A fülgyulladás kezelése és a hallókészülék

A fülgyulladás kezelése sokszor a hallókészülék tisztítással kellene, hogy kezdődjön!

A hallókészülék tisztításról gyakran keveset tudnak a hallókészülék tulajdonosok. Sokszor nem jut idő a tisztítás mikéntjének bemutatására, sem arra, hogy miért fontos rendszeresen, naponta tisztítani a hallókészülékeket. Audiopontjainkon kollégáink erre is nagy hangsúlyt fektetnek, hiszen sok múlik azon, hogy a tisztítási rutint bevezetjük a hétköznapokba vagy nem.

 

Ideális esetben naponta sor kerül a hallókészülék megfelelő tisztítására. A tisztítást minden esetben speciális hallókészülék tisztító eszközökkel és tisztítószerekkel kell elvégezni, amelyeket audiológiákon, halláscentrumokban, illetve Audiopontjainkon is be tud szerezni!

De miért olyan fontos a hallókészülék rendszeres tisztítása?

Nem pusztán a higiénia miatt kell erre energiát és időt szánni, hanem más tényezők miatt is. Cikkünkben most öt jó indokot gyűjtöttünk össze, hogy miért építse be a hétköznapokba a hallókészülékek rendszeres tisztítását!

Hogy jól működjön a hallókészülék

A hallókészülék precíz kis gépezet. Ahhoz, hogy működni tudjon, három dologtól kell védeni: a portól, a nedvességtől és a zsiradéktól. Ha ezek az idő során lerakódnak a hallókészülék gépházában, működési zavarokat okoznak: tompul a hang, recsegés léphet fel, ”lomhábbá” válik a hallókészülék.

A megfelelő eszközökkel, amit az audiológus a hallókészülékkel együtt Önnek átadott, el lehet távolítani ezeket a szennyeződéseket a rések átseprésével. Jó szolgálatot tesz a párátlanító is, ami a hallókészülék szárításán túl a levegő kavarásával a port is száműzi a gépházból. Évente egy alkalommal pedig érdemes kérni hallókészülékünkre az audiológián egy teljes nagytakarítást

Megelőzzük a fülfertőzéseket

A fülgyulladás kezelése sokszor a hallókészülék tisztítással kellene, hogy kezdődjön. Sokan nem is gondolnak bele, hogy az illesztékkel milyen könnyen juttatnak be baktériumokat és kórokozókat a hallójáratba, pedig az illeszték kivételkor és berakáskor érintkezik a környezettel és a kezünkkel is.

Ezért célszerű lenne minden berakás előtt megtisztítani az illesztéket, hogy megelőzzük az esetleges fülfertőzéseket.

Ne irritálja a fülünket az illeszték!

Ha fülfertőzést nem is szerzünk, a fül bőre nagyon érzékeny a környezeti behatásokra. Az illeszték folyamatos érintkezése a füllel nem mindenki számára kellemes érzés, előfordulhat irritáció, allergiás reakció vagy fülviszketés.

Amellett, hogy megnézzük, nem az illeszték anyaga okozza-e a problémát, az irritáció kialakulásának esélyét csökkenthetjük azzal, ha behelyezés előtt mindig megtisztítjuk az illesztéket!

Megússzuk a szervizbe járást!

A hallókészülék funkciójából adódóan strapabíró eszköznek lett tervezve. Azonban, ha egyáltalán nem figyelünk arra, hogy óvjuk a behatásoktól, és karban tartsuk, akkor idő előtt meghibásodhat, működési problémák merülhetnek fel, szervizbe kell vinnünk.

Ilyenkor akár hetekig is hallókészülék nélkül maradhat, ha nincs cserekészüléke, ami megnehezíti a munkavégzést és a hétköznapi életet.

Megfelelő gondoskodás mellett a szervizbe kerülés esélye is minimalizálható!

Tartson ki a hallókészülék a kihordási idő végéig!

Egy hallókészüléknek a vásárlás időpontjától számítva legalább hat éven keresztül kell kibírnia a hétköznapok viszontagságait. Hat év ugyanis egy támogatott hallókészülék kihordási ideje, ennyi idő után kérhetünk csak új hallókészüléket támogatás mellett. Ez hosszú idő.

Ez idő alatt a hallókészüléknek ellen kell állnia a nedvességnek, az időjárás szélsőséges körülményeinek, a por, a zsiradékok és a kosz roncsoló, tömítő hatásának.

Igaz, hogy a gyártók gondoltak a tervezésnél arra, hogy strapabíró eszközt hozzanak létre, de ez nem jelenti azt, hogy örök életű eszközről van szó. Önnek is meg kell tennie mindent azért, hogy a szennyeződések, behatások eltávolításával valóban sokáig ki tudja szolgálni a hallásunkat a hallókészülék.

Tudjon meg mindent a hallókészülék tisztításáról!

Ha gyakran meghibásodik a hallókészüléke, szervizre van szüksége, vagy csak szeretné mostantól jól csinálni a hallókészülékeinek tisztítását, jöjjön el Audiopontunkba! Kollégáink szívesen megmutatják Önnek, hogyan, milyen eszközökkel végezze el készülékeinek karbantartását, és szerviz megoldásokkal is a rendelkezésére állunk!

A képek forrása: 123RF

Szólj hozzá