Mi köze van a hallásveszteség és a mentális egészség fogalmaknak egymáshoz?

Bár számos kutatás is igazolta már, logikusan végiggondolva magunktól is beláthatjuk, hogy a kezeletlen hallásveszteségben szenvedők nagyobb valószínűséggel tapasztalják meg a társadalmi elszigeteltség, a szorongás és a depresszió tüneteit.

 

Hallásveszteség és mentális egészség

Kutatások igazolják, hogy a kezeletlen hallásveszteség számos negatív hatást von maga után. Többek között a társadalmi elszigeteltség, a szorongás és a depresszió is nagyobb eséllyel alakul ki az érintetteknél. Nem meglepő ez, ha figyelembe vesszük, hogy hallásunk az egyik legfontosabb kulcs ahhoz, hogy a társadalom részei lehessünk, másokkal kapcsolatba tudjunk lépni és részt tudjunk venni a közösségi életben.

Az érintettek az idő múlásával egyre kevésