Ezért ne halogassuk a hallásvizsgálatot!

A legszebb és legszomorúbb pillanatok a rendelőben azok, amikor látjuk, hogyan változik át klienseink arca, amikor hallásvizsgálat után fülükre helyezzük a hallókészüléket. A legszebb, mert újra visszakapják az elveszettnek hitt hangjaikat, és a legszomorúbb, mert eddig kellett rá várniuk. Döbbenetes, milyen későn jutnak az érintettek szakemberhez.

Valamiért a hallásunk figyelemmel követése nem kap kellő hangsúlyt az életünkben. Mivel a hallásunk velünk született képesség, ezért nehezünkre esik elhinni, hogy különösebb trauma, baleset hatása nélkül elveszíthetjük, vagy kevésbé támaszkodhatunk rá.

Pedig a körülöttünk lévő zajos környezet bőven elég ahhoz, hogy hallásunk fokozatosan, szinte észrevétlenül épüljön le.
Jól megértjük a beszédet zajos környezetben is
Mire audiológushoz kerülünk, a világ hangjainak jelentős részéről el is felejtjük, hogy létezett, olyan régen hallottuk. Emiatt van az, hogy sokan rácsodálkoznak a professzionális hallásvizsgálat után kiválasztott első hallókészülékükkel arra, mennyi mindent hallanak.

Ez elkerülhető lenne, ha rendszeresen eljárnánk hallásszűrésre.

Ideális esetben évente, de legalább kétévente részt kellene vennünk egy hallásvizsgálaton, hogy időben kiderüljön, hogy a hallásunk romlásnak indult. De fel tudunk sorolni még legalább 7 okot, amiért érdemes lenne már most időpontot foglalni mindenkinek!

1. Időben kapunk hallókészüléket

Ha valaki sok-sok év után jön rá, hogy a hallása jelentős mértékben romlott, és csak akkor részesül hallókészülék ellátásban, akkor nem lesz könnyű dolga a hallókészülék megszokását illetően.

Hiszen addigra az agyunk már egy jóval csendesebb világ befogadására rendezkedett be, érthető, ha nem esik jól neki, és nekünk sem, ha hirtelen rázúdul az a hangkörnyezet, ami valójában körülveszi.

Időbe telik, míg újra megtanulja befogadni és feldolgozni az új régi hangingereket.

Ha rendszeresen járnánk hallásvizsgálatra, az audiológus időben, enyhe változás után is szólna, hogy hallókészülékre van szükségünk. Így nem lenne olyan drasztikus a változás, és könnyebben megszoknánk a hallókészülékünket.

2. Koncentrált és fókuszált marad a figyelmünk!

Végig tudunk figyelni a beszélgetések alattA halláscsökkenést a legtöbbször azzal azonosítják, hogy nem hallunk, és ez rossz. Pedig a hallásromlásnak ezen túl számos következménnyel jár, amire először nem is gondolunk.
Ha nem hallunk elég jól, lényegesen kevesebb információ jut el hozzánk a környezetünkből. Mivel nehezebben kapcsolódunk be a beszélgetésekbe, és a környezetünk nem segít, hogy felvegyük a fonalat, előbb-utóbb fásultan tudomásul vesszük, hogy nincs értelme tudatosan bárhová fókuszálni a figyelmünkkel, hiszen úgysem értünk majd mindent.
És mivel információk hiányában próbáljuk kitalálni, hogy mi is történik körülöttünk, vagy hogyan kell elvégezni egy feladatot a munkahelyünkön, frusztrálttá, dekoncentrálttá válunk, hiszen nehéz a gondolatainkat logikusan felépíteni, ha nincs meg hozzá minden tudásunk.

3. Nem csorbulnak a kommunikációs készségeink!

Meglehetősen nehezebbé válik a kommunikáció, ha nem hallunk jól. Nehezebben beszélgetünk a családtagjainkkal, munkatársainkkal, vagy ügyintézéskor. Több tényező is megnehezíti ezt:

  • társaságban nehezen követjük a beszélgetést,
  • nem merünk visszakérdezni,
  • a háttérzajban rosszabbul hallunk,
  • a telefonálás nehezen megy,
  • gyakran félrehallunk másokat.

