Halláskárosodás tünetei tavasszal

Ezek a halláskárosodás tünetei tavasszal!

A jó idő és a hosszabb nappalok hatására szinte mindenki fellélegzik. A komor, szürke időjárás legtöbbünk lelkiállapotára rányomja a bélyegét, a napfény energiával tölt fel minket. Azokat leszámítva, akik a tavaszi fáradtság kórtüneteivel közdenek. Vagy lehet, hogy ez nem is tavaszi fáradtság, hanem a halláskárosodás jele?

A tavaszi fáradtság kellemetlen tud lenni mindenki számára, és kell egy kis idő, míg átlendül rajta a szervezetünk. Ám, ha már a tavasz közepét tapossuk, és még mindig szenvedünk a tünetektől, érdemes átgondolni, nem áll-e valami más a háttérben.

Lehet, hogy romlott a hallásunk?

A tavaszi fáradtság tüneteit akkor is tapasztalhatjuk, ha halláscsökkenés áll a háttérben, vagy akkor, ha a meglévő hallókészülékünk már nem szolgálja ki a halláscsökkenésünket. De nézzük csak meg egyesével, miért lehetnek a tavaszi fáradtság jelenségei a halláskárosodás tünetei!

Aluszékonyság

Különösen társas események után, vagy zajos helyszínen történő találkozók után tapasztalhatjuk azt, hogy rettenetesen kimerültünk, annak ellenére is, hogy örömet okoz számunkra a találkozás családtagjainkkal vagy barátainkkal. Ha feltöltődés helyett rendszeresen fáradtak vagyunk az ilyen események után, kezdjünk gyanakodni a romló hallásunkra!

Fáradékonyság

Különösen társas események vagy zajos helyszínen történő találkozók után tapasztalhatjuk azt, hogy rettenetesen kimerültünk, annak ellenére is, hogy örömet okoz számunkra a találkozás családtagjainkkal vagy barátainkkal. Ha feltöltődés helyett rendszeresen fáradtak vagyunk az ilyen események után, nyugodtan elkezdhetünk a hallásunk romlására gyanakodni!

Ingerlékenység

Az állandó koncentráció bizony kihatással van a türelmünkre és a hangulatunkra is. A hirtelen hangulatváltozás, felcsattanás, türelmetlenség ennek a következménye.

Dekoncentráltság

Ugyancsak nehéz a munkánkra koncentrálni, ha a kommunikáció akadályozott, nehézkes. Az extra figyelem a tárgyalások alatt elveszi az energiát más kognitív folyamatoktól.

Ne felejtsük el, hogy a tavaszi fáradtság természetes jelenség, hiszen a téli időszakban a fényviszonyok miatt átrendeződik a hormonrendszerünk, kimerülnek a vitamin-raktáraink. Beletelhet néhány hétbe, míg átállunk a tavaszi üzemmódra, ám ha hónapok múlva is fennállnak a tünetek, érdemes elkezdeni vizsgálódni az okok után!

Mit tehetünk ellene?

A legfontosabb teendőnk, hogy mielőbb elmenjünk hallásvizsgálatra, hogy fény derüljön arra, valóban hallásromlás áll a háttérben, vagy tényleg csak a tavaszi fáradtságtól szenvedünk.

Fontos leszögezni, hogy akkor is tapasztalhatjuk ezeket a tüneteket, ha még szokjuk az új hallókészülékünket! Időbe telik az agyunknak megszokni az új hangingereket, megtanulnia azok feldolgozását. Gondoljunk csak bele: évekig nem találkozott ezekkel az ingerekkel, érthető, hogy a munkafolyamatok berozsdásodtak. Időbe telik, míg annyira automatikussá válik a feldolgozás folyamata, hogy nem igényel a szervezetünktől odafigyelést és energiát.

Addig azonban, míg fáradékonyabbak vagyunk, tehetünk azért, hogy jobb legyen a közérzetünk:

  • Aludjunk eleget!
  • Sportoljunk rendszeresen, étkezzünk egészségesen!
  • Tartsunk hallókészülékmentes órákat, amikor egyedül vagyunk!
  • Néha pihenés gyanánt, kerüljük ki a nehéz kommunikációs helyzeteket!
  • Töltsük fel a vitamin raktárainkat!

Jöjjön el hozzánk hallásvizsgálatra!

Kollégáink ingyenesen elvégzik a hallásvizsgálatot Önnek, hogy fény derüljön arra, hogy történt-e változás a hallásállapotában az utolsó hallásvizsgálata óta. Ha igen, azonnal gyors és hatékony megoldást ajánlunk!

A képek forrása: Unplash

Szólj hozzá