek!

Mikrofonos adó, amely vezeték nélkül továbbítja a hangot a hallásvesztéssel érintett fülből a másik fülbe.

Egy hallókészülék, amely fogja a jeladó hangját, és lejátssza a jól működő fülben.

A CROS technológiát használó hallókészülékek nem erősítik a hangot, – egyszerűen csak továbbítják azt a gyengén halló oldalról a jól halló oldalra.

CROS és BiCROS: Mi a különbség?

A BiCROS hallókészülékek azok számára készültek, akik mindkét fülükön halláskárosodásban szenvednek, ám az egyik oldali hallásuk sokkal rosszabb, mint a másik oldali. A CROS hallókészülékekhez hasonlóan működnek, de kifejezetten a mindkét fülön jelentkező egyenetlen halláscsökkenés kezelésére tervezték őket.

Ha Ön is egyoldali hallásvesztéssel vagy jelentősen különböző mértékű kétoldali halláskárosodással él, akkor az Oticon CROS PX és az Oticon CROS fejlett kettős jelsugárzó technológiája Önnek is lehetővé teheti, hogy élvezhesse a vezeték nélküli jeltovábbítás nyújtotta előnyöket. Az Oticon CROS család segít aktívan bekapcsolódni a beszélgetésekbe minden típusú hallási környezetben.

Kérjen időpontot egy kötelezettségmentes próbára!

Szólj hozzá