Segítsünk halláscsökkenéssel élő szerettünknek

A halláscsökkenéssel élő szerettünk talán szégyelli az állapotát. Pedig nem kellene, hiszen ez teljesen természetes és rendkívül gyakori folyamat. Sőt, ez a problémakör nagy valószínűséggel mindannyiunkat érint majd életünk egy bizonyos pontján, csak változó mértékben.

16+1 módja annak, hogy segíthetünk halláscsökkenéssel élő szerettünknek

Ha azt szeretné, hogy halláscsökkenéssel élő családtagja stresszmentes és teljes életet élhessen megromlott hallása ellenére is, akkor abban Ön is segíthet neki! Meg is mutatjuk, hogyan:

 Ismerje fel az árulkodó jeleket!

Amint észlelte, hogy szerette hallása romlik, próbáljon meg megbizonyosodni arról, hogy valóban van valami gond. Az alábbi jelek árulkodók lehetnek:

  • Sokszor motyog magában.
  • Szemtől szembe kell lennie a beszélővel, hogy láthassa a száját, különben gyakran félreérti a mondatot.
  • A másik szobából vagy a háta mögül érkező beszédet már nem érti meg tökéletesen.
  • Nehéz számára a beszélgetés zajos környezetben, például étteremben vagy autóban.
  • A szokásosnál csendesebb.
  • Rendellenesen hangosan hallgatja a tévét vagy a rádiót.

Ha a válaszok közt több IGEN is van, akkor a halláskárosodás mértéke már problémát okozhat a kapcsolatokban, munkakörnyezetben, családi dinamikában, megnehezítve még az olyan leghétköznapibb dolgokat is, mint például a boltba járás.

Beszéljen hozzátartozójával a halláskárosodásáról

Szerette minél korábban kap egyértelmű diagnózist, annál sikeresebb lehet a rehabilitáció, ehhez pedig a kommunikáció, nyitottság és segítő szándék a kulcs. Nyugtassa meg halláscsökkenéssel élő családtágját és biztosítsa támogatásáról. Mondja el, hogy szeretné elkísérni egy halláscentrumba, ahol kiváló kezekben lesz, és Ön is támogatni fogja a jobb hallás felé vezető úton az elkövetkező hónapokban.

16+1 technika, amivel segíti halláskárosodással elő családtagját

 1. Nagyobb figyelem, több tájékoztatás.

Ha az az érzése, hogy szerette nem hallotta jól, amit mondott neki, annak jeleit észre tudja venni a különböző arckifejezések vagy elhúzódó válaszok formájában. Ismerje fel ezeket a jeleket, és ilyen esetekben ismételje meg, amit mondott.

2. Ne kezdjen el beszélni egy másik szobából.

Ne próbáljon beszélgetést kezdeményezni egy másik helységből, mert előfordulhat, hogy családtagja nem ismeri fel, hogy melyik irányból érkezik a hang.

3. Ha szükséges, fogalmazza meg újra, amit mondott.

Szerette halláskárosodása megnehezítheti az elhangzottak szavak megértését is, ezért érdemes szükség esetén többször is elismételni a fontos információkat, mindig kicsit máshogy megfogalmazva a mondandóját.

4. Ne beszéljen kiabálva.

A kiabálás eltorzítja a szavakat, emellett durvának, dühösnek is érzékelteti a kommunikációt. Ahelyett, hogy kiabálna, próbálja átfogalmazni a mondatot, hogy a halláskárosodással élő családtagja is megértse.

5. A beszélgetés megkezdése előtt mondja ki a személy nevét.

A keresztnevek használatával tudja bevonni szerettét a beszélgetésbe. Soha ne feltételezze automatikusan, hogy hallácsökkenéssel élő családtagja tényleg meg is hallja, amit mond neki, vagy hogy odafigyel, amíg nem néz a szemébe!

6. Beszéljen természetesen.

A túl lassú beszéd miatt néhányan azt érezhetik, hogy lenézik, butának gondolják  őket. A túl gyors beszéd pedig kommunikációs zavarokhoz vezethet. A legjobb, ha természetes ütemben, nyugodtan beszél.

