Okozhat-e a hallásromlás egyensúlyi problémákat?

A halláskárosodás olyan állapot, amely nagymértékben befolyásolja az ember életminőségét, így a fülproblémák a hallásvesztésen kívül több, odafigyelést igénylő problémát is képesek okozni. De mi a kapcsolat a halláskárosodás és egyensúly között?

A fül nemcsak a hanghullámokat dolgozza fel, de a vesztibuláris rendszerben (egyensúlyközpontban) is fontos szerepet tölt be. A látással kiegészülve a test orientációját, annak egyensúlyát segíti megőrizni. Ha ennek az összetett rendszernek bármely része sérül, az egyensúlyzavarokhoz vezethet.

A belsőfülben található, rendkívül érzékeny és finom labirintusnak is nevezhető rendszer nagymértékben felel a test egyensúlyérzékéért és tájékozódásáért. Ennek a bonyolult rendszernek a részét képezik a félkör alakú csatornák és az otolitikus szervek, amelyek az egyensúlyért felelősek, valamint a fülkagyló, amely a hallás érzékelésében játszik szerepet.

A csatornák három körkörös hurokhoz hasonlítanak leginkább, és mindegyikük más-más mozgás érzékeléséért felelős. Az egyik a fel- és lefelé irányú mozgásokat, a másik a billegő mozgásokat, míg a harmadik az oldalirányú mozgásokat érzékeli. Ezekben a csatornákban folyadék található, ami mozgás hatására elindul, melyet a csatornában lévő szőrsejtek érzékelnek, majd továbbítják az információt az agynak. Ez a hihetetlenül kifinomult rendszer érzékeli hogyan mozgunk a térben, képes összetett mozdulatokat felfogni, sőt, a legapróbb változást is észleli.

Befolyásolja-e a halláskárosodás az egyensúly folyamatos megtartását?

Bár a halláskárosodás önmagában még nem közvetlenül felelős az egyensúlyvesztésért, attól függően, hogy a fülnek melyik része sérült és milyen típusú halláskárosodást tapasztal az egyén, az kijelenthető, hogy a halláskárosodásnak lehet hatása az egyensúlyra.

Ha a belsőfül már nem tudja szabályozni az egyensúlyérzéket, a rendszer többi része próbál aktívabb lenni, aminek következtében az agy jobban támaszkodik a szemből és a test többi rendszeréből származó információkra. Ezzel általában együtt jár a gyorsabb kimerülés, ami szédülést, fejfájást és tesi fájdalmat okozhat.

Mi okozhat egyensúlyzavart?

Számos oka lehet az egyensúlyzavarnak, mint például:

  • egy korábbi fejsérülés,
  • a belső fül fertőzése (ami azonban többnyire csak átmeneti problémát okoz),
  • alacsony vércukorszint,
  • Labyrinthitis – a belső fül fertőzése és gyulladása,
  • Meniere-kór – a belső fül átmeneti keringészavara,
  • Akusztikus neuroma – ezek a jóindulatú, lassan növekvő daganatok a vestibulocochlearis idegen nőnek, ezzel halláskárosodást, fülzúgás és szédülést okozva,
  • öregedés,
  • genetikai mutációk.

Fontos, hogy minden esetben kivizsgálás szükséges!

Az egyensúlyzavar kezelése

Az egyensúlyzavarok kezelése függ az állapot súlyosságától és annak okaitól. Fertőzések esetében többnyire sikeres az antibiotikumos kezelés, más esetben segíthet a fizikoterápia, melynek fő célja a beteg látórendszerének, izomrendszerének és a belső fülében található egyensúlyrendszernek közvetlen stimulálása.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Ha már halláskárosodásban szenved, mindenképp keresse fel kezelőorvosát. A halláskárosodás és egyensúly témaköre szorosan összefügghet: a szédülés többnyire egy tünet, annak a jele, hogy valami nincs rendben. A vizsgálatok során az orvosa diagnosztikai eszközök segítségével pontosan meg tudja határozni a tünet okait. Ha a fő panasz a szédülés vagy az egyensúlyi problémák, akkor a fül-orr-gégészet a megfelelő kiindulási pont. Amennyiben fejfájás és migrén is párosul hozzá, akkor kezelőorvosa neurológus szakemberhez fogja irányítani.

Segítenek a hallókészülékek?

Az egészséges fülek és az általános jó hallás létfontosságú szerepet tölt be egyensúlyunk megőrzésében.

Mivel a hallókészülékek javítják a dobhártyát érő hang minőségét, tisztább képet kap az agy a környezetéről, így a páciens jobban fel tudja mérni a környezetét.

Kérdései maradtak? Bátran forduljon audiológus kollégáinkhoz!

 

Időpontot kérek!

Szólj hozzá