Ne fogadjuk csak úgy el, ha nem halljuk a tavasz hangjait!

Nem hallja a tavaszi hangokat? Lehet, hogy hallásprobléma van a háttérben!

Nincs jobb az első kabát nélküli sétánál, amikor a nap sugarai a hátunkat simogatják, és már nem csípi az arcunkat a metsző szél. Figyelmeztető jel lehet a hallásprobléma kialakulására, ha az egyes tavaszi hangok nem érkeznek meg.

A hosszú, szürke tél után, ha más nem, az első tavaszi hangok biztosan felébresztik bennünk a jókedvet! Feltéve persze, ha azok az elmúlt egy év alatt nem koptak ki a napjainkból. A hallásprobléma oka az esetek túlnyomó részében a testünk természetes öregedése, amely során a fül keringése, ezáltal oxigénellátottsága csökken, illetve a szőrsejtek is ellustulnak, nem viszik át olyan jól az ingereket a külső világból a hallóközpont felé.

Ezt mi hogyan érzékeljük?

AJellemzően sehogy. Mivel ez a típusú hallásprobléma lassan, fokozatosan alakul ki, a családtagok sokkal hamarabb veszik észre, hogy felhangosítjuk az eszközeinket, kiabálunk vagy egyszerűen nem hallunk meg néhány dolgot. Mi magunk ritkán fogunk gyanút; leginkább csak akkor, amikor már nagy a baj.

Akkor, amikor már a telefonálás nagyon nehezen megy, amikor a beszédet alig értjük, és amikor már bosszantóan zavaró, hogy a világ érthetetlen és zavaros.

Pedig akár időben gyanút is foghatnánk! Ennek a hallásproblémának ugyanis az a jellegzetessége, hogy először a magas hangok vesznek ki a hallásunkból. Így érdemes figyelni, hogy halljuk-e még környezetünk magasan szóló hangjait.

Különösen ilyenkor, tavasszal tele van a világ magas hangokkal. Ha az alábbi hangokat nem halljuk, vagy már nem is emlékszünk, mikor hallottuk utoljára, érdemes elmenni egy hallásvizsgálatra, hogy képet kapjunk aktuális hallásállapotunkról.

Madárcsivitelés

Sokan onnan számolják a tavasz kezdetét, amikor a madarak tucatjával jelennek meg a kertben, és fakadnak dalra az ágak között. Ha azt tapasztaljuk, hogy egy egész tavasz telt el a madarak csipogása nélkül, azt vegyük intő jelnek. A madarak csivitelése túlnyomórészt magas frekvenciákon történik.

Gyerekhangok

Ebben az évszakban hallatják a legtöbbet a hangjukat a gyerekek: a játszóterek és az udvarok megtelnek örömtől visongó, játszó lurkókkal. A legvékonyabb hangjuk persze a kicsi gyerekeknek van. Ha azt tapasztaljuk, hogy nem halljuk őket olyan jól, vagy nehezebben értjük a beszédjüket, mint a felnőttekét, akkor ugyancsak nézessük meg a hallásunkat!

Az eső kopogása

A szemerkélő eső hangja, és a tetőn, ablakon kopogó cseppek sem tartoznak a legerősebb zajok közé. Jó hallással felismerhetők ezek a neszek, sokak számára idegesítő, másokat kifejezetten megnyugtat. Ha mi nem a hang alapján, hanem az eső illata vagy a látvány alapján vesszük észre az égi áldás jöttét, de nem igazán halljuk a zaját, vizsgáltassuk meg a hallásunkat!

A természet hangjai

A jó idővel egyre többet mozdulunk ki a természet lágy ölére: egy nagy séta a közeli erdőben, egy túra a dombokon igazi felüdülés a testnek és a léleknek is! Noha a természetbe sokszor azért megyünk, hogy kiszakadjunk a zajos hétköznapokból és elmerüljünk a csendbe, nem jó jel, ha a természet apró, duruzsoló hangjait nem halljuk meg:

  • a levelek susogását;
  • a lépteink zaját a földön;
  • a patak csobogását;
  • az állatok neszezését,
  • a saját lélegzésünket, zihálásunkat.

Ezek mind a természet halk zajai; éles hallásra van szükség ahhoz, hogy élvezhessük. Ha ezeket nem vesszük észre, hanem csak a csendet észleljük, mindenképp nézessük meg a hallásállapotunkat!

A kültéri események élvezhetetlenné válnak

A jó idővel egyre több szabadtéri és kimozdulós programot iktatunk be a hétvégékbe, ami egyfelől szuper dolog, ugyanakkor ezek a programok gyakran zajosak. Ez még ép hallással is kihívás olykor, de ha azt tapasztaljuk, hogy a megszokottnál rosszabbul értjük beszédet, akkor az aggodalomra adhat okot.

Ezek egyértelmű intő jelek:

  • a beszéd elmosódottnak hangzik;
  • idegesítő a háttérzaj;
  • a megszokottnál jóval többször kérdezünk vissza,
  • csendben egyértelműen jobban hallunk.

Nálunk megnyugodhat a hallása felől!

Keresse fel bátran Audiopont Halláscentrumainkat, vegyen részt egy teljeskörű, rendkívül gyors és fájdalommentes hallásvizsgálaton, ahol pontos képet kaphat aktuális állapotáról! Mi pontosan elmagyarázzuk, mit mutat az Ön hallásvizsgálat eredménye, és az esetlegesen kialakult halláscsökkenését is kezelni tudjuk a legkorszerűbb és legdizájnosabb hallókészülék technológiáinkkal.

A képek forrása: Unsplash

Szólj hozzá