Hibák, amiket elkövetünk a hallásgondozás során

5 gyakori hiba, amit elkövetünk a hallásgondozó szerint

Számos hallókészülék landol vásárlás után a fiókban, kihasználatlanul. Mert nem jó hallani vele, diszkomfort-érzetet okoz, kellemetlen a viselése. Hallókészülékek esetén ennek gyakran abban keresik az okát, hogy talán nem elég felkészült hallásgondozó kezeibe kerültünk, de a sokadik hallókészüléknél már felmerülhet az a gyanú is, hogy esetleg mi magunk nem vagyunk eléggé rugalmasak. Érdemes ezen a jobb hallásélményünk érdekében változtatni!!

Az első találkozás

A megfelelő hallókészülék megtalálása időt, türelmet igénylő folyamat. Különösen első alkalommal az, hiszen minden nagyon új és szokatlan. Nem ismerjük még a buktatókat, azt, hogy milyen elvek mentén válasszunk, hiszen nincsen megelőző tapasztalatunk, amihez viszonyítani tudnánk.

Ezért fontos, hogy észben tartsuk, hogy miközben a hallásgondozó igyekszik terelgetni minket ezen az úton, azt azért teszi, mert jót akar nekünk (és ez nem feltétlenül van ellentmondásban az üzleti érdekével sem!)

Összegyűjtöttünk most néhány olyan gyakori, visszatérő okot, aminek eredményeképpen elégedetlenül távozhatnak a hallásgondozótól a kliensek. Azaz, ahelyett, hogy boldogan használnák új hallókészüléküket, félreteszik azt.

Túl fontos, hogy pici legyen a hallókészülék

Nem vitatjuk, hogy a pici készülék diszkrétebb megjelenést biztosít, ahogy azt sem, hogy ez sokat segít azoknak, akik még nem tartanak ott, hogy a világ előtt felvállalják friss nagyothallóságukat.

Ám fontosnak tartjuk elmondani, hogy a külcsín nem mehet a funkcionalitás rovására!

A miniatűr, hallójárati hallókészülékek ugyanis csak bizonyos típusú és fokú hallásvesztést képesek korrigálni. Gyakran látjuk, hogy ennek ellenére klienseink nem hajlandóak engedni abból az elvárásból, hogy a legkisebb méretű modellt kapják, pedig a hallókészülékek méretét nem csupán a dizájn befolyásolja!

Minél nagyobb fokú halláscsökkenést kell kiszolgálnia egy hallókészüléknek, az ezt biztosító technológia mérete nagyobb lesz.

Ez az oka annak, hogy a hallókészülékek mérete különbözik, és hogy nem a legkisebb modellt javasolja a hallásgondozó. Tehát, ne hagyjuk, hogy a méret befolyásoljon a döntésben!

Túl nagyok az elvárásaink

Hallásgondozó kollégáink gyakran tapasztalják, hogy a hozzájuk érkező ügyfelek sokszor irreális elvárásokkal indulnak neki a megfelelő hallókészülék keresésének:

  • legyen azonnal jó érzés viselni;
  • a beszéd legyen kristálytisztán érthető;
  • megfelelően szűrje az összes zajt,
  • úgy halljanak vele, ahogyan régen hallottak, amikor még nem volt halláscsökkenésük.

A valóság ezzel szemben az, hogy minden új hallókészüléket szokni kell pár napig, míg komfortossá válik a viselése. A beszéd érthetősége és a zajszűrés egy többtényezős dolog, amit hosszabb folyamat beállítani a hallókészüléken. Ami pedig a régi hallásélményt illeti: sokan elfelejtik, hogy a halláscsökkenés fokozatosan alakult ki náluk, így már elszoktak a régi hangoktól. Időbe telik újra megismerkedni velük.

Nincsen olyan hallókészülék, ami képes lenne minden elvárásunknak megfelelni, de megpróbálhatjuk megtalálni azt, amelyik a lehető legközelebb áll az elképzeléseinkhez

Türelmetlenek vagyunk

Gyakori, hogy azonnal szeretnénk megtalálni a tökéletes hallókészüléket, úgy, ahogyan egy telefont vásárolunk, vagy egy kabátot.

A helyzet azonban az, hogy nem biztos, hogy az első próbált hallókészülék lesz az igazi a számunkra.

Minden hallókészülék más, és még a hallásgondozás alatt is változhat ugyanarról a hallókészülékről a véleményünk, csupán csak azért, mert egy apró beállításbéli változtatást eszközöl rajta a hallásgondozó. Nem lehet megspórolni az időt és az energiát: több hallókészüléket is ki kell próbálnunk, mire megtaláljuk a számunkra legideálisabb darabot!

Elblicceljük a hallásgondozást

Rossz hírünk van: az is elbliccelésnek számít, ha nem vezetünk naplót a próbahordás alatt a hallókészülékkel való tapasztalatainkról. Nem vesszük a fáradtságot, hogy a legapróbb kényelmetlenséggel is visszamenjünk a hallásgondozó kollégához, hogy változtasson az igényeinknek megfelelően a hallókészülékünk beállításain.

Lehet, hogy ezek időpazarló dolgoknak tűnnek, de kulcsfontosságú részei a hallásgondozásnak. Ha nem vesszük komolyan, megnő az esélye annak, hogy elégedetlenek leszünk a hallókészülékünkkel.

Elégedetlen a hallókészülékével?

Hallásgondozó kollégáink már rutinosak, tudják, hogy milyen problémák merülhetnek fel. Átbeszélik Önnel elvárásait a hallókészülék irányába, és segítenek közösen kitűzni a célokat, hogy minél kisebb eséllyel fordulhassanak elő a fenti problémák. Jelentkezzen be hozzánk ingyenes hallásvizsgálatra, és segítünk megtalálni az Önnek legideálisabb hallókészüléket!/vc_column_text]

A képek forrása: Unsplash

Szólj hozzá