Felnőttkori halláscsökkenés

Önnek van újévi fogadalma? Szerepel köztük az, hogy foglalkozzon a felnőttkori halláscsökkenés jeleivel? 

Boldog új évet! Ha Ön is az embereknek abba a 45%-ába tartozik, akik újévkor fogadalmakat tesznek, akkor azok közt jó eséllyel lehet találni a családra vonatkozó és a karrierrel kapcsolatos vállalásokat is. (Ha Ön a másik 55%-ba tartozik, tekintse az alábbi ajánlásokat pusztán jószándékú egészségügyi tanácsnak.)

Az Ön fogadalmai magában foglalják-e a boldogságot, a stressz csökkentését és az egészségi állapot javítását is? Tartalmazza-e az élet teljes élvezetét, a szociális kapcsolatainak javítását? Néhányan elhatározzák, hogy lefogynak – nekik kívánjuk, hogy a kitartás ne csak januárig tartson! – mások a cigiről akarnak leszokni. Pedig a felnőttkori halláscsökkenéssel foglalkozás ugyanúgy az egészséges fogadalmak része kellene, hogy legyen!

Ha Ön is tesz fogadalmakat, érdemes megfontolni, hogy a hallása megfelel-e a feladatnak. A hallás létfontosságú az életminőség szempontjából, éppúgy, ahogy számos napi tevékenység elvégzésének is fontos része. Ezért a hallási nehézségek negatív hatással lehetnek egészségére és boldogságára is.

Az egészséget, ha elmúlik, nehéz visszaszerezni, gyakran pedig sajnos egyenesen lehetetlen. Így van ez a hallásunkkal is: sokan utólag bánják, hogy nem tettek többet a hangokkal teli világuk megőrzéséért.

Tehát idén tegye a hallásvizsgálat elvégzését a legfontosabb újévi fogadalmává. Ha ezt megtette, sokkal könnyebb lesz megtartani a többit is!

Védje hallását!

A hallássérültek közül minden harmadik összefüggésbe hozható a környezeti zaj hatásával. A zaj okozta halláskárosodást a belső fülben található szőrsejtek károsodása okozza. A zaj kétféleképpen is károsítja a hallórendszert: a hallás károsodása függ attól, hogy mennyire hangos a zaj, és attól is, hogy a fül mennyi ideig van kitéve annak.

Négyféleképpen is védheti hallását a zaj ártalmaitól:

  • Távolságot tart tőle – Minél távolabb kerül a zajforrástól, annál jobban csökken a káros zaj hangereje.
  • Csökkenti a hangerőt – Hallgassa autórádióját, zenelejátszóját, televízióját vagy hangszórórendszerét alacsonyabb hangerőn.
  • Viseljen hallásvédő eszközöket – Ezek használata a legjobb megoldás számos hangos munkahelyi és szabadidős program esetén. Egyedi és univerzális hallásvédelmi lehetőségek is széles körben elérhetők mindenki számára.
  • Tartson pihenőt – Adjon esélyt a regenerálódásra. A nagy zajterheléssel járó tevékenységeket szakítsa meg legalább óránként csendes pihenőkkel.

A hallásvesztés fokozatos folyamat

A felnőttkori halláscsökkenés általában lassan, évek alatt következik be. Ez megnehezíti annak felismerését, hogy már nem olyan a hallás, mint korábban. Ennek következtében gyakran a család és a barátok veszik észre először, hogy hallásunk már nem tökéletes. A legtöbb hallássérült azonban visszajelzésük ellenére is 7-10 évig tagadja, hogy problémája van, mielőtt úgy dönt, hogy segítséget kér és megoldja azt. Ennek általában az az oka, hogy az emberek jelentős részének nehezére esik beismerni, hogy valóban problémájuk van és úgy gondolják, hogy a hallókészülék használatától öregebbnek fogják érezni magukat, vagy idősebbnek látszanak majd.

A hallókészülékek azonban nemcsak a jobb hallás elérésében segítenek, hanem javíthatják az életminőséget is.

A hallássérültek gyakran találkoznak olyan élethelyzetekkel, amikor kommunikációs nehézségeikkel oly módon kell megbirkózniuk, amelyek szellemileg, vagy lelkileg megterhelőbbek az átlagosnál. Pontosan ezért ezekben a táborokban nagy figyelmet fordítanak az ilyen jellegű támogatásra is.

A korai felismerés kulcsfontosságú!

Aki évente egyszer rászán 30 percet, hogy hallásvizsgálaton vegyen részt, már idejében „fülön tudja csípni” felnőttkori halláscsökkenés megjelenését. Hiszen semmi előny nem származik abból, ha valaki 7-10 évet vár a halláskárosodása kezelésével. Sőt, minél tovább vár, agya annál több hangot „elfelejt”. Sokkal nehezebb alkalmazkodási időszak vár rá, amikor végre kap hallókészüléket és újra kell tanulnia a korábban eltűnt hangokat.

