A fülzúgás problémája kezelhető az Audiopont Halláscentrumokban

Mi a fülzúgás? (tinnitus)

A fülzúgás egy szűnni nem akaró csengő vagy zúgó hang a fülben, mely a statisztikák szerint az emberek mintegy 10-15%-át érinti, és az életminőségre gyakorolt hatása igen komoly lehet. Gyakran társul vele szorongás, depresszió és álmatlanság.

Mi okozza a fülzúgást?

A fül feladata a hangok elektromos jelekké való átalakítása az agy számára, azonban ha a fülben található szőrsejtek károsodnak, a fül nem tudja teljes körűen ellátni feladatát, az agy próbál alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez. A szakértők úgy vélik, ez a folyamat áll a fülzúgás hátterében. A szőrsejtek sérülését okozhatja például hosszú távú zajhatás, öregedés, belső fülgyulladás vagy a halló- és egyensúlyérzékelő szervekben felgyülemlő folyadékkal járó Meniér-betegség.

Milyen hatással van a fülzúgás (tinnitus) a mindennapi életre?

Néhány érintett képes figyelmen kívül hagyni a tinnitust, és nem hagyja, hogy megkeserítse életét. A legtöbben azonban éjszakánként álmatlanul forgolódnak, mert a fülzúgás ilyenkor intenzívebb. A rossz éjszaki alvás, a kialvatlanság rányomja bélyegét a következő napra, ördögi kört eredményezhet.

A tinnitus enyhíthető, van remény!

Habár a tinnitus nem szűntethető meg teljesen, kisebb életmódbeli változtatásokkal azonban sokkal kezelhetőbbé, elviselhetőbbé tehető. A szakmai felügyelet alatt zajló kezelési tervek és technológiák képesek enyhíteni azt a stresszt és szorongást, amelyet a fülzúgás hoz az érintett életébe. Mivel a fülzúgást mindenki másképp éli meg, a megoldásnak is személyre szabottnak kell lennie. Szakértő audiológussal konzultálva, megfelelő egyéni kezelési tervet kell kidolgozni. A kezelési terv célja, egy olyan stratégia kialakítása, mely segít a fülzúgást háttérbe szorítani.

A hang ereje

Bizonyos hangok elterelhetik a tinnitusra összpontosuló figyelmet, ezek lehetnek relaxáló hatásúak, így enyhülést hozhatnak.
A kezelési terv részeként a szakember javasolhat hangterápiát, mely magában foglalja a következőket:
Zajgenerátor:

Zajgenerátor:

alkalmazásával éjszaka enyhülést hoz a fülzúgással szemben, különféle hangok lejátszásával.
Zene és a természet hangjai:

Zene és a természet hangjai:

megnyugtató zene és a természet hangjainak hallgatásával csökkenthető a nyugtalanító tinnitus és a csend közötti kontraszt.
Hallókészülékek:

Hallókészülékek:

a Tinnitus Sound Support™ funkcióval rendelkező Oticon hallókészülékek is segíthetnek, hiszen hangerősítésen felül, egy speciális hangterápiás programot is kínálnak.

A Tinnitus Sound Support™ egy olyan program, mely a BrainHearing™ technológia alapján működik, az Ön egyedi állapotának, a várható és kihívást jelentő szituációknak, és az Ön személyes hallással kapcsolatos elvárásainak megfelelően. Ez a személyre szabható, rugalmas megközelítés a megkönnyebbülést nyújt a fülzúgástól szenvedőknek.
A Tinnitus Sound Support™ funkció elérhető a legújabb Oticon hallókészülékekben.

A hangterápiakor alkalmazott hagyományos szélessávú hangok például a fehér vagy rózsaszín zaj. Az Oticon bővítette a hangok választékát, és a jól ismert szélessávú zajokon felül három óceán hangot is kínál a Tinnitus Sound Support™. Ezek a természeti hangok dinamikusak, még megnyugtatóbbak, és igazán ígéretesek a fülzúgás okozta kellemetlenségek csökkentésében.

Életmódváltás

Életmódváltás 1

Életmódváltás 1

Az életmódváltás segíthet megváltoztatni a fülzúgáshoz való viszonyulást.
Életmódváltás 2

Életmódváltás 2

Védjük fülünket az erős zajok ellen hallásvédő eszközök használatával, illetve zenehallgatáskor a hangerő mérséklésével.
Életmódváltás 3

Életmódváltás 3

Az egészséges étrend és testmozgás szintén pozitív hatású lehet.
Életmódváltás 4

Életmódváltás 4

Relaxációs és koncentrációs gyakorlatok segíthetnek csökkenteni a fülzúgás intenzitását. A jóga és a meditálás enyhülést hozhat, különösen, ha szakemberrel történik.
Életmódváltás 5

Életmódváltás 5

Vigyünk rendszert az alvási szokásokba, törekedjünk arra, lehetőleg mindig ugyanabban az időpontban aludjunk. Lefekvés előtt kerüljük a bőséges étkezést, alkohol- és koffeinfogyasztást, valamint a megerőltető testedzést.
Életmódváltás 6

Életmódváltás 6

Gondolkodjunk pozitívan: a negatív vagy indulatos érzelmek fokozhatják a fülzúgás érzetét. Koncentráljunk azokra a dolgokra, amik boldoggá tesznek.

Lélegezzen fel még ma!

Az első lépés a tinnitus hatékony kezeléséhez, ha egy audiológus szakemberrel megvizsgáltatja hallását. Fülzúgásának megértését, hallása átfogó vizsgálatát követően audiológusával együttműködve képes lesz meghatározni azokat a célokat, melyeket el szeretne érni, és együtt felállíthatnak egy Önre szabott kezelési tervet. Fontos tudnia, hogy létezik orvosi kezelés, mely enyhülést hozhat! Amint megtanulja, hogyan veheti át az irányítást a fülzúgás fölött, megteszi az első lépést a remény visszanyerése és egészsége megóvása felé.

A fülzúgás gyógymódját még kutatják, teljesen megszüntetni sajnos nem lehet. Hallókészülék segítségével azonban a zavaró hang és az általa okozott kellemetlenség enyhíthető, viszont minden esetben kizárólag egyedi kezelési terv részeként, és szakorvosi konzultációt, állapot- és igényfelmérést követően. Tegye meg az első lépést, jelentkezzen be hozzánk!

Hívjon minket bizalommal a 06 1 281 2336-os telefonszámon vagyÍRJON NEKÜNK ÜZENETET