Ezek nem tűnnek olyan egetverő problémáknak, de valójában jóval gyakrabban szembesülnénk ezekkel halláscsökkenéssel, mint gondolnánk! Gondoljuk csak végig, mikor telefonálunk, milyen helyen tapasztalunk háttérzajt, és hogy a környezetünk hogy viselné, ha csendben lennénk az összejövetelekkor, és folyton félrehallanánk őket!

4. Elkerüljük a társadalmi elszigetelődést!

Fontos a szociális élet

Nem nehéz végiggondolni, hogy a fentiek milyen végkifejlethez vezethetnek. Először még valószínűleg próbálkoznánk, hogy felvegyük a ritmust, de valójában elkezdünk sodródni az elszigeteltség és az elmagányosodás felé.

Az, hogy a környezetünk türelmetlen velünk, és nem támogat eléggé, rengeteg negatív érzést hív elő bennünk: meg nem értettséget, önbizalomhiányt, magunkba fordulást, szorongást.

Ezek pedig visszavonulásra, és bizonyos helyzetek elkerülésére késztetnek bennünket, mígnem azon kapjuk magunkat: egyedül maradtunk.

5. Nem kerül veszélybe az egzisztenciánk

Tetszik, nem tetszik, a jó kommunikációs készség fontos eleme a munkavégzésnek. Enélkül nehéz beilleszkedni, csapatban dolgozni, naprakésznek lenni minden téren. Ha nem hallunk meg mindent, ha gyakran félrehallunk egy-egy kérést, találkozó időpontját, feladatot, annak bizony következményei lesznek:

Nem tudjuk megbízhatóan elvégezni a feladatainkat, és veszélybe kerül a megélhetésünk.

6. Nem lesznek újabb korlátaink!

Hallókészülékkel is lehet korlátok nélkül élniMindenki él valamilyen korláttal. Van, aki azzal, hogy nem jó a viszonya a számokkal, és nem tudja jól kezelni a pénzügyeit, megint mások ügyetlenek, tériszonyuk van, cukorbetegek. Ezek mind-mind korlátok közé szorítanak bennünket. 

Nem hiányzik, hogy ezek mellé még betársuljon egy újabb korlát, amit a halláscsökkenés hoz magával.

A megromló kapcsolat a szeretteinkkel. A nehezebb kommunikáció. Az érzés, hogy nem vagyunk képesek olyan dolgok elvégzésére, amiket régen könnyedén megcsináltunk. Mindezek nélkül könnyebb az élet viharait leküzdeni. A hallásvizsgálat segít kideríteni a problémát.

7. Kiegyensúlyozott és harmonikus marad a lelkivilágunk

A halláscsökkenés következményeiből fakadóan számtalan rossz érzés telepszik rá a lelkünkre a hétköznapokban: szorongás, hangulatingadozás, düh, csalódottság, meg nem értettség és önbizalomhiány. Ez az érzelmi hullámvasút jelentősen képes rontani az életminőségünkön, ha hagyjuk!

Mindezek ugyanis elkerülhetőek, ha lelkiismeretesen eljárunk rendszeres hallásszűrésre!

Számunkra az Ön hallása az első!

Keresse fel bátran Önhöz legközelebbi Audiopontunkat, vegyen  részt egy teljes körű, rendkívül gyors és fájdalommentes hallásvizsgálaton, ahol pontos képet kaphat aktuális állapotáról! Mi pontosan elmagyarázzuk, mit mutat az Ön hallásvizsgálat eredménye, és az esetlegesen kialakult halláscsökkenését is kezelni tudjuk a legkorszerűbb és legdizájnosabb hallókészülék technológiáinkkal

A képek forrása: Unsplash

Szólj hozzá