Lehet aludni hallókészülékkel?

A halláskárosodás megváltoztatja alvási szokásunkat

Amikor kialakul a halláskárosodás, és elkezdjük viselni a hallókészüléket, számos változás áll be életünkben. Nemcsak az új hallásélményt kell megszokni, hanem azt is, hogy egy masszív készülék van a fülünkben, ami bizonyos esetekben fizikailag is akadályoz bennünket. Ezek a helyzetek azonban gyorsan megoldhatók és megszokhatók.

Alapvetően az első hallókészüléknél beletelik pár napba, hétbe, míg megszokjuk az érzést, hogy valami van a fülben. Ez azonban kis idő elteltével elmúlik, olyannyira, hogy sokszor zuhany alatt állva kapunk észbe, hogy nem szabad elkezdenünk a hajmosást a fülön lévő hallókészülékkel. Ám vannak élethelyzetek, amikor jobban szembesülünk azzal, hogy valami van a fülünkben.

Milyen helyzetekről van szó?

Jellemzően olyan szituációkról van szó, amelyek során a fülünk érintkezik valamilyen tárggyal vagy felülettel. Ilyenkor a hallókészülék bent léte igencsak érzékelhetővé és kényelmetlenné válik, nyomja a fülünket, esetleg be is sípol. De vegyük is át sorban, melyek ezek a tipikus körülmények!

Sapka

A téli időszakban, amikor előkerül a sál és a sapka, jobban szembesülhetünk a hallókészülékünk jelenlétével. Mivel a sapkát ráhúzzuk a fülünkre, ezért, ha nem elég laza a sapkánk, kényelmetlen lehet, ahogyan feszül a fülünkön. Az is lehet, hogy túlságosan benyomódik a hallókészülék illesztéke a fülünkbe, ami zavarhat minket.

Erre jelenthet megoldást, ha kicsit tüzetesebben választunk magunknak sapkát: legyen kellően szoros, ne essen le, de ne szorítsa nagyon a fülünket.

Csapatsportok

A felnőtteknél ritkábban fordul elő, mint a gyerekeknél, hogy a heves csapatsport közben meglegyintik a másik testét, fejét, ami bizony néha a hallókészüléket is érinti. Előfordulhat, hogy a nagy lendülettől kirepül a hallókészülék a fülünkből, ami egyrészt nem jó érzés, másrészt pedig a hallókészüléknek sem tesz jót.

Hogy ezt elkerüljük, szerezzünk be egy fejpántot, és azt húzzuk rá a fülünkre is, vagy használjunk hallókészülék rögzítőt, ami megakadályozza, hogy a földön landoljon a hallókészülék!

Ha esetleg sikerülne komolyabban megütődnie a fülünknek, és a fájdalom nem múlik, feltétlenül látogassunk el a fül-orr-gégész szakrendelésre! Ha pedig megsérült, és nem működik a hallókészülék a becsapódás következtében, vigyük szervizbe!

Ölelkezés, összebújás

Mindannyian le szoktunk heveredni a kanapéra, hogy a karunkra, párnára hajtva a fejünket, pihenjünk egyet. Vagy szeretünk hozzábújni a szeretteinkhez, esetleg a párunk mellkasán pihentetni a fejünket, miközben nézünk egy filmet, vagy csak beszélgetünk. A hallókészülék ezt kicsit megnehezíti.

Nehéz ugyanis a megszokott pózunkban elhelyezkedni, ha a fülünkben ott a hallókészülék: nyomni fogja a fülünket, hallójáratunkat a pici gép. Ilyenkor kicsit trükközni kell, kereshetünk olyan pózt, ami kényelmesebb, de akár ki is vehetjük az adott oldalon a hallókészüléket, hogy kényelmesen feküdhessünk!

Ha tölthető hallókészülékünk van, ez akár remek alkalom lehet arra is, hogy töltőre tegyük!

Alvás hallókészülékben?

Sokakban felvetődik az a kérdés is, hogy lehet-e hallókészülékben aludni. Ennek több oka is van:

  • van, aki úgy érzi magát biztonságban, ha éjszaka is támaszkodhat a hallására;
  • vannak anyukák, akik aggódnak, hogy lemaradnak a babájuk valamilyen jelzéséről;
  • van, akinek furcsa, hogy esténként ki kell vennie a készülékeit a füléből,
  • mások egyszerűen csak hallani akarnak éjszaka is.

Hallókészülékben aludni azonban – bár nem tilos – rendkívül kényelmetlen. Háton fekve még csak-csak kivitelezhető, de az oldalt fekvés biztosan nem lesz pihentető, sőt, sípolással is járhat, ahogyan elmozdul a hallókészülék a nyomódástól.

Aludjunk inkább a hallókészülékeink nélkül, mert csak így lesz igazán pihentető éjszakánk!

Minden más problémára pedig létezik megoldás. Remek fénnyel és vibrálással jelző riasztókészülékek kaphatóak már, legyen szó betörőről vagy a baba sírásáról. Ha nagyon furcsa, hogy csak úgy kitesszük az éjjeliszekrényre a hallókészülékeinket, válasszunk modern, akkumulátoros hallókészüléket, ami sokkal kevésbé tűnik segédeszköznek, hiszen akárcsak az okostelefont, ezt is csak töltőre kell tennünk.

Forduljon hozzánk bizalommal!

Akár problémák merülnek fel a hallókészülék megszokásában, akár különféle jelzőrendszerre van szüksége, vagy szeretne megismerkedni a tölthető hallókészülékkel, keresse fel Audiopontjainkat! Mi mindig készségesen segítünk!

A képek forrása: Unplash

Szólj hozzá