Mikor kell új hallókészülék?

Hallásjavítás új hallókészülékkel? Néha ez a megoldás!

Noha egy hallókészülék kihordási ideje hat év, előfordul, hogy hamarabb van szükség hallókészülék cserére. Az okok sokfélék lehetnek, de jellemzően akkor fordul ez elő, ha a hallásunk a hallókészülék hordása alatt tovább romlik, és kell a további hallásjavítás. Összegyűjtöttük, milyen intő jelek utalhatnak arra, hogy szükség van a hallókészülék cseréjére.

Miért romlik tovább a hallás?

Nehéz erre válaszolni, és sajnos csak az esetek 10-15 százalékában lehet kideríteni, hogy mi okozhatta a hirtelen hallásromlást. Oka lehet többek között egy tumor, valamilyen neurológiai eredetű betegség, bakteriális fertőzés, traumás sérülés, autoimmun betegség, de egyes gyógyszerek és belső fül problémák is előhozhatják. A legtöbb esetben azonban megválaszolatlanok maradtak a kérdések.

Fontos, hogy időben észrevegyük, kellhet a hallásjavítás!

Bizonyos esetekben a halláscsökkenés olyan nagy mértékű, hogy nem lehet nem észrevenni, más esetekben viszont jelentős annyira, hogy kezelni kelljen, ám nehezen észrevehető. Pedig fontos, hogy időben felismerjük, hogy a hallásunk tovább romlott, hiszen ha nem kezeljük időben, és a meglévő hallókészülék nem tudja megfelelően kompenzálni a kiesett frekvenciákat, az az életminőségünk rovására mehet!

Ezért segítségképpen összegyűjtöttünk négy intő jelet, amiből gyanakodhatunk arra, hogy a hallásunk tovább romolhatott!

A kommunikáció nehezebbé válik

Ha azt tapasztaljuk, hogy a kommunikációs helyzetek nehezebbek, mint régebben, már gyanakvásra adhat okot.

Mire gondolunk? A következőkre:

  • gyakrabban kérdezünk vissza;
  • nem vesszük észre, ha szólítanak, beszélnek hozzánk;
  • bizonyos hangok halkabbak, nehezebben kivehetők;
  • minden kicsit tompább hangzású;
  • a telefonálás stresszesebbé vált,
  • társaságban nehezebben boldogulunk, mint eddig.

Ezek mind azt jelzik, hogy a hallókészülékünk nem hangosítja fel eléggé számunkra a hangokat.

Hangulatingadozásaink vannak

Nem mindig ismerjük fel egyértelműen, ha a kommunikációban nehézségeink vannak. Inkább érzések szintjén jelenik meg bennünk az, hogy valami nehézséget okoz nekünk. A frusztráció, a fokozott stressz egyes helyzetekben, az, hogy könnyedén felcsattanunk, megbántódunk, mind jele lehet annak, hogy nem hallunk elég jól.

Fáradékonyabbak vagyunk a megszokottnál

Ha nem tudunk úgy támaszkodni a hallásunkra a hallókészülékünkkel, mint addig, az bizony extra energiát és koncentrációt igényel tőlünk kommunikációs helyzetekben. Nem meglepő, ha ennek következtében fáradékonyabbak vagyunk, megnő az alvásigényünk, különösen társas események, vagy egy intenzívebb munkaügyi tárgyalás után.

A hallókészülékek újra beállítása sem segít

Általában, ha nem vagyunk elégedettek a hallókészülékünk által tapasztalt hallásélménnyel, akkor némi finomhangolás a beállításokban segíthet. Azonban, ha a finomhangolás sem segít, ott már olyan mértékű eltérés van a hallásgörbénkben, hogy a hallásjavítás már csak egy erősebb hallókészülék segítségével megoldható!.

Jöjjön el hozzánk hallásvizsgálatra!

Kollégáink ingyenesen elvégzik a hallásvizsgálatot Önnek, hogy fény derüljön arra, hogy történt-e változás a hallásállapotában az utolsó hallásvizsgálata óta. Ha igen, azonnal gyors és hatékony megoldást ajánlunk!

A képek forrása: Unplash

Szólj hozzá