Az éves hallásvizsgálat az egészségügyi rutin része kellene, hogy legyen. Rendszeresen megvizsgáltatjuk a vérnyomásunkat, eljárunk látásvizsgálatra és fogorvoshoz, évente pedig tüdőszűrésre. A hallásunkat vajon miért kezeljük ennél mostohábban?

Még ha nem is érez változást a hallásán, az 55. életéve eléréétől kezdődően érdemes évente hallásvizsgálatot végeztetni. Sokan ugyanis ekkor kezdik el megtapasztalni az életkorral összefüggő halláskárosodás, az úgynevezett felnőttkori halláscsökkenés első jeleit. Ha elvégezteti az alapszintű vizsgálatot, minden évben lesz mihez hasonlítani hallásállapotát, ha hallása hanyatlásnak indulna.

A halláskárosodás kihat az egészségre

A stresszcsökkentés is az újévi célok közé került? Ehhez kapcsolódóan megosztunk Önökkel egy érdekességet: egy átfogó hallásvizsgálat segíthet közelebb kerülni ezen cél eléréséhez. A hallászavarral küzdő emberek ugyanis gyakran fokozott stressz alatt élnek. Nehezen értik, mit mondanak az emberek. Kihagyják a fontos beszélgetések egyes részeit. Folyamatosan arra kell kérniük másokat, hogy ismételjék magukat. És az általuk érzett stressz csak fokozódik, amikor megpróbálják minimalizálni vagy elfedni hallási nehézségeiket. A hallásgondozóval együtt kiválasztott hallókészülékek viselése javíthatja ezeket a problémákat. Végre tisztán hallhatja a környezetében folyó beszélgetéseket, amivel nagy teher esik majd le a válláról.

A halláskárosodást számos egészségügyi állapottal hozzák összefüggésbe, beleértve a demenciát, a szívbetegségeket, a cukorbetegséget vagy az alvási apnoét. A fülünk sok más testrendszerhez kapcsolódik, ezért, ha valaki figyelmen kívül hagyja halláskárosodását, más testrészeinek károsodását is kockáztatja.

A halláskárosodás befolyásolja a boldogságot

Ha az újévi fogadalma része az is, hogy ismét több szociális életet éljen, abban is segíthetnek a hallókészülékek. Ahogy már említettük, a halláskárosodás visszahúzódáshoz és társadalmi elszigeteltséghez vezethet. De semmi ok arra, hogy ne menjen el a barátaival egy forgalmas étterembe vagy kihagyja a régóta várt családi összejövetelt. A hallásgondozással újra részt vehet a társadalmi tevékenységekben stressz, szorongás vagy frusztráció nélkül.

Amikor a hallás romlása elkezd kényelmetlen szituációkat előidézni, a legtöbb ember a könnyebbnek hitt utat választva elkezd kimaradni a társadalmi helyzetekből. Emiatt a halláskárosodásban szenvedők elszigeteltnek érzik magukat, ami gyakran depresszióhoz vezet.

Mivel a kommunikáció számos személyes kapcsolat kulcsa, ha nehezen érti meg szeretteit, mindkét fél könnyen frusztrálttá válhat, és elmaradnak a korábban örömmel megosztott élmények, beszélgetések, meghittség.

Ha már visel hallókészüléket, akkor is fontos, hogy évente hallásvizsgálatot végezzen. Hallása ugyanis idővel megváltozik. A hallásvizsgálat segít hallásgondozójának abban, hogy az esetleges változásokhoz igazítsa a készülékét, így mindketten biztosak lehetnek abban, hogy a lehető legtöbbet kihozták hallásállapotából.

Több pénzt akar keresni?

Költői kérdés, hiszen ki ne szeretne? Ha újévi fogadalmai is anyagilag motiváltak, a hallásvizsgálat elvégzése nagyszerű első lépés a céljai eléréséhez. A kutatások azt mutatják, hogy a kezeletlen halláskárosodásban szenvedők kevesebb pénzt keresnek mint ép halló társaik. A hallókészülékek legalább 50 százalékkal ellensúlyozhatják a halláskárosodás negatív hatásait a munkahelyén. Gondoljon csak bele, így nem kis hátrányt dolgozhat le anyagi céljai elérése érdekében!

Ha az új évben a legfontosabb feladatává teszi, hogy kezeletlen halláskárosodásával foglalkozzon, akkor nem csak, hogy sikeresen javíthatja életminőségét, de akár a többi újévi fogadalmát is együtt teljesítheti vele. Ne habozzon tovább, még ma foglaljon időpontot hallásvizsgálatra Önhöz legközelebbi halláscentrumunkba!

A képek forrása: Unplash

Szólj hozzá