Élvezze a hallás örömét az ünnepi időszakban is!

A halláskárosodás az ünnepi időszakban különös kihívást jelent. Az összejövetelekkel járó karácsonyi ünnepek alatt sok ember van egy helyen, nagy a háttérzaj, és az egyszerre, több felől érkező hangözön szinte megoldhatatlan kommunikációs problémával jár egy hallássérült számára.

 

Mit tegyünk, hogy ne legyen probléma halláskárosodás az ünnepi időszakban sem?

Beköszöntött az ünnepi időszak, ami sokak számára a meghitt családi összejövetelekről, baráti találkozásokról szól. Azonban egy hallássérült személy számára egy nagy társasági összejövetel lehet talán az egyik legnehezebb és fárasztóbb esemény, hiszen nagyobb odafigyelést, hosszú, fárasztó koncentrációt igényel egy-egy beszélgetés.

Ne legyen a halláskárosodás extra teher az ünnepi időszakban!

Szeretnénk néhány egyszerű tippet adni, amivel jobban odafigyelhetünk hallássérült családtagunkra ebben az ünnepi időszakban:

  1. Figyelmesség: vegye észre, ha egy érintett családtagja túlzottan csendes, vagy bátortalan a családi vacsora mellett, hiszen talán azért ilyen szótlan, mert hallásproblémája miatt nem képes követni a társalgást.
  2. Tiszta érthető beszéd: figyeljen arra, hogy ne beszéljen halkan vagy gyorsan, illetve ne harapja el a szavak végét. A legtöbbet az segít, ha beszéd közben nem takarja a száját, nem eszik és odafordul az érintett személyhez.
  3. Háttérzajok: hangos zene vagy televízió mellett hallásprobléma nélkül sem könnyű társalogni, hallássérültként pedig fokozott kihívást jelent. A legjobb megoldás ezért ezeket a hangforrásokat kikapcsolni vagy egészen lehalkítani a beszélgetések ideje alatt.
  4. Fény: a jó világítás megkönnyíti a hallássérültek számára a beszéd megértését, mivel látják az ajkak mozgását és az arckifejezéseket.
  5. Próbálja meg másképp: az emberek gyakran megismétlik magukat, ha valaki valamit nem ért. Pedig lehet csak át kellene fogalmazni a mondanivalónkat, hiszen előfordulhat, hogy egy az adott szó megértése okozza a problémát.
  6. Távolság: a távolság is egy akadály, ha hallássérült családtaggal beszélgetünk. Álljunk vele szembe vagy forduljunk felé. Ezzel is csökkentjük számára a beszélgetés nehézségeit.

 

Mi kerüljön hallássérült családtagunk számára a fa alá?

Erre is van néhány tippünk:

  1. Ébresztő eszközök: amik hanghatás helyett rezgéssel vagy fényvillanásokkal jelzik, hogy eljött a reggeli felkelés ideje.
  2. Telefonálást segítő eszközök: jó ajándék lehet egy hordozható telefonerősítő, amit a telefonkagylóra illesztve tudnak használni, felerősítve a hangot saját igényük szerint.
  3. Kommunikációt segítő eszközök: nagyothallók számára a hétköznapokban is elkél a segítség, így például hasznos lehet egy adó-vevő, amely előadásokon, egyetemen, nagyobb összejöveteleken is jó társa lehet a hallássérült személynek, hiszen közvetlenül a hallókészülékbe továbbítja az előadó hangját.
  4. Jelzőeszközök és rendszerek: ha van olyan ismerőse, családtagja, aki nem tudott bejutni a lakásba, mert nem hallották meg a kopogtatást vagy a csengetést, annak már biztosan megfordult a fejében, hogy jó lenne valami segítség ilyen esetekre. Számos jelzőeszköz van, ami erős hanggal, rezgéssel vagy fénnyel jelez, ha valaki megnyomja a bejárati ajtónál a csengőt.

De a legfontosabb: reméljük, hogy mindenki élvezni fogja a közelgő ünnepi időszakot! Kívánjuk mindenkinek, hogy legyen körülvéve olyanokkal, akikkel a legjobban törődik és akit a legjobban szeret! Minden jót kívánunk az ünnepekre!

Szólj hozzá