Hallássérültek munkavállalása otthonról

Home office akadálymentesenHallássérültek munkavállalása otthonról is!

Home office, távmunka, otthoni munka, telecommuting: bárhogy is nevezzük, az otthoni iroda felállítása egyedi kihívásokat jelent a jól hallók számára is, hát még azoknak, akik halláscsökkenéssel élnek. 

Főleg, ha valami olyasmiről van szó, amit váratlanul kell megtennünk, például a járvány mostanra már 4. hulláma idején. Nemcsak az új munkamódszerekhez való alkalmazkodást kell megtanulni, hanem el kell fogadni azt a keserű tapasztalatot is, hogy a technológia nem mindig olyan alkalmazkodóképes, mint szeretnénk. Ehhez jön még a egy nagy adag stresszt és az otthonmaradással gyakran együtt járó társadalmi elszigeteltség.

Nem meglepő hát a The Royal National Institute for Deaf People nevű jótékonysági szervezet kutatási eredménye, mely szerint a hallássérültek munkavállalása kapcsán a hallásproblémával élő emberek háromnegyede tart attól, hogy kevésbé lesz eredményes számára otthonról dolgozni.

Mindenkinek megvan a maga véleménye a távmunkáról, a COVID-19 világjárvány idején az irodai szakmák új „normális” megközelítéséről.

A hallás fokozott szerepe az online értekezleteken

Ha Önnek is halláscsökkenése van, előfordulhat, hogy nehézséget okoz a kommunikáció követése a virtuális megbeszélések során. Egy konferenciahívás során például könnyen előfordulhat, hogy elveszik a párhuzamosan folyó beszélgetések közepette, vagy nem képes követni a fonalat, ha egyszerre több ember is beszél.

Egy másik probléma lehet a rossz hang/képminőség. Könnyen belátható, hogy a nem elégséges hangminőség miként hat az aktuális téma követhetőségére, de a rossz videóminőség is hasonló következményekkel járhat.

Az American Speech-Language-Hearing Association összeállított egy tipplistát hogy segítsen tájékozódni azoknak a munkatársaknak, akiknek nincs halláskárosodása, és egyet azoknak is, akik hallásproblémával élnek:

 Hogyan tegyük könnyebben követhetővé a hallássérültek munkavállalása során az online értekezleteket

 • Ha van rá lehetőség, a megbeszélés vezetője mutasson be mindenkit az értekezlet kezdetén. Ezáltal a hallássérült embereknek időt adnak a beszédhangok könnyebb azonosítására és tájékozódásra.
 • Fontos a megfelelő világítás. Videóértekezlet közben a legjobb, ha a fény szemből világít meg minket, nem pedig a hátunk mögül. A háttérvilágítás megnehezíti, hogy hogy a résztvevők lássák egymás arcát.
 • A mikrofonos fejhallgatók használata kevesebb háttérzajt, sípolást jelent, viszont jobb hangminőséget és ezáltal jobb érthetőséget biztosít minden résztvevő számára.
 • Ne takarjuk el a szánkat. Figyeljünk rá, hogy kezünk, hajunk és ruházatunk ne takarja el szánkat és arcunkat.
 • Aki éppen nem beszél, használja a némító gombot. Ez csökkenti a háttérzajt, ezzel pedig javítja a hangminőséget.
 • Egyszerre lehetőleg csak egy valaki beszéljen! Ne szakítsunk félbe másokat, mert egy virtuális értekezleten nehezebb a figyelem hirtelen átterelése egy másik beszélőre.
 • Rögzítsük a megbeszélést. Ez azoknak hasznos, akik nem tudták szorosan követni a megbeszélés egy részét vagy az egészet. A hallássérültek később, ha szükséges, lassabb ütemben még egyszer meg tudják nézni az értekezletet.
 • Használjuk a feliratozó szolgáltatást. A legtöbb videokonferencia szoftver ma már képes automatikusan feliratozni az elhangzottakat.

Tippek hallássérülteknek

 • Csatlakoztassuk a hallókészülékeket! Ha hallókészüléket visel, kérdezze meg audiológusát, van-e olyan csatlakozási lehetőség, amely lehetővé teszi, hogy hallókészüléke Bluetooth-on keresztül közvetlenül csatlakozzon az online megbeszélésekhez használt eszközhöz.
 • Ha még nem visel hallókészüléket, próbálja ki a zajszűrős fejhallgatót. Ezek csökkenthetik a nem kívánt háttérzajt, és könnyebben érthetővé teszik a beszélőt.
 • Álljon ki magáért! A jó kommunikáció mindenkit megillető egyetemes jog. Feltétlenül beszéljen munkáltatójával és jelezze, ha a hallássérültek munkavállalása akadályba ütközik, mert nincs meg minden feltétel ahhoz, hogy megfelelően követni tudja, vagy megértse az online megbeszélésen elhangzottakat.

Annak ellenére, hogy az otthoni munkavégzés nehézségeket okozhat a halláscsökkenéssel élőknek (is), érdemes belegondolni abba is, hogy a történelem során talán most a legnehezebb együtt élni a halláscsökkenéssel.

A technológia az elmúlt években exponenciálisan fejlődött, és az internet lehetővé tette a hallássérült emberek számára, hogy olyan módon vegyenek részt közösségekben és valós idejű beszélgetésekben, ami korábban szinte lehetetlen volt.

A hallásromlás hatása a kommunikációra

Sok gyakori kommunikációs probléma javítható, ha valaki megfelelően beállított hallókészüléket visel. Ha Önnek vagy szeretteinek hallásvizsgálatra van szüksége, az Audiopontnál megbízható hallásspecialistákat és audiológusokat találhat az Ön közelében!

A képek forrása: Unplash

Szólj hozzá