Mit csináljunk, ha nem akar a szülő a halláskárosodásával foglalkozni?

Mit tegyünk, ha eljött már az a pont, amikor gyermekeinket nem merjük szüleinkre bízni, mert félünk, hogy nem hallják meg, ha gond van? A szülők azonban hallani sem akarnak a hallásvizsgálatról, nem is beszélve a halláskárosodás javítása témájáról és a hallókészülék viselésről?

Hogyan beszéljünk hozzátartozóinkkal halláskárosodás javítása témáról?

Sokszor még szeretteinkkel sem könnyű őszintén beszélni az őket is érintő fontos témákról, ugyanakkor az érzések megosztása és megértése sokat segíthet abban, hogy megtaláljuk halláskárosodásukra a megfelelő megoldást.

Értse meg a szüleit!

Akik halláskárosodással élnek, azok számára ez az állapot válik természetessé. Csak az értő, szeretetteljes figyelem veheti észre a halláskárosodás tüneteit. A visszajelzésnek is megfelelőnek kell lenni ahhoz, hogy szerette azt is is tudja fogadni.

Jelek, amikből észrevehető, hogy a szeretett személy halláskárosodással küzd:

 • gyakran kéri meg a környezetében lévőket, hogy ismételjék magukat;
 • nehezen tudja követni a beszélgetéseket zajos helyeken;
 • nehéz meghallania a magasabb hangokat (például a gyerekek hangját);
 • gyakran panaszkodik arra, hogy mások motyognak;
 • gyakran nem veszi észre, ha egy másik szobából vagy a hátuk mögül beszélnek hozzá;
 • nagyon hangosan hallgatja a televíziót vagy a rádiót,
 • munkahelyi vagy társasági események alkalmával visszahúzódóvá válik.

Készítsen tervet!

Ha már rájött, hogy halláscsökkenés lehet a szüleinél tapasztalt viselkedés hátterében, akkor készüljön fel a beszélgetésre úgy, hogy időt szán a gondolatai rendszerezésére. Hiszen bennünk is rossz érzéseket kelthet, ha szerettünkkel kell közölnünk, hogy észrevettük rajta a halláskárosodás tüneteit – nem egyszerű a rossz hír hozójának lenni.

Mégis, erősítsük meg magunkat, hiszen az őszinte beszélgetés megnyitja a kommunikációt a kapcsolatban és kölcsönös megértést teremthet egymás félelmeivel, reményeivel és vágyaival kapcsolatban. A halláskárosodás javítása pedig tipikusan az a témakör, amit nem szabad a szőnyeg alá söpörni!

Mutassa ki együttérzését!

Képzelje magát a szeretett személy helyzetébe, hiszen Önnel is előfordulhat, hogy a hallása károsodik majd. Önnek milyen érzés, lenne, ha valaki Önt szembesítené azzal, hogy nem hallja meg, mikor sír az unokája? Tisztázza magádban, hogy olyasmiről készül beszélgetni, amit fordított esetben talán Ön sem szívesen hallana.

Ha felkészülten és együttérzőn vág bele ebbe a fontos beszélgetésbe, nagyobb az esély, hogy a kommunikáció megértő és szeretetteljes maradhasson.

Kezdje így!

Fontos, hogy a saját érzései megosztásával és a megfigyeléseivel kezdje a beszélgetést, így elkerülhető, hogy a beszélgetés egymás hibáztatásává, vagy a sérelmek felsorolásává váljon.

 • Észrevettem néhány változást a közelmúltban, és szeretném elmondani, mit látok.
 • Szeretném, ha tudnád, hogy szeretlek, és azért vagyok itt, hogy segítsek.
 • Az utóbbi időben néhány változást észlelek rajtad és szeretnék beszélni arról, hogy érzed magad.
 • Észrevettem, hogy arra kérsz, hogy ismételjem többször magam, mint máskor.
 • Mostanában csendben voltál vacsora közben, és kíváncsi vagyok, hogy mi lehet ennek az oka?

Vázolja fel a részleteket!

Írjon egy vázlatot azokról a témákról, amelyekkel foglalkozni szeretne, és jegyezze fel azokat a fontos szempontokat, amelyekről mindenképpen érdemes szót ejteni. Ezt nem szükséges senkinek sem látnia, egyszerűen csak segít fókuszáltnak maradni.

Lehetséges témák:

 • Problémák, amelyek akkor merülhetnek fel, ha szerette nem foglalkozik halláskárosodásával.
 • A visszakapott bizalom érzése, mikor a családtag visszanyeri a hallását.
 • A vágya, hogy újra boldognak és energikusnak lássa szeretteit, mert teljes életet élhetnek.

A türelem ajándéka

Ha a szeretett személy egy ideje halláskárosodással küszködik, gyakran nem elég csak egy beszélgetés azelőtt, mielőtt készen áll majd megtenni a következő lépést. Empátiával, együttérző, értő figyelemmel hallgassa meg minden alkalommal. Hagyjon teret a válaszoknak, és időt a cselekvésnek. Ne sürgessen mindenáron, hiszen szerettének is készen kell állnia a lépésre.

Egy lépéssel közelebb a jobb halláshoz

A halláskárosodás javítása lehetőséget nyújt arra, hogy családtagjai újra örömteli kapcsolatba léphessenek azokkal az emberekkel és tevékenységekkel, melyeket élveznek, miközben megelőzik a halláskárosodásból eredő mentális egészségügyi kihívásokat (mint például a depresszió és az önbizalomvesztés). A halláskárosodás javítása segíthet elkerülni azokat a hosszabb távú egészségügyi problémákat is, melyek a kezeletlen hallásvesztéshez kapcsolódnak, mint például járási, egyensúlyi problémák és a demencia.

Segítsen szeretteinek, hogy könnyebb legyen a következő lépés! Javasoljon számára lakóhelye közelében található halláscentrumokat halláscentrumokat, ahol felkészült szakemberek segíthetnek a hallásprobléma megoldásában.

Segítsen felkészülni azzal is, hogy elmondja, mire lehet számítani a hallásvizsgálaton. Emlékeztesse szerettét arra, hogy milyen volt jobb hallással élni és az milyen pozitív hatással volt az életére.

Ha egyetértésben megszületett az elhatározás, akkor fogja meg családtagja kezét foglaljanak időpontot még ma.

 

Szólj hozzá