Hallássérültek és a telefonálás

Örök kérdés: Mi segít legjobban a hallássérülteknek a telefonálásban?

Megmutatjuk, hogyan teszik lehetővé a vezeték nélküli hallókészülékek funkciói, hogy jobban kapcsolatban maradhassunk a környező világgal (anélkül, hogy szüksége lenne hallássérülteknek készített telefon beszerzésére)!

A korral egyre magasabb a halláscsökkenés kockázata!

Manapság már a legtöbb ember számára szokatlan, ha eltelik egy egész nap anélkül, hogy valamilyen elektronikus eszköz lenne a tenyerében. Sokan arra használjuk ezeket az eszközöket, hogy kommunikáljunk a körülöttünk lévő emberekkel, vagy a mindennapi feladataink elvégzésének eszközeként tekintünk rájuk.

Mindkét esetben nagy segítséget nyújt a vezeték nélküli technológia, amely lehetővé teszi, hogy két vagy több eszköz vezetékek vagy kábelek használata nélkül kommunikáljon velünk vagy akár egymással. Ez jelentős előrelépés a modern hallókészülékek technológiájában is, mivel ennek a segítségével olyan módon csatlakozhatunk a világhoz, ahogyan azt a hagyományos hallókészülékekkel soha nem tehettük volna meg.

Mik azok a vezeték nélküli hallókészülékek?

A vezeték nélküli hallókészülékek olyan hallókészülékek, amelyek modern vezeték nélküli technológiát használnak nemcsak egymással, hanem más eszközökkel, például okostelefonokkal, autóba épített hangrendszerekkel való kommunikációhoz, és igazából a két készülék is így kommunikál egymással, amikor mindkét fülünkön hallókészülék van. Ez a kommunikációs forma eltér a hallókészülékek korábbi generációiban használttól. Azok önállóan működtek, nem tudtak egyetlen egységként funkcionálni, és más eszközökhöz sem tudtak csatlakozni. Ez pedig rosszabb hangminőséget eredményezett, és számos kiegészítő eszközre, például távoli mikrofonokra volt szükség.

Ma már szinte minden újonnan megvásárolható hallókészülék tartalmaz vezeték nélküli funkciókat, a prémium hallókészülékek általában pedig ezek közül is a legfejlettebb szolgáltatásokat nyújtják.

Mi a jobb: a különleges, hallássérülteknek készített telefon vagy inkább az okostelefonokhoz csatlakoztatható hallókészülékek?

A vezeték nélküli hallókészülékek lehetővé teszik számunkra, hogy számos különböző technológia segítségével csatlakozzunk külső eszközökhöz, például okostelefonhoz, TV-hez vagy más, hangot sugárzó eszközökhöz.

A hallókészülékeken ma már kényelmesen és egyszerűen elvégezhetők olyan beállítások, mint a hangerő vagy programváltás a felhasználó mobiltelefonján vagy egy távoli eszközön, például egy hangsugárzó (streamer) alkalmazásban.

A leggyakrabban használt vezeték nélküli szolgáltatások, amelyek lehetővé teszik ezt az integrált kapcsolatot, azok a telefontekercsek, az FM-rendszerek és a Bluetooth.

Telefontekercsek és hurkok

Indukciós hurok alkalmazásaA telefontekercs – vagy más néven t-tekercs – egy huzaltekercs a hallókészülékben, amely elektromágneses mezőket használ. Amikor a hallókészülék t-tekercs üzemmódban van, a felhasználó csak az elektromágneses mező segítségével hallja a hallókészülékhez küldött hangokat. Ilyenkor a hallókészülék mikrofonja ki van kapcsolva és a felhasználó körüli háttérzaj nem jut be a fülünkbe.

A t-tekercseket leginkább az erre felkészített telefonokkal használhatjuk, ekkor a hangszóró hangját közvetlenül a hallókészülékbe juttatjuk annak erősítése céljából. A vezeték nélküli technológiával rendelkező modern készülékek már azt is lehetővé teszik, hogy a hang erősítése mindkét hallókészülékben egyszerre megtörténjen, annak ellenére, hogy a telefont csak az egyik fülhöz lehet odaemelni.

A t-tekercsek másik gyakori használati területe az indukciós hurok-rendszert kiépített létesítményekben, például templomokban vagy színházakban lehetséges.

A színpadról érkező beszédhang a hurokrendszeren keresztül a felhasználó hallókészülékeinek t-tekercsébe kerül. A felhasználónak megint csak az az előnye, hogy csak a kívánt hangot hallja, és nem a körülöttük lévő zajt. A t-tekercseket a felhasználó aktiválhatja a hallókészüléken található gomb használatával, vagy az újabb készülékek már automatikusan átkapcsolnak t-tekercs üzemmódba, amikor a vezeték nélküli hallókészülékek ezen elektromágneses mezőben találják magukat.

Frekvenciamodulációs (FM/DM) rendszerek

Az FM-rendszerek és digitális megfelelőik, a DM -rendszerek lehetővé teszik a hang továbbítását a külső mikrofonról közvetlenül a hallókészülékben található vevőegységbe.

