Tudni szeretné, hogy gond van-e a hallásával?

Gyors hallásteszt: győződjön meg róla, veszélyben van-e a hallása!

Klienseink számára az egyik legnehezebb lépés, hogy elhatározzák: bejelentkeznek hozzánk hallásvizsgálatra. Ennek egyszerű az oka: nem érzik, hogy olyan nagy lenne a baj, vagy nem ismerik fel annak a jeleit, hogy hallásuk hanyatlásnak indult. Az általunk készített gyors hallásteszt ebben tud segíteni!

Miért hasznos ez a hallásteszt?

Azért, mert a korral járó halláscsökkenés jellemzője, hogy fokozatosan, szinte észrevétlenül  alakul ki az érintetteknél. Gyakran, mire valóban zavaróvá válik a hallásprobléma, már komoly életminőség romlás következik be az élet minden területén.

Az Ön érdeke, hogy még a korai szakaszban felismerje, hogy hallása romlani kezdett.

Így ugyanis könnyebben megszokja majd hallókészülékét, és nem kell mélyebb hullámvölgyből visszaküzdenie magát régi, megszokott életébe!

Már korán felismerhetők a halláscsökkenés jelei!

Ha halláscsökkenése van, valószínűleg Ön is észrevett már változásokat az életében, csak nem kötötte még a problémához! Olvassa végig az alábbi állításokat, és gondolja végig, hogy igazak-e Önre vagy sem!

Gyakran visszakérdezek.

„Tessék?” „Mit mondtál?” – ha gyakran vissza kell kérdeznünk, akkor nagy esély van arra, hogy már nem hallunk úgy, mint ahogyan ép hallással menne. Bizonyos mértékig természetes, ha nem hallottunk meg elsőre valamit, de ha egy beszélgetés során többször is visszakérdezünk, az már gyanús lehet!

Gyakran mondják a szeretteim, hogy motyogok/kiabálok.

Mivel nem halljuk saját magunkat sem megfelelően, nem tudjuk korrigálni a saját beszédünket úgy, hogy az a beszédkörnyezetnek megfelelő legyen.

Ezért a beszédünk megváltozhat: motyoghatunk, túl halkan beszélhetünk vagy éppen túl hangosan.

Kerülöm a zajos helyeket

A zaj mindig megnehezíti a beszéd megértését, ám a jól működő, gyakorlott fülek képesek kiszűrni a zavaró zajt annyira, hogy érthetővé tegyék a beszédet. Halláscsökkenéssel ez egyre nehezebbé válik, ezért fordulhat elő, hogy zajos helyen, például étteremben, kávézóban, kényelmetlenné válik a beszélgetés.

Nehézséget okoz a beszélgetések követése.

Minél több ember vesz részt egy beszélgetésben, annál nagyobb kihívás azt követni, felvenni a beszélgetés fonalát, aktívan becsatlakozni. Tehát, ha azt tapasztaljuk, hogy ez egyre nehezebbé válik, vagy ha úgy távozunk valahonnan, hogy nem tudjuk felidézni, miről is volt szó, vagy hogy önmagunktól nem megszokott módon visszahúzódtunk, az  a halláscsökkenés intő jele lehet!

Nehézséget okoz a beszéd megértése.

Ha úgy érzi, a környezetében mindenki motyogni kezdett, ha azt veszi észre, hogy mindenki halkan beszél és nehezen hámozza ki a beszélgetés részleteit, akkor kezdjen hallásának hanyatlására gyanakodni.

Ugyan az előfordulhat, hogy egy-egy ismerősünk halkszavú, de ha sokaknál tapasztaljuk ezt a jelenséget, az sokkal inkább halláscsökkenést jelez!

Fáradékonyabb vagyok társas helyzetek után.

Ha nem hallunk jól, sokkal több energiát kell ráfordítanunk a beszélgetés követésére, a másikra való figyelemre, arra, hogy megértsük, mi hangzik el a környezetünktől. Mivel a hallásunk nem működik maximálisan, a beszéd megértése és feldolgozása nem megy automatikusan, hanem tudatosan, minden figyelmünket a beszélgetőpartnereinkre összpontosítva tudunk csak információhoz jutni.

Emiatt pedig egy baráti, családi találkozó ahelyett, hogy feltöltene bennünket, sokkal inkább lefáraszt.

Nehezen követem a telefonálást, nehezen értem a rádiót és a tévét.

A telefonálás, a videóhívás, a rádióhallgatás és tévénézés során torzul a hallott hang, gyakran háttérzaj is megjelenik, esetleg recsegés is bezavar a hívásba. Egy jó hallásállapotú ember ezt át tudja hidalni, korrigálni tudja, ám minél nagyobb mértékű a halláscsökkenés, ez egyre nagyobb kihívássá válik.

Ha azt tapasztaljuk, hogy a telefonálás vagy videóhívás során nehézkes a beszéd megértése, és emiatt akár kerüljük is a kommunikációnak ezt a formáját, az egy intő jel lehet!

Jelentkezzen be hozzánk hallásszűrésre!

Ha a hallásteszt kijelentéseinek több mint felében önmagára ismer, javasoljuk, hogy jelentkezzen be hozzánk egy ingyenes hallásvizsgálatra! A gyors, fájdalommentes vizsgálat során kiderítjük, van-e mérhető halláscsökkenése, és ha igen, az milyen típusú és mértékű. Szükség esetén pedig kezelési megoldásokat javaslunk Önnek. Ha nincs mérhető hallásvesztése, további tanácsokkal látjuk el hallásának megőrzését illetően. Legyen tudatos, ne hanyagolja el hallását!

A képek forrása: Unsplash

Szólj hozzá