Hallás és egészség - Audika

Nem a fülünkkel hallunk, hanem az agyunkkal

A hallás számos célt szolgál, például: biztonságot nyújt, lokalizálja a hangforrásokat, és segít a beszélgetések követésében. A fülek és az agy egy együttműködő rendszert alkotnak. A fülek információt továbbítanak a hallóközpontba, az agy pedig hangokká dolgozza fel a kapott információt, és jelentést társít hozzá.

Hogyan történik?

Képzelje el, hogy egy forgalmas utcán sétál! Az agya tudatja, hogy a haladás biztonságos vagy sem. Éppen ezért nélkülözhetetlen, hogy mindkét fülével hallja a környező hangokat, ahhoz hogy felismerje, honnan erednek. Zajos környezetben a két fül együttesen dolgozik a környező hangok továbbításán, a beszédértés javításán. Minél részletesebb információt kap az agy, annál könnyebb megérteni és követni az elhangzottakat.

Hallásvesztéssel élni megterhelő,
és a memóriára is hatással lehet

A hallás számos célt szolgál, például: biztonságot nyújt, lokalizálja a hangforrásokat, és segít a beszélgetések követésében. A fülek és az agy egy együttműködő rendszert alkotnak. A fülek információt továbbítanak a hallóközpontba, az agy pedig hangokká dolgozza fel a kapott információt, és jelentést társít hozzá.

Milyen további következményekkel jár a hallásromlás?

Kimerültnek érezheti magát és a hallásra fordított többletenergia miatt kevesebb erőforrás jut az egyéb fontos agyi funkciókra, például a hallottak megjegyzésére. Tehát még ha sikerül is követni a beszélgetést, nehezére eshet felidézni, hogy miről volt szó. Fontos, hogy minden beszélőt tisztán halljon, különösen zajos környezetben. Ez csökkenti az agyi terhelést.

Milyen hatással van életére a halláscsökkenés?

Megnehezíti a beszélgetések követését és sokszor rendkívül fárasztó.

Gyakran negatívan hat a családi,
baráti és munkahelyi kapcsolatokra,
ami elszigeteltséghez és depresszióhoz vezethet.

Megnehezíti a kommunikációs és szórakoztató eszközök, például a TV és telefon használatát.

A hallás egyedi élmény

Sokan meglepődnek, amikor megtudják, hogy nincs két ember, aki pontosan ugyanolyannak hallja a hangokat. Azonos vizsgálati eredményekkel rendelkező emberek teljesen másképp érzékelhetik ugyanazt. Ezek nem csupán szubjektív különbségek, arról tanúskodnak, hogy a hallás mennyire egyedi élmény. Tehát a legjobb hallásélmény az, amely megfelel a személyes hallási igényeknek.

A hallás az egészség és az életminőség alapja

A hallás romlásának előrehaladtával az emberek egyre frusztráltabbá és magányosabbá válnak. A legújabb tanulmányok azt mutatják, hogy a kezeletlen halláscsökkenés összefügg a demencia kockázatának növekedésével.* Hallókészülékkel viszont mérsékelhető a szellemi hanyatlás kialakulásának kockázata. Bár a hallásjavító eszközök nem gyógyítják a demenciát vagy a hallásvesztést, hosszú távon azonban hozzájárulnak az agy egészségének a megőrzéséhez.

A felnőttkori halláscsökkenés leggyakoribb oka a zajártalom. Minden erős zajforrás, mint például a famegmunkáló eszközök, nehézgépezet, erős robbanás károsíthatja a belsőfület. Minden 85 decibelnél erősebb zaj károsítja hallásunkat. A zajártalom iránti érzékenység egyénekként változhat, de mindenki veszít a hallásából, ha hosszú ideig van kitéve erős zajnak.

Miért döntsön hallókészülék mellett?

Hallókészüléket viselve a társaságban való részvételt és kommunikációt könnyebbnek találja majd. Mindez serkenti az agyműködést, és csökkenti a kezeletlen hallásveszteség miatt felgyorsult szellemi hanyatlás kockázatát.** Az aktív szellemi és társasági élet fenntartásában a hallásgondozásnak kulcsfontosságú szerepe van.

* Forrás: Lin és tsai. (2011). A demencia fokoztott kockázata, a normál halláshoz viszonyítva: 1,89 enyhe, 3,00 közepes és 4,94 súlyos hallásvesztés esetén.
** Amieva és tsai. (2015). Önértékelések alapján készült tanulmány a halláscsökkenésről, hallókészülékekről és a kognitív képességek időskori hanyatlásáról: egy 25 éves tanulmány.
Az Amerikai Geriátriai Társaság folyóirata. 63. kötet, 10. kiadás; 2099-2104.

Ha változást tapasztal a saját vagy egy családtag hallásában, látogasson el hozzánk, és mi mindent megteszünk, hogy olyan megoldást találjunk, ami segít hallása javításában, így mindennapjait újra magabiztosan élheti! Vegye fel a kapcsolatot velünk és foglaljon időpontot ingyenes hallásvizsgálatra!

Hívjon minket bizalommal a 06 70 650 0628-os telefonszámon vagyÍRJON NEKÜNK ÜZENETET