Így fáraszt le mentálisan a nagyothallás

A halláskárosodás kezelése nem mindig elég: a mentális megkönnyebbüléshez ennél több kell!

A nap végén sokan szeretik kivenni a fülükből a hallókészüléküket, és belesüppedni a halkabban hangzó világ kényelmes párnájába. A kívülállók közül sokan azt hiszik, hogy a hallókészülék minden problémát megold (mint a szemüveg), de a nagyothallók pontosan tudják, hogy ez mennyire nem igaz. A halláskárosodás kezelése ennél jóval több kell, hogy legyen. Hiszen a nagyothallók a nap végén jelentősen fáradtabbak, mint a hallók többsége: leginkább mentálisan merülnek ki.

Különösen friss hallókészülékesként fárasztó az élet hallásjavító eszközeinkkel, hiszen meg kell szokni, hogy a világ jóval hangosabb annál, mint amit megszoktunk, de később is meg kell küzdenünk a mentális fáradtsággal, ha nem hallunk elég jól a hallókészülékkel.

Furcsa érzés, ha a fülünkben van

Ha csak egy napszemüveget kezdünk hordani, az is frusztráló az első napokban: az érzés, hogy az orrnyergünkre nehezedik egy eszköz súlya, borzasztóan kellemetlen. Nincs ez másképpen a hallókészülékkel sem, a tudat, hogy a fülünkhöz hozzáér egy készülék, és hogy illeszték van a fülünkben, meglehetősen frusztráló, és nem hagyja pihenni az agyunkat a nap folyamán.

A jó hír, hogy ez idővel megszokható, és egy nap a dolog megfordul: oda kell majd nyúlnunk a fülünkhöz, hogy meggyőződjünk róla, kivettük-e a fülünkből zuhanyzás előtt, vagy nem.

A hallókészülék jelenlétének fizikai korlátai apró bosszúságokat tudnak okozni. Sok kicsi bosszúság pedig sokra megy: megborítja a komfortérzetünket, stresszt okoz. Ilyen az, hogy a hajunk beleakad, hogy nem tudunk a fülünkre feküdni a párnán, miközben tévét nézünk, vagy hogy mindig ki kell venni nedves környezetben. Idővel azonban ezek megszokottá válnak, és egyre kevésbé fognak zavarni bennünket.

Többet dolgozik az agy hallássérülés mellett

Nem sokkal a hallókészülék ellátás után van egy intenzív időszak, amikor az agyunknak meg kell szoknia azt, hogy újra megkapja azokat az ingereket a külvilágból, amelyektől elesett. Ez megterhelő az agyunk számára, és beletelik egy kis időbe, míg ismét automatikusan, különösebb fáradtság nélkül el tudja látni a régi feladatát.

Az audiológusunk a hallókészülék beállításainak finomhangolásával és az erősítés fokozatos növelésével tud segíteni abban, hogy ne legyen túl drasztikus és sok a változás egyszerre.

Egy jól beállított, a hallásvesztésünkhöz kiválasztott hallókészülék segít abban, hogy mielőbb visszarázódjunk a hétköznapokba. Ám az, hogy ez mennyire sikerül zökkenőmentesen, és hogy mennyire lehet visszahozni a beszéd hallás utáni megértését, az függ a hallásvesztés súlyosságától és típusától is.

Minél súlyosabb hallásvesztésről van szó, különösen, ha idegi típusú a halláscsökkenés, annál kisebb az esélye annak, hogy a beszédet tisztán fogjuk érteni erősítés mellett is.

Mivel jár ez?

Ha az agy nem jut információhoz a hallás révén, akkor azt más úton fogja beszerezni és dekódolni, ami extra munkát jelent számára. Valahányszor nem hallunk valamit elég jól a háttérzaj miatt, vagy mert túl halk a beszéd, vagy túl sokan beszélnek egyszerre, az agyunk extra energiát fektet abba, hogy kihozza a maximumot a helyzetből. Olvas a szájmozgásról, a környezetből, a metakommunikációból, és a félszavakból, mondatokból, hangokból igyekszik levonni a következtetést.

Ez borzasztóan nehéz és fárasztó.

Mindezt leginkább úgy érzékeljük, hogy már megint nagyon nehezen boldogultunk egy-egy kommunikációs helyzetben, és hogy nagyon kimerültünk.

A lelki nehézségek is megterhelők

A kommunikációs nehézségek mellett azonban a lelki megpróbáltatásokról sem szabad elfeledkezni. A nagyothallás felvállalásával járó stressz, az, hogy állandóan olyan hallássérülésből fakadó problémákat kell megoldanunk, amelyekkel a halló társaink soha nem találkoznak, sok energiát vesz ki belőlünk. Ugyancsak ront a mentális állapotunkon minden egyes halláscsökkenésből fakadó kínos helyzet, a kiszolgáltatottság megélése, a korlátokkal való szembesülés.

Nem csoda, ha estére kimerülten lerogyunk a kanapéra, és kivesszük a fülünkből a hallókészüléket.

Miben nyilvánul meg, hogy mentálisan fáradtak vagyunk?

Jól felismerhető jelei vannak annak, ha mentálisan leterhel bennünket a rengeteg információ befogadása és feldolgozása:

  • fáradékonyság;
  • megnövekedett alvásigény;
  • dekoncentráltság,
  • feledékenység.

Ha jóval a halláskárosodás kezelése után is azt tapasztaljuk, hogy nem múlnak ezek a tünetek, akkor érdemes újra felkeresni a hallásgondozónkat a problémánkkal. Valószínű ugyanis, hogy a hallókészülék nem elég ahhoz, hogy megbirkózzunk a hétköznapi kommunikációs nehézségekkel.

Ez már örökké így marad?

Szerencsére nem!

Első körben érdemes újabb hallásvizsgálatot kérni, hogy romlott-e a hallásunk, és hogy a hallókészülék beállításain lehet-e változtatni annak érdekében, hogy a beszédértésünk javuljon. Végső esetben pedig hallókészülék váltás is felmerülhet opcióként.

Még ha a beszédértésünk nem is a legjobb, és a hallókészülékkel nem tudunk jobb hallásélményt elérni, vannak a hallókészülék mellé beilleszthető kommunikációs segédeszközök. Ezek kimondottan a nehéz kommunikációs helyzetekben tudnak segíteni.

Vezeték nélküli technológiával a jobb hallásért

A legtöbb hallókészülék már képes arra, hogy vezeték nélkül – Bluetooth kapcsolaton keresztül – kapcsolódjon más platformokhoz egy kiegészítő eszköz segítségével. Ez azt jelenti, hogy össze tudjuk kapcsolni a hallókészülékünket az okostelefonunkkal (vannak készülékek, amiknek ehhez már nem is kell külön kiegészítő), laptopunkkal és egyes tévé készülékekkel is. Ez az összekapcsolódás biztosítja azt, hogy az eszközökön elhangzó hanganyag tisztán, háttérzaj nélkül közvetlenül a hallókészülékünkön keresztül hallható legyen.

Ez az erősítés megkönnyíti a beszéd megértését, könnyebbé válik a videotelefonálás, a telefonálás, a médiatartalmak megnézése.

Előadásokon, konferenciákon, társas helyzetben pedig az adó-vevő  jelenthet óriási segítséget. Ez az eszköz szintén képes kapcsolódni a hallókészülékünkhöz, és azt megfelelő helyre helyezve képes felerősíteni a számunkra releváns hangokat, amitől érthetőbbé válik az előadó beszéde, tisztábbá válik a társalgásban részt vevők hangja.

Gondoljuk végig, milyen nehézségek kísérik végig pontosan a napunkat, és azokat azokat hogyan tudjuk egy-egy kiegészítő eszközzel, új hallókészülékkel, beállítás módosítással könnyebbé tenni. Így pedig sokkal frissebbek és energikusabbak leszünk a nap végére mind fizikailag, mind mentálisan!

Mi segítünk, hogy kipihentebb legyen estére!

Keresse fel bátran Audiopontunkat, vegyen részt egy teljeskörű, rendkívül gyors és fájdalommentes hallásvizsgálaton. Így pontos képet kaphat aktuális állapotáról, és mindent megteszünk azért, hogy könnyebben vegye a kommunikációs nehézségeket! Nálunk kipróbálhatja a legmodernebb kommunikációs kiegészítőket, így első kézből informálódhat arról, melyik eszközzel hall jobban, akár zajos környezetben is!

A képek forrása: Unsplash

Szólj hozzá