7. Csökkentse a háttérzajt.

Nyilvános környezetben a háttérzajok gyakran képesek elnyomni az Ön hangját. Ha a hely, ahol éppen tartózkodnak túl hangos, javasolhatja halláscsökkenéssel élő szerettének, hogy váltson a hallókészülék megfelelőbb beállítására. Ilyen esetekben még fontosabb, hogy egymás felé fordulva beszélgessenek.

8. Mindig próbáljon meg pozitívan hozzáállni a kialakult helyzethez!

Ismerje fel, hogy bizonyos beszélgetések aktívabb hallgatói szerepet igényelnek. Ne keseredjen el, ha meg kell ismételnie valamit. Keressen megoldást; például halkítsa le a zenét, beszélgessenek egymáshoz közelebb elhelyezkedve.

9. Éljen a non-verbális kommunikáció lehetőségeivel.

Az arckifejezés, gesztusok, testtartás segítségével sokszor még jobban ki tudjuk fejezni, amit szeretnénk, mint magukkal a szavakkal.

10. Legyen megértő!

A halláskárosodással élő családtagja hálás lesz Önnek a türelemért és megértésért.

11. Ne beszéljen sokat.

A halláscsökkenés kimerítő lehet. A hallássérült személynek keményebben kell dolgoznia, hogy megértse, amit mond. Meglepődne, ha megtapasztalná, milyen nagy az ezzel járó szellemi megterhelés! Ha egy beszélgetés hosszú ideig tart, inkább tartson időnként szünetet.

12. Fontolja meg a kommunikáció egyéb módjait.

Az SMS, az e-mail vagy a vizuális kommunikáció rendkívül hasznossá válhat, mert mindenki részt tud venni a beszélgetésben. Ha a családjában valakinek halláscsökkenése van, a csoportos csevegés csodákat tehet egy befogadóbb kapcsolat kialakításában.

13. A hallókészülék, mint stigma

Míg sok hallókészülék-felhasználó hálás a készülék nyújtotta támogatásért, mások kevésbé lelkesek amiatt, hogy szükségük van egy kis extra segítségre. Biztosítsa szerettét, hogy a hallás érték, így életét a hallókészülék képes újra teljessé és tartalmassá tenni.

14. Keressen halláskárosodást támogató csoportokat a közösségében vagy az interneten.

A Facebookon és a helyi közösségekben is vannak olyan csoportok, amelyek segítenek másoknak megtanulni elfogadni a halláskárosodás tényét és megtanítanak együtt élni vele. Ha felismeri, hogy az Önhöz közel álló újabban gyakran zárkózik el a világtól, biztosítsa arról, hogy nincs egyedül és vannak még olyan emberek, akikkel megoszthatja, hogy min megy keresztül.

15. Rendszeres vizsgálatok az egészség megőrzéséért

Legyen Ön a motiváló erő a kezeletlen halláscsökkenés miatt szenvedő családtagja segítésében, majd stabil támasz a rendszeresség és jó életminőség megőrzésében.

Az audiológusok egyetértenek abban, hogy a hallásszűrés során nagyon előnyös, ha egy szeretett személy elkíséri a halláskárosodással élőt.

16. Ismerje meg a készüléket!

Tudnia kell, hogy a hallókészülék elfogadása után is türelmesnek kell lennie családtagjával, mert az agynak meg kell tanulnia újra helyén kezelni a régen hallott,  elfelejtett hangokat. Ha a hangerő túl halknak vagy túl hangosnak tűnik, bátorítsa őt, hogy finomhangoltassa újra a hallókészüléket.

+1. Az együttélés egy hallássérülttel

A kommunikáció minden kapcsolatban fontos. A legjobb dolog, amit tehet, ha erős támogatást nyújt szerette számára és folyamatos biztatást, bátorítást nyújt számára.

Ha a szerette halláscsökkenéssel él, célszerű mihamarabb megtenni az első lépést a jobb hallás felé, ami az egész család számára teszi ismét teljessé a kommunikációt, és ezzel a harmonikus együttélést. Keresse meg az Önökhöz legközelebbi halláscentrumunkat, és támogassa szerettét abban, hogy újra teljes életet élhessen.

Szólj hozzá