Fülilleszték készítés – hallókészülék

A fülilleszték készítés igazi boszorkányság! – íme a leggyakoribb problémák és megoldásaik

A fülilleszték készítés komoly szakmai hozzáértést kíván meg, hiszen fülünk egy érzékeny kis műszer: megérzi, ha nem tökéletes az illeszték, ami bele kerül. Egyébként is, az illesztékre legalább annyira figyelni kell hallókészülék viselőként, mint az elemekre vagy a párátlanításra.

Most összeszedtük, melyek a leggyakrabban felmerülő gondok, és mit érdemes csinálni ilyenkor!

Az illeszték fontos feladatot lát el, nélküle a hang nem jutna be a hallókészülék gépházából a hallójáratba. Éppen ezért fontos, hogy a viselése kényelmes és komfortos legyen az Ön számára! Sokszor előfordul, hogy valaki azért száműzi az új hallókészülékét a fiókba, mert nem képes elviselni az illesztéket. Kényelmetlen érzése van, viszket a füle vagy más probléma merül fel, ami mögött gyakran banális, könnyen kezelhető gond áll.

Viszkető fülek

Az illeszték kitölti a fület és a nap nagy részében érintkezik a hallójárat érzékeny felszínével, ezért semmi meglepő nincs abban, hogy némelyeknél viszketést okoz. Ám ezt kellő odafigyeléssel és a probléma feltárásával, annak megszüntetésével orvosolni lehet!

Egyik oka a viszketésnek az, hogy az illeszték nincs megfelelően, rendszeresen tisztítva. Így a felgyűlő fülviasz és az érintés által rákerülő szennyeződések irritálják a hallójárat egyébként is sérülékeny felszínét.

Ha naponta tisztítja és fertőtleníti az illesztéket az erre a célra megfelelő speciális tisztítószerekkel és eszközökkel, megelőzheti a viszketést!

A legtöbb hallókészüléket viselő a szilikonos illesztéket részesíti előnyben rugalmassága és puhasága miatt. Vitathatatlan, hogy emiatt nagyon komfortosabb a viselése, hiszen jól illeszkedik a fülhöz, nem nyom, kényelmes, ám a szilikon anyaga sokaknál allergiás reakciókat, irritációt vált ki.

Ha ez áll a viszketés hátterében, érdemes a szilikon anyag helyett más, antiallergén anyagból készíttetni az illesztéket, vagy kérni rá egy antiallergén védőréteget!

Az illeszték nyomja a fület 

Gyakori panasz, hogy az illeszték nyomja a fül valamelyik részét, nem komfortos a hordása. Tény és való, hogy kell néhány nap, míg Ön megszokja az új illeszték okozta újszerű érzést, de ha tartósan fennáll a probléma, akkor ott már valós gond húzódik meg, amivel foglalkozni kell!

Az egyik lehetséges ok, hogy az illeszték csöve nincsen jól méretezve, és ezért a hallókészülék lebillen a fül mögül, nem kis súlyt és nyomást helyezve ezzel az illesztékkel a fülre! Ezt a cső megfelelő méretezésével ki lehet küszöbölni!

Az is előfordulhat, hogy az illeszték a formájából adódóan gyakorol nyomást a fülre. Ekkor először némi csiszolással próbáljuk orvosolni a problémát, ha pedig az nem elég, új mintát veszünk az Ön füléről, és új illesztéket készítünk Önnek!

Megkeményedett az illeszték csöve

Az illesztékből kiinduló pici csőnek három fontos feladata van:

  • hogy a hangot közvetítse a hallókészülék gépházából a hallójáratba;
  • hogy összekösse az illesztéket a hallókészülék fül mögötti részével,
  • hogy rögzítse, tartsa a hallókészüléket.

Új állapotában ez a cső rugalmas és puha. Idővel azonban megkeményedik és összezsugorodik, ami miatt a hallókészülék mozgása beszűkül, az illeszték kimozoghat a fülből, a készülék leeshet a fül mögül, és a sípolás állandósul.

A hallókészülék így nem tud megfelelően működni, a hallásélmény romlik.

Mivel ennek a csőnek az élettartama adott, hallókészülék viselőként Önnek rendszeresen gondoskodnia kell az időnkénti cseréről! Amikor azt tapasztalja, hogy nyomásra a cső nem rugalmas, megérett az idő a cserére!

Megreped az illeszték csöve

A megkeményedett cső törékenyebb is, így könnyen megrepedhet, akár jelentős rés is keletkezhet rajta, amit a sípolás és a hang megszűnése is jelezhet. Ebben az esetben is azonnal cserélni kell a csövet!

Forduljon hozzánk bizalommal illeszték-problémájával!

Keresse fel bátran Audiopontjainkat, kollégáink minden illeszték-problémát képesek orvosolni! Akár új illesztékre van szüksége, akár alkatrész cserére van szüksége, mi gyorsan és helyben megoldjuk!

A képek forrása: Oticon, depositphotos

Szólj hozzá