Binaurális hallás

Valóban kell két hallókészülék?

Logikus gondolatmenet, hogy amennyiben csak az egyik fülön vált rosszabbá a hallás, akkor annak javítására bőven elég lehetne egy hallókészülék is. Bár ez a gondolatmenet többnyire téves feltételezésen alapul, vannak más érvek is amellett, hogy valaki elégnek ítélje meg egy hallókészülék viselését. Ilyenek lehetnek például:

  • meglehet, kevésbé érzi magát nagyothallónak valaki, ha számára elég csak egy hallókészülék viselése;
  • azt is gondolhatja, hogy egy készülék kevésbé feltűnő, ráadásul csak az egyik fülön lévő készüléket kell „elrejteni”,
  • egy hallókészülék költsége pont a fele annak, mint amikor kettőt vesz az ember.

Bár ez utóbbi gondolat logikájával nem lehet vitatkozni, azonban számos nyomós érv szól a két készülék használata mellett. Ráadásul ezek az érvek a hallás szempontjából sokkal többet nyomnak a latban!

Mi az a binaurális hallás, és miért kell hozzá két hallókészülék?

A hallás szerve, a fül, úgynevezett páros szerv, amire azért van szükség, mert az agynak nemcsak egyik, hanem mindkét irányból érkező hangokat érzékelnie kell, hogy megfelelően feldolgozhassa azokat a

  • a hangok irányának meghatározása érdekében;
  • a beszéd jobb kiszűréséért és megértéséért, társáságban, vagy zajosabb környezetben,
  • azért, hogy meg tudjuk határozni, milyen messziről érkezik egy hang és kihez tartozik.

Ezt a folyamatot összefoglaló névvel akár irány- vagy térhallásnak is nevezhetjük, és ezt a mindkét füllel történő hangérzékelés, más szóval a binaurális hallás teszi számunkra lehetővé.
Működése egyszerű és mégis zseniálisan komplikált – a fülek alakjának és elhelyezkedésének köszönhetően a hangok azok érkezési irányától függően kis mértékben később vagy hamarabb, és különböző hangerővel érik el a bal-, illetve a jobb fület. Ez a minimális különbség már elegendő információt hordoz magában ahhoz, hogy ebből agyunk meghatározza, hogy milyen irányból és távolságból érkezik a hang.

A binaurális hallás például az utcai közlekedés során egyenesen megmentheti az életünket, hiszen ennek köszönhetően érzékeljük, hogy honnan érkezik a busz, vagy egy motoros, vagy milyen irányból érkezik a szirénázó mentőautó.

Az optimális halláshoz tehát mindkét fülünkre – két egymástól független forrásra – szükségünk van.

Ezért a két készülék viselése legtöbbször még akkor is hasznos, ha az egyik fület kevésbé súlyosan érinti a nagyothallás. Ha valaki csak az egyik oldalin visel készüléket, azzal az is előfordulhat, hogy a másik oldali „ellátatlan” fül „elfelejti” a hallást, ahogyan az izmok is berozsdásodnak, ha nem használjuk őket rendszeresen.

Bár később is lehetőség van a másik fül hallókészülékes kezelésre is, de az rendszerint több gyakorlással és erőfeszítéssel jár majd. Ez azért van, mert az egyoldali hallókészülék használat nehezen visszafordítható hatással lehet a hallóideg, a belső fül és a beszédértés központjára is.

Hallókészülékek – milyen hátránya van az egyedülálló hallókészüléknek a párban hordottal szemben?

Van előnye a párban hordott hallókészülékeknek, például, hogy ha a zenét, a televíziót, a filmeket és az emberek hangját két füllel halljuk, gazdag, kiegyensúlyozott és telt hangminőséget élvezhetünk. Az egyik füllel hallva a dolgok „bádogosnak” és természetellenesnek tűnhetnek.

Egyetlen hallókészüléket viselve ráadásul gyakran kell növelni a hangerőt, hogy megfelelően halljunk. Két hallókészülékkel azonban normál hangerőn működtethetők készülékek, ami minimálisra csökkenti a hang torzulását és a torz hangok kiszűréséből eredő fáradtságot.

Egyetlen hallókészülék segíthet, de ahogyan a szemüveg javítja mindkét szem látását, a mindkét oldalon viselt hallókészülék is természetesebb hallásélményt biztosít. A modern hallókészülékeket egymással való együttműködésre tervezték. A fejlett hallókészülékek egymással való kommunikációjának módja – a fül-fül kommunikáció –, a legjobb hallási élményt nyújtja a hallókészülék viselőjének. Két, egymással kommunikáló hallókészülék le tudja utánozni, ahogy a fülünk természetesen hall. Az optimális hallás mindkét füllel gazdag, kiegyensúlyozott és teljes hangélményt nyújt a hallókészülék viselője számára.

Szakembereink tapasztalatai alapján bátran jelenthetjük ki, hogy akiknek két hallókészülékre van szükségük, és kettőt is viselnek, sokkal elégedettebbek, mint azok, akik úgy döntenek, hogy kettő helyett csak egyet hordanak. A két hallókészülék által nyújtott, javított hangzás jelentősen javítja a hallásélményt. 

A legtöbb ember miután kipróbálta a két készülék viselését, soha nem akart többé csak egyet hordani. Két fülünk van. Használjuk mindkettőt!

Jelentkezzen be hozzánk!

A képek forrása: Getty Images, Oticon

Szólj hozzá