Nem szégyen a hallásvesztés – jobb, ha elmondjuk a környezetünknek

Nem szégyen a hallásvesztés! – így mondjuk el a környezetünknek!

Nem könnyű elfogadni azt senkinek, hogy a hallása már nem olyan, mint volt. A hallásvesztés tényét sokan szégyenletes dolognak érzik, és sokan küszködnek azzal, hogyan avassák be környezetüket ebbe az új helyzetbe. Cikkünkben most ehhez ajánlunk tippeket, jól bevált mondatokat!

A hallásvesztés megléte komoly kihívások elé állítja az embert. Időbe telik, míg megbarátkozunk a hallókészülékkel, az új hangzásvilággal, és a ténnyel, hogy a világ végérvényesen megváltozott. Még ha a hallásvesztés tényét el is fogadjuk, eleinte nem jönnek könnyen a megfelelő mondatok, amikor különböző, olykor kellemetlen helyzetekbe kerülünk egy-egy családi vagy baráti összejövetelen.

Ezzel nincs is semmi baj, ezt is tanulni kell, mint annyi minden mást. Szerencsére némi gyakorlással ügyesen érvényesíthetjük érdekeinket, meghúzhatjuk határainkat, és érzékenyíthetjük környezetünket hallásvesztésünk irányába.

Íme öt mondat, amihez nyugodtan nyúlhatunk, ha úgy érezzük, ingoványos a lábunk alatt a talaj, nem tudjuk, hirtelen, hogyan reagáljunk, vagy úgy érezzük, a környezetünk hozzáállása hagy némi kívánnivalót maga után.

,,Nem könnyű nekem ez a helyzet, most tanulok együtt élni vele.”

Ne felejtsük el, hogy amennyire mi magunknak új a hallásvesztés, éppen annyira új a környezetünknek is az. Éppen ezért ne lepődjünk meg, ha sztereotípiákkal, furcsa reakciókkal találkozunk, hiszen valószínűleg segíteni akarnak majd, ám ezt tájékozatlanságukból fakadóan sután tehetik. És mi magunk is sután reagálhatunk, hiszen számos új helyzetbe csöppenünk, amit meg kell tanulnunk megfelelően kezelni.

Ebből fakadnak a frusztrált helyzetek, amitől mindenki rosszul érzi magát, pedig valójában csak nem tudjuk, hogyan kellene viselkednünk az adott helyzetben.

Nincsen azzal semmi baj, ha jelezzük a többiek felé, hogy egy pályán játszunk: mi magunk is még keresgéljük a határainkat, azt, hogyan működünk nagyothallóként. Máris könnyedebb lesz a légkör, ha a többiek nem érzik azt, hogy görcsösen jól és helyesen kell reagálniuk.

,,Nem vagyok figyelmetlen, csak nehezen követem a történéseket a hallásvesztésem miatt.”

Ha nehéz követni a társalgást, az ugyancsak kellemetlen érzéseket kelt mindenkiben. Nagyothallóként azért, mert úgy érezzük, kimaradunk valamiből, nem tudunk becsatlakozni, és tartunk attól is, hogy azt a benyomást keltjük a többiekben, hogy nem érdekel bennünket a mondanivalójuk. Kicsit talán még neheztelhetünk is a többiekre, hogy miért nem segítenek jobban, és magunkra is, hogy tehetetlenek vagyunk.

Ám ezt a frusztrációt feloldhatjuk a fenti mondattal egy pillanat alatt, hiszen így minden viselkedésünk értelmet nyer.

,,Szeretnék veletek lenni, de most nagyon fáradt vagyok, mert még tanulok újra hallani.”

A hallásvesztés bizony fáradékonysággal jár, ami azt jelenti, hogy a beszélgetések, baráti összejövetelek olykor megterhelővé válnak, hiszen jobban kell figyelni, hogy mindent értsünk. Nehéz azonban nemet mondani egy-egy programra, hiszen félhetünk attól, hogy kiesünk a társaságból, nem hívnak majd.

Ám ha megmagyarázzuk, hogy mi az oka ennek, vagy miért lépünk le előbb egy találkozóról, akkor mindjárt más megvilágításba kerülnek a történések.

Az emberek megértőek, ha tudják, mi áll a tetteink mögött. Ha pedig mégsem, talán ideje átértékelni a baráti kapcsolatainkat.

,,Kérlek, inkább írjatok nekem telefonálás helyett, mert az nehézséget okoz számomra.”

Az egyik legnagyobb frusztrációval járó dolog, ha nagyothallókká válunk, hogy a telefonálás bizonytalan tereppé válik, Olyannyira, hogy sokan inkább kerülik a használatát, ami mondanunk sem kell, milyen következményekkel bír a kapcsolatainkra nézve.

De ha alternatívát ajánlunk fel a telefonálás helyett, elmagyarázzuk, miért nem vesszük fel a telefont, máris megértőbbé válnak az irányunkba.

,,Úgy tudsz segíteni nekem, hogy…”

Ahogyan már mondtuk, a hallásvesztésről keveset tudnak az emberek. Egyedül ez az, ami gátolhatja azt, hogy jól reagáljanak és segítsenek nekünk. Segítsünk nekik abban, hogy jól segíthessenek! Mondjuk el pontosan, mire van szükségünk ahhoz, hogy be tudjunk csatlakozni a beszélgetésbe, és ne érezzük magunkat kívülállónak.

Az információ értékes! Ne fukarkodjunk vele!

A jó hír azonban az, hogy a hallókészülékek remekül képesek kompenzálni a hallásvesztésünket, és így a beilleszkedés is könnyebbé válik! Ha nem elégedett a hallókészülékével, soha ne adja fel, hogy találjon jobbat! A hallókészülék technológia gyorsan fejlődik, olyan újításokkal állnak elő, amivel egyre egyszerűbbé válik a telefonálás vagy a beszélgetés követése!

Próbálja ki legújabb hallókészülékeinket!

Keresse fel bátran valamelyik Audiopontunkat, vegyen részt egy teljeskörű, gyors és fájdalommentes hallásvizsgálaton, ami után közösen kiválasztjuk az Ön számára legideálisabb hallókészülék technológiát. Helyben kipróbálhatja a legmodernebb kommunikációs segédeszközöket is, amelyek segítenek jobban hallani a hallókészülékkel! Szerezze vissza vele a régi magabiztosságát!

A képek forrása: Oticon, Unplash

Szólj hozzá