Jön a tavasz, elő a motorokkal! Azért gondoljon a hallásvédelemre is!

Ugye, nem motorozik füldugó nélkül?

Ahogy közeledik a tavasz és a jó idő, a lelkes motorosok lemossák a tél porát motorjukról, és alig várják, hogy újra róhassák a kilométereket. Beszerzik a protektorokat, védőeszközöket, ám azt sokan nem tudják, hogy a fülükre legalább ennyire figyelniük kellene.

A motorozás zajos hobbi

Fontos tisztában lenni azzal, hogy a biztonságos hangerősség, ami nem károsítja a hallásunkat, 80 decibel. Ám már a folyamatos, 60-80 decibeles zúgás is megerőltető, pszichés és fizikai reakciókat vált ki a szervezetünkből: dekoncentráltság, frusztráltság, fáradtság formájában.

A tartós, 80 decibel fölötti zajhatás pedig már károsodást okoz a hallásunkban, ami fülzúgásban, tompa hallásban, halláscsökkenésben nyilvánul meg.

Mi okoz ilyen magas zajszintet?

A motorozás, akárhogy is nézzük, zajos tevékenység, és sok zajforrásból tevődik össze: ott van a forgalom zaja, a motor hangja, a kipufogó durrogása és a szélzaj. A legtöbben úgy vélik, hogy a leghangosabb zajforrás motorozás közben a kipufogó bömbölése, pedig a sebesség növekedésével erősödő szélzaj messze veszélyesebb a motorosra nézve a többinél.

Már 100 km/h-s tempónál is 95 decibeles szélzaj érheti a fülünket a bukósisakban, ami már 15 perc után árt a hallásunknak!

Tévhit, hogy a bukósisak véd

Egy kutatás szerint Magyarországon a motorosoknak alig a negyede használ füldugót motorozás közben, pedig szinte minden motoros tapasztal fülzúgást, tompa hallást motorozás után.  Emögött általában több ok is meghúzódik.

Az egyik ilyen, hogy a hallásromlás kialakulása általában fülzúgás formájában jelentkezik, vagy rövid ideig tartó tompa hallással, ami egy idő után megszűnik, ezért nem érezzük azt, hogy komoly problémával állnánk szemben.

Ennek hátterében az áll, hogy az erős zaj a fülünkben lévő szőrsejteket károsítja, amelyek egy ideig képesek regenerálódni, ezért tapasztalunk a tünetekben javulást. Egy idő után azonban a szőrsejtek elpusztulnak, ami már maradandó tünetekkel jár.

Először a magas hangokat tűnnek el a környezetünkből, ezért gyakran nem is tűnik fel, hogy már kialakult a hallásromlás nálunk. Csak akkor, ha már a beszéd megértésével akadnak problémáink.

Gyakori tévhit a motorosok körében, hogy a bukósisak véd a zajtól is, ám ez sajnos nem igaz.

Egyáltalán nem véd a zajártalmak ellen, és a legtöbb sisakban már viszonylag alacsony sebességnél is meghaladja a zajszint a káros mértéket, és ezért egy rövid út alatt is károsodhat a hallás.

Hogyan védekezhetünk?

A fenti tények tükrében kijelenthetjük, hogy nagyon fontos, hogy védjük a fülünket valamilyen módon motorozás közben. Egyrészt a hallásunk megóvásáért, és a biztonságos, élvezhető vezetésért. A zaj ugyanis akadályozza a koncentrációt is, ami ront a motorozás élményén is.

A legjobb megoldás, amit tehetünk a hallásunkért, az a füldugó használata. Választék van bőven, a piac több, különböző szintű és kényelmű füldugót kínál a motorozóknak. Már a pár száz forintos, egyszerű habszivacs füldugó is jobb a semminél, de a drágább füldugók profibb védettséget nyújtanak. Érdemes feltérképezni, milyen füldugó típusok léteznek, és beszerezni a számunkra legkényelmesebb, és árban is megfelelő modellt.

Azoknak, akik a tökéletes védelmet és kényelmet keresik, az egyedi, fülre készített, zajszűrős füldugó lesz a megoldás.

Ez a típus tökéletesen illeszkedik tulajdonosa hallójáratához, így nagyon kényelmes a viselése, és maximális zajcsillapítást biztosít.

Nézesse meg nálunk a hallását!

Ha Ön lelkes motoros, a zajártalomtól való félelem ne tartsa vissza a hobbijától! Ehelyett inkább szerezze be nálunk egyedi, zajszűrős füldugóját, és a motoros szezon után mindig ellenőriztesse hallását! Akár előbbiben, akár hallásvizsgálatban van szüksége segítségre, kollégáink tudnak segíteni!

A képek forrása: Unsplash

Szólj hozzá