Tartsa frissen az agyát!

Három tipp a szellemi frissességért! 

Az agynak stimulációra van szüksége, hogy egészséges maradhasson egy életen át – ugyanolyan ez, mint hogy az izmainknak is szükségük van a tornáztatásra. De hogyan tarthatja fitten az agyát? És milyen szerepet játszik ebben a hallás?

Gyermekkorban az agyat folyamatosan stimulálják az új hangok, benyomások és tapasztalatok. Ezek segítenek a gyermeknek fejlődni és tudásban gyarapodni. A felnőttek agyának is szüksége van a rendszeres stimulációra, hogy elméjük éles és egészséges maradjon. Tény, hogy az agy ösztönzése, tornáztatása nélkül az fokozatosan elveszíti, leépíti képességeit[1].

Szerencsére az agy stimulálása egyszerű és nagyon élvezetes! Az agy egészségének megőrzése alapvetően aktív és szórakoztató életet jelent.

1. Ösztönözze az agyat aktivitásokkal!

Jó, ha egész életünkben aktívak maradunk – fiatal korunktól kezdve egészen a nyugdíjas évekig. És a jó hallás segíthet ebben.

Az agyat mindenféle tevékenység ösztönzi. Próbálkozhat nyugodtabbakkal, például fejtörőkkel és egyéb feladványokkal – a Sudoku vagy keresztrejtvények; sakk vagy bridzs jó választás.

Vagy kipróbálhat energikusabb tevékenységeket is. Ezek is mindenféleképpen stimulálják az agyát, legyen szó akár a teniszhez szükséges gyors reakciókról vagy akár a golfpályán, a golflabda útjának megtervezése során végzett nyugodtabb számításokról.

Ugyanilyen fontosak a beszélgetések és a társaság, amiket társas sporttevékenységek közben élvezhetünk.

És ha már erről beszélünk: valójában a társas kapcsolatok is szükségesek az agy serkentése szempontjából. Ami elvezet minket ahhoz, hogy…

2. Társasági élet, társasági élet, társasági élet

Mindannyiunknak szüksége van emberi kapcsolatokra, hogy egészségesek maradhassunk egész életünkön át. És ahogy idősödünk, ez segít az agyunknak egészségesnek maradni, ahogy az egyre növekvő számú kutatási bizonyítékok ezt alátámasztják.

Az egyik kutatás szerint az, hogy másokkal találkozunk és beszélgetünk, segít abban, hogy megtartsuk agyunk szellemi funkcióit, ahogy idősödünk. Egy másik kutatás szerint azoknak az idős embereknek, akik aktívabb társasági életet élnek, a szellemi (kognitív) képességeik kevésbé épülnek le.

A halláskárosodás megnehezíti a társasági életben való részvételt

Ez azért van, mert nagyobb erőfeszítést kell arra fordítani, hogy az ember rájöjjön, mi történik körülötte. Az agynak találgatni kell, hogy kitöltse azokat a hiányosságokat, amit nem hallunk meg. Ez fárasztó, ami miatt az emberek kevésbé hajlandók másokkal találkozni[2].

Ez pedig elvezet bennünket az utolsó tippünkhöz az agy egészségének megőrzésében …

3. Győződjön meg arról, hogy valóban jól hall-e!

Ismert tény, hogy a jó hallás alapvető fontosságú abban, hogy agyunk friss maradjon[3]. Ezért a hallásvizsgálat az egyik legfontosabb, amit az agyunk egészségének védelméért tehetünk.

Hogy mi történik a hallásvizsgálat során? Halláscentrumainkban hallásgondozó szakember kollégánk elvégez egy gyors és fájdalommentes hallásvizsgálatot. Ha kiderül, hogy Önnek halláscsökkenése van, tanácsot kap a kezeléssel kapcsolatban. Kritikus fontosságú, hogy az audiológus agy-barát hallókészüléket tudjon Önnek ajánlani és az Ön hallásállapotának megfelelően beállítani, mivel az tudja majd a lehető legjobban támogatni az agyát.

Az agy-barát hallókészülékek több, és ami a legfontosabb, jobb minőségű hang-ingereket biztosítanak az agyának.

Mert az új kutatásoknak köszönhetően[4] ma már tudjuk, hogy az agynak minden hanghoz – nem csak a beszédhez – hozzá kell férnie ahhoz, hogy természetes módon működjön.

Már tudjuk, hogy a halláscsökkenés megfelelő kezelése potenciálisan jobban csökkenti a demencia kialakulásának kockázatát, mint bármely más megelőző intézkedés – beleértve a dohányzásról való leszokást és a több testmozgást.[5]

Ez pedig azt jelenti, hogy létfontosságú a jó hallás, és az is, hogy ha halláscsökkenése van, kezeltesse azt agy-barát hallókészülék kel.

[1] Swaab DF. Brain aging and Alzheimer’s disease, “Wear and tear” versus “Use it or lose it.” Neurobiology of Aging. 1991;12(4):317-324. doi:10.1016/0197-4580(91)90008-8

[2] Amieva, H., Ouvrard, C., Meillon, C., Rullier, L., & Dartigues, J. F. (2018). Death, depression, disability, and dementia associated with self-reported hearing problems: a 25-year study. The Journals of Gerontology: Series A, 73(10), 1383-1389.

[3] Livingston G, Sommerlad A, Orgeta V, et al. Dementia prevention, intervention, and care. The Lancet. 2017;390(10113):2673-2734. doi:10.1016/S0140-6736(17)31363-6

[4] O’Sullivan J, Herrero J, Smith E, et al. Hierarchical Encoding of Attended Auditory Objects in Multi-talker Speech Perception. Neuron. 2019;104(6):1195-1209.e3. doi:10.1016/j.neuron.2019.09.007

[5] Livingston G, Sommerlad A, Orgeta V, et al. Dementia prevention, intervention, and care. The Lancet. 2017;390(10113):2673-2734. doi:10.1016/S0140-6736(17)31363-6

Képek: Oticon

Szólj hozzá