Fülzúgás kezelése

A halláscsökkenés és a fülzúgás kezelése egyszerre? Van rá megoldás!

Szerte a világon naponta emberek millióit kínozzák olyan zajok, amelyeket senki más nem hallhat, a fülzúgás kezelése számukra rendkívül fontos.

Annak ellenére, hogy az emberek általánosságban nincsenek ennek tudatában, a tinnitus (a fülcsengés és fülzúgás orvosi kifejezése) komoly egészségügyi probléma, amely a becslések szerint a lakosság közel 10-15% -át érinti.

A fülzúgásban szenvedők körülbelül 90 százaléka halláskárosodásban is szenved, bár sokan nem is veszik észre, hogy mindkét állapot fennáll. A fülzúgás általában a hallásveszteség mintáját követi, akinek problémái vannak a magas frekvenciák hallásával, annak a fülzúgása is gyakran magas hangú csengés vagy sziszegés.

A fülzúgás, mint elnevezés azonban kicsit félrevezető, mert egyesek csengést, mások sípszót, csicsergést vagy hangok kombinációját hallják. A tinnitus hangzástól függetlenül megkülönböztető jellemzője, hogy nincs külső oka. A fülzúgásban szenvedők olyan hangokat hallnak, amelyeket a körülöttük lévő emberek nem. Ez nem azt jelenti, hogy a fülzúgás nem valós – az agyi aktivitás változásai, amelyek a fülzúgással együtt jelentkeznek, laboratóriumi körülmények között kimutathatók.

A fülzúgás normál hallás esetén is súlyosan megzavarhatja életminőségét, de amikor a halláskárosodás is része az egyenletnek, a küzdelem még nehezebbé válik, mert a hagyományos, hangterápiás eszközök többsége sem működik megfelelően.

Sokan fel is adják a fülzúgás elleni küzdelmet és a megszokás révén remélnek enyhülést, pedig a hangterápián kívül is vannak lehetőségek a halláskárosult emberek számára. Számos lehetőséget próbálhatnak ki az enyhülés érdekében, még akkor is, ha a fülzúgás hangjának elfojtása maszkolással/háttérzajjal számukra nem választható opció.

Szeretnénk most néhány hasznos és hatékony megküzdési stratégiát ajánlani a fülzúgásban szenvedőknek, amelyek jól használhatók halláskárosodással élők számára is.

Forduljon hallásgondozó szakemberhez

Az egyik első egészségügyi szakember, akivel a legtöbb tinnitusos beteg találkozik, egy audiológus. Ez több fontos okból is kritikus lépés, amelyet a fülzúgás korai kezeléséhez meg kell tenni.

Először is, ha hirtelen szenzoros idegi hallásvesztést (más néven hirtelen hallásvesztést) és fülzúgást tapasztal, az audiológus képes lehet visszaállítani hallásának egy részét vagy egészét a számos lehetséges beavatkozás egyikével. Ez gyakran a fülzúgás közvetlen javulásához is vezethet.

Az audiológusok elvégeznek egy hallásvizsgálatot is, hogy megtudják a halláskárosodás mértékét és jellegét. Bár a legtöbben úgy vélik, hogy a hallásuk nem érintett, mindig jó ötlet tesztelni, mert a halláscsökkenés gyakori oka a fülzúgásnak.

A hallókészülékek kétféleképpen is segíthetnek

Nem csak az elveszett frekvenciatartomány helyreállítását segítik elő, de a hallókészülékekről többször is bebizonyosodott, hogy segítenek a fülzúgásban szenvedőknek megbirkózni a fülzúgás okozta nehézségeikkel.

Először is, azzal, hogy visszaállítja a beteg hallását, a hallókészülék közvetlenül javíthatja a fülzúgást is. De még ha nem is csökkenti a tinnitus hangerejét, a hallókészülékek akkor is segíthetnek a szenvedőknek azáltal, hogy képesek más hangok felerősítésére, ezáltal pedig a kellemetlen hangok elnyomására. Azzal, hogy növeli a környezet hangerejét, a tinnitusztól szenvedő nem kényszerül többé arra, hogy csupán a zúgást hallja. A hallókészülék használatával újra megnyílik a lehetőség a fülzúgás hangterápiás kezelésére is.

Másodszor, sok modern hallókészülék már rendelkezik beépített tinnitus-maszkoló funkcióval, amelyek felerősített hangokat, fehér zajt, zenét vagy természethangokat játszhat le közvetlenül a fülbe, amik segítenek elfojtani a fülzúgást. Az audiológus tesztsorozatot futtathat, hogy megállapítsa a fülzúgás hangmagasságát és intenzitását, és ennek megfelelően programozza be a hallókészüléket.

A fülzúgás kezelésében agyunknak kulcsfeladata van. Meg kell tanulnia megkülönböztetni az értékes hangingereket a mások számára nem hallható hangoktól, és miután ezt meg tudja tenni, meg kell tanulnia azokat figyelmen kívül hagynia is. A tapasztalatok alapján ezt a feladatot gyorsabban és könnyebben tudja megtenni, ha a zavaró zaj csendesebbnek tűnik.

Stratégiák, amik segíthetnek

A halláskárosodásban és fülzúgásban szenvedő emberek jelentős része úgy találja, hogy mindkét probléma javul, miután hallókészüléket vagy cochleáris implantátumot kapott. Mások úgy találják, hogy fülzúgásuk tünetei valamelyest javulnak, ha csökkentik a koffeint és az alkoholt, csökkentik a zsírmennyiséget az étrendjükben és abbahagyják a dohányzást. A következő technikák is segíthetnek a fülzúgás tüneteinek csökkentésében:

  1. Ha csendes szobában tartózkodik, tegyen be zenét vagy használjon “fehér zajú” gépet. A háttérzaj elnyomja a fülzúgás hangjait.
  2. Használja a “tinnitus maszkot” hallókészülékén. Ez egy külön funkció, amelynek feladata a fülzúgás kezelése. A legtöbb modern hallókészülékbe már van beépítve, és lehetővé teszi, hogy olyan hangot válasszon, amely “elfedi” a hallott tinnitus hangot. Az, hogy mennyire hatékonyak, személyenként változó, de általában némi megkönnyebbülést jelentenek a legtöbb ember számára. A hallókészüléktől függően a választható hangok közé tartozik a stresszoldó zene, a harangszó, tengerzúgás, a fehér zaj stb. A funkció be-, illetve kikapcsolásán kívül kiválaszthatja az igényeinek megfelelő hangmagasságot és hangerőt is.
  3. A tinnitus átképző terápia hatékony módszer a fülzúgás kezelésére, különösen tinnitusos és túlhallásos emberek számára. Ez egy hosszú folyamat, akár 18-24 hónapig is eltarthat. A megszokás elvére épül, amely akkor fordul elő, ha az agyát hosszú ideig háttérhang, például fehér zaj érinti. Egy idő után az agy elkezdi kiszűrni azt a bizonyos háttérzajt. Az átképzési terápia magában foglalja a tinnitus hangjához hasonló hangok órákon át történő hallgatását. Végül az agy figyelmen kívül hagyja a hangot a tinnitus hanggal együtt.
  4. Csökkentse a stresszt bármilyen módszerrel, amely az Ön számára megfelelő. Próbálja ki a mindfulness meditációt, amely segít megtanulni, hogy ne összpontosítson az irritációkra, például a tinnitus hangjára. Próbálja ki a jógát, a vizualizációt vagy más relaxációs technikákat is.
  5. Fontolja meg a biofeedback-et vagy a hipnózist. Kérje meg orvosát, hogy ajánljon szakképzett szakembereket.

A fülzúgás kezelése nem egyszerű feladat, de érdemes utána járni, melyik módszer a legalkalmasabb Önnek.

A fülzúgás halláskárosodás jele lehet

Ha fülzúgása van, halláskárosodása is lehet – akkor is, ha még nem vette észre. Keressen fel egy hallásspecialistát vagy auiológust, és ellenőriztesse a hallását, így rövid időn belül bizonyosságra tehet szert hallásállapotával kapcsolatban. Ne feledje, a hallásunk igazi kincs, és a kezeletlen hallásveszteség negatív módon hat az életminőségünkre!

A képek forrása: Unsplash, Oticon

Szólj hozzá