Az FM-rendszer adója érzékeli a beszédet és rádióhullámok segítségével elküldi a hallókészülékben lévő vevőkészüléknek. Mivel a hang közvetlenül a hallókészülékbe kerül, úgy tűnik, mintha a hangszóró közvetlenül a felhasználó mellett lenne, ami tisztább beszédet és csökkentett háttérzajt biztosít hallgatás közben.

Az FM adó- és vevőrendszerek hordozhatók és általában az osztályteremben használatosak, így a tanár hangja közvetlenül a gyermek hallókészülékéhez kerül. Használhatók üzleti találkozók során, de éttermekben vagy akár templomokban is.

Bluetooth

A Bluetooth a halláskészülékek legújabb kapcsolódási formája. A Bluetooth technológia lehetővé teszi, hogy vezeték nélkül küldjünk jelet közvetlenül egy elektronikus eszközről a hallókészülékbe. Mobiltelefon és vezetékes hívások, TV-jelek és zene küldhetők az elektronikus eszközről közvetlenül a felhasználó hallókészülékébe.

A vezeték nélküli hallókészülékek két módon érhetik el a Bluetooth-technológiát:

  • Közvetlen kommunikációval: Ez a legújabb okostelefon-technológia, amely lehetővé teszi a hang közvetlen továbbítását a hallókészülékekhez további kiegészítő eszközök használata nélkül. Ezekben a vezeték nélküli hallókészülékekben a Bluetooth technológia közvetlenül a hallókészülék testébe van beépítve, így nincs szükség további tartozékokra, kiegészítőkre. A legtöbb iPhone és sok Android modell ma már közvetlenül kommunikálhat hallókészülékkel.
  • Kiegészítő eszköz használatával: A vezeték nélküli hallókészülékek gyártmánytól és modelltől függően a Bluetooth kapcsolathoz egy kiegészítő eszköz is szükséges lehet, amely kényelmesen viselhető a nyakban, és amely tartalmazza a Bluetooth hardvert. Ebben az esetben, amikor a felhasználó csatlakozni szeretne egy vezeték nélküli eszközhöz, például mobiltelefonhoz vagy TV-hez, viselheti ezt a kiegészítő eszközt, amely egyik oldalról a TV-hez vagy mobiltelefonhoz, ezzel egyidőben pedig a hallókészülékhez is csatlakozik.

Ennek eredményeként a vezeték nélküli hallókészülékei a saját vezeték nélküli fejhallgatójává válnak, a hang élesebbé és tisztábbá válik az átvitel késleltetése nélkül.

A vezeték nélküli hallókészülékek előnyei

Remoe controlA vezeték nélküli hallókészülékek és a hozzájuk tartozó technológia drámaian javíthatja a halláskárosult személy életminőségét.

Az, hogy a beszédjel közvetlenül jut a hangforrástól a vezeték nélküli hallókészülékekbe, lehetővé teszi a jobb hangminőséget, a jobb lokalizációt, a kényelmet és a könnyű csatlakoztatást a külső elektronikus eszközökhöz. A vezeték nélküli hallókészülékek lehetővé teszik számunkra, hogy jobban kapcsolatban legyünk a körülöttünk lévő világgal és lépést tarthassunk folyamatosan változó életmódunkkal.
Ha hallókészülékre van szüksége, vagy már meglévő készülékének cseréjét latolgatja, fontolja meg a vezeték nélküli modellek előnyeit:

  • Magasabb szintű zenehallgatási élmény – kedvenc zenéi iPhone készülékéből vagy hordozható zenelejátszóról közvetlenül hallókészülékének hangszórójába jut. Ezzel hallókészülékei kiváló minőségű fülhallgatóvá válnak.
  • Kihangosított telefonhívások – kényelmesebb tudja fogadni a hívásoat, hiszen nem kell kézben tartania ehhez a telefonját. Azt is fontos megjegyeznünk, hogy a hangfolyam közvetlenül a hallókészülékhez történő továbbítása jobb hangminőséget is biztosít.
  • Tisztább TV hang – a hang számítógépről, táblagépről vagy televízióról történő közvetítése a filmek és TV műsorok tisztább hangját és jobb beszédértést eredményez.
  • Személyre szabott vezérlés – diszkréten módosíthatja hallókészülékének beállításait és hangerejét a vezeték nélküli távirányító vagy a kompatibilis okostelefon segítségével.
  • A vezeték nélküli hallókészülékhez beszerezhető kihelyezett mikrofon használata további előnyt jelenthet, mivel sokkal kevesebb a háttérzaj és a visszhang. A kihelyezett mikrofonokkal a magas hangok feldolgozása és a szavak távolról történő megértése is könnyebbé válik.

Ha Önnek vagy ismerőseinek halláskárosodása van, mindenképpen vegye fel a kapcsolatot egy audiológussal vagy hallásgondozóval, hogy megvitathassák a lehetőségeket, és megtehessék az első lépést a jobb életminőség érdekében.

A képek forrása: Oticon

Szólj hozzá