A halláskárosodás okai – Miért érint több férfit, mint nőt?

A National Institute on Deafness and other Communication Disorders legújabb kutatása szerint a férfiakat nagyobb valószínűséggel érinti a halláskárosodás problémája, mint a nőket, és orvoshoz is kisebb valószínűséggel fordulnak ez ügyben. Pedig lenne miért, hiszen a férfiaknál öt és félszer nagyobb valószínűséggel találkozunk hallási problémákkal, mint a nőknél.

 

A halláskárosodás okai férfiaknál

A férfiak és nők hallásromlására vonatkozó különbségek okai nem biológiai eredetűek, hanem életmódbeli tényezőknek köszönhetők.

Különböző foglalkozások  

Bár egyre több nő lép be sikeresen a férfiak által dominált területekre a munka világában, még mindig vannak olyan foglalkozások, amelyeket elsősorban férfiak művelnek. Talán az építőipar erre az egyik legjobb példa. A nehézgépekkel, elektromos szerszámokkal és kalapácsokkal körülvéve az építőiparban dolgozók rendszeresen szembesülnek a hangos környezetben szinte elkerülhetetlen zajterheléssel. Mivel a zajjal járó munkájukat sok éven át napi rendszerességgel végzik, ez nagymértékben hozzájárulhat a későbbi életükben bekövetkező halláskárosodás kialakulásához.

A másik tipikus példa, hogy sokkal több férfi szolgál fegyveres testületeknél, mint nő, ahol a lőfegyverek hangja és a kiabálás sem szokatlan dolog. A teherfuvarozásban dolgozó emberek is állandó, nagy zajban töltik munkaidejüket. Világszerte több férfi dolgozik ezeken a területeken, így nem meglepő módon a férfiak gyakrabban és nagyobb arányban tapasztalnak halláskárosodást, jellemzően már fiatalabb korukban is.

Hangos hobbik

A nemek közötti különbség másik tényezője a két nem képviselői által kedvelt hobbik jellege. Bár semmiképpen sem szeretnénk senkit beskatulyázni, de bátran kijelenthetjük, hogy általánosságban a nők hamarabb kapják fel az ecsetet vagy kötőtűt, amikor új hobbit próbálnak ki.
A férfiak gyakrabban éreznek arra kényszert, hogy férfiasabb tevékenységeket ​​keressenek, például a barkácsolást a műhelyben, motorkerékpáron az országutat róni vagy egy lőtéren céllapokat lyukasztgatni.

A művészetekkel és a kézműves hobbikkal ellentétben ezek az időtöltések azonban többnyire túlzott zajnak teszik ki a férfiakat.

A motorkerékpáron a szél zaja, barkácsolás közben a fúró süvítése, a lövések dörrenése, de még az éveken át tartó fűnyírás is okozhat súlyos károkat. Megfelelő zajvédelem hiányában hosszú távon ez halláskárosodás kialakulásához vezet

A kommunikációs stílusok különbsége

A nők és a férfiak eltérő kommunikációs és hallási (hallgatási, figyelési) stílust követnek.
Beszélgetés közben a férfiak hajlamosak az adott feladat elvégzéséhez vagy egy probléma megoldásához szükséges információra összpontosítani. A nők inkább az érzelmi tónushoz kapcsolódnak a beszélgetés során, így hajlamosak jobban reagálni az érzelmekre, ellentétben a férfiakkal, akik jobban reagálnak olyan szavakra, amelyek információ tartalma érdekes számukra.

Vajon a férfiak és a nők eltérő módon hallják a hangokat?

Egy tanulmány szerint a nőknek jellemzően magasabb a hallásérzékenységük, így érzékenyebbek a magasabb frekvenciájú zajokra. Emellett ezeket a hangokat gyorsabban fel is tudja az agyuk dolgozni, mint a férfiaké.

A férfiak ezzel szemben jobbak az ütemek észlelésében, az érkező hang irányának felismerésében, mint a nők.

Mi köze van az agy szürke- és fehérállománynak a halláshoz?

A legújabb kutatási eredmények azt sugallják, hogy a férfiak valóban másképpen használják a hallásukat, mint a nők. 

A Magyar Tudományos Akadémia folyóiratában megjelent, Vajda Zsuzsanna egyetemi tanár cikke szerint a férfiaknak több a szürkeállománya, azaz a kérgi neuronjaik száma, míg a nők agyában több a fehérállomány, mint a férfiakéban.

A férfiak nagyobb szürkeállománya jobban segíti őket a feladatok megoldásában, míg az extra fehérállomány a nőket a beszédben és a kommunikációban támogatja. A férfiak inkább a szürkeállományukra támaszkodnak, míg a nők a fehérállományukra. Ez azonban nem befolyásolja intellektuális teljesítményüket, mivel a hallás használati módjának különbsége nincs hatással a hallási teljesítményre.

A halláskárosodás megelőzésének szükségessége nemfüggő?

A megelőzés tekintetében nincs különbség a nemek között. Ahogy az audiológusok javasolják, a halláskárosodás elkerülése érdekében a zajos hobbik és tevékenységek esetében mindenki fordítson figyelmet a zajvédelemre. Manapság már minden gond nélkül vásárolhatunk kényelmes és megbízható füldugókat, fültokokat, ne legyünk restek beszerezni ezeket!

A halláskárosodás hatékony megelőzése érdekében érdemes védeni a fület. Amennyiben bizonytalan, kétségei vannak hallása egészségével kapcsolatban, érdemes felkeresni egy szakképzett audiológust, bejelentkezve valamely halláscentrumba, ahol szakszerű vizsgálatot követően megnyugtató választ kaphat minden felmerülő kérdésére!

Szólj hozzá