Számolj le a karácsonyi háttérzajjal!

A hallássérültek kommunikációja nehezebb a családi összejövetelekkor a többiekénél. A háttérzaj, a párhuzamos beszélgetések és a nem megfelelő fényviszonyok együttesen könnyen oda vezethetnek, hogy a legmeghittebb pillanatokat kirekesztettként élhetjük meg hallássérült családtagként. Ennek nem kell így lennie!

Néhány egyszerű kezdeményezéssel, egy jó hallókészülékkel, és néhány kommunikációs segédeszköz használatával Ön is aktív részese lehet a családi beszélgetéseknek!

Minimalizáljuk a zavaró zajokat!

A beszéd megértését megnehezíti a zaj, legyen az bármi:

  • zene a háttérben;
  • párhuzamosan zajló beszélgetések;
  • étkezés zaja,
  • gyerekek zsivaja.

Minden helyzetben végig gondolhatjuk, mit tehetünk a zaj csökkentéséért:

  • Kérhetjük, hogy halkítsák le a zenét;
  • vendéglátóként kialakíthatunk egy távolabbi külön játszósarkot a gyerekeknek;
  • kereshetünk csendesebb zugokat, ahol be tudunk kapcsolódni a beszélgetésbe,
  • úgy rendezhetjük az ülőhelyeket, hogy tudjunk beszélgetni.

Tegyünk meg mindent azért, hogy fesztelenül, könnyedén beszélgethessünk szeretteinkkel a találkozó során!

Legyünk leleményesek és kreatívak!

Ne féljünk kezdeményezni és cselekedni! Ha olyan helyzetbe kerülünk, hogy nincs elég fényerő, használjuk bátran a telefonunk világítását!

Ha az asztalnál unatkozunk, és minden igyekezetünk ellenére sem tudjuk követni a társalgást, csapódjunk olyanokhoz, akik éppen a teraszon, a konyhában, vagy más, csendesebb helyen beszélgetnek!

Kommunikáljuk a kéréseinket a környezet felé!

Ez egy jó adag önismeretet igényel, és képességet arra, hogy érvényesítsük a saját érdekeinket. Ez sokaknak ép hallással sem mindig megy, de felfoghatjuk úgy is:

a halláscsökkenésünk megtanít átlépni a határainkon.

Mindig gondoljuk végig, hogy adott helyzetben mi az, ami megnehezíti számunkra, hogy aktívan részt vegyünk a családi összejövetelen, és ne féljünk ezeket megfogalmazni, kérni a környezetünktől!

Aknázzuk ki a hallókészülék tudását!

A hallókészülékek sokkal többre képesek, ma már annál, mint hogy felhangosítsák számunkra a hangokat. Olyan okos algoritmusok működnek bennük, amelyekkel egészen személyre szabható az, hogy milyen hangokat, hogyan hallunk meg különböző környezetben. Ennek köszönhetően néhány beállítással kiiktathatunk néhány beszédértést zavaró tényezőt.

Például van lehetőség arra, hogy olyan programot kérjünk a hallókészülékünkre, amire átváltva könnyebbé válik zajos környezetben a beszéd megértése. Ezen a programon működve ugyanis a hallókészülékünk lecsökkenti a háttérzaj hangját, és a beszéd hangjait kiemeli a hangkörnyezetből.
Így nincs más dolgunk, ha étterembe, családi összejövetelre megyünk, mint átváltani erre a programra a hallókészüléket.

Rengeteg lehetőség van egy hallókészülék beállításában, és több programot is kérhetünk a különféle nehézségeinkre. Szedjük össze, hogy mi és milyen környezetben szokott gondot okozni, beszéljünk erről az audiológusunkkal, aki segít személyre szabni a hallókészülék beállításait!

Használjunk kommunikációs segédeszközöket!

Noha a hallókészülék program beállításai sokat segíthetnek, van, amikor ez nem elég. Ilyenkor érdemes plusz technológiai támogatást bevetni. Vannak már olyan kiegészítő kommunikációs eszközök, amelyek segíteni tudnak abban, hogy a kimondottan nehéz kommunikációs helyzetben is boldoguljunk a beszéd megértésével!

Ilyen például az adó-vevő, ami pont azokat a beszédhangokat erősíti fel számunkra, amelyek nehézséget okoznak, a háttérzajt pedig elnyomják.

Ezek az eszközök ma már képesek vezeték nélkül kapcsolódni a hallókészülékhez, magát az eszközt pedig elég az asztalra helyezni, hogy minden irányból összegyűjtse és továbbítsa a hangjeleket.

Így a hang tisztán, erőteljesen hallható lesz a hallókészülékünkön keresztül.

Az adó-vevő méretéből adódóan egyáltalán nem feltűnő, ráadásul a megjelenése is rendkívül dizájnos, ezért diszkréten tudjuk magunkkal vinni, és az asztal olyan pontjára tenni, ahol számunkra fontos a hang erősítése!

Ha csak egy-egy rokonunkat értjük nehezen, vagy valaki éppen beszédet készül mondani, mi pedig hátrébb ülünk, megkérhetjük az illetőt, hogy csíptesse a ruhájára a készüléket, így őt is kihangosítva hallhatjuk.

Ne legyen akadály a távolság!

Előfordulhat, hogy valamilyen okból nem tudjuk együtt tölteni az ünnepeket a szeretteinkkel: lebetegedtünk, ők élnek egy távoli városban vagy országban, vagy a járványhelyzet miatt biztonsági okokból maradunk otthon. Ebben az esetben sem kell lemondani arról, hogy beszélgessünk a családtagjainkkal!

Egyes segédeszközök vagy hallókészülékek képesek közvetlenül, vezeték nélkül kapcsolódni, a laptophoz és az okostelefonhoz, ami szintén tiszta, erőteljes beszédhangot biztosít használójának.

Így könnyedén cseveghetünk szeretteinkkel telefonon és videóhívásban is!

Mi segítünk, hogy felhőtlen legyen az ünnepi vacsora!

Hiszünk abban, hogy egy jó kommunikációs segédeszköz sokat segíthet abban, hogy Ön is teljes mértékben részt tudjon venni az ünnepi beszélgetésekben!

Jöjjön el Audiopontunkba, hogy helyben kipróbálhassa a legmodernebb kommunikációs technológiáinkat!

A képek forrása: Unsplash

Szólj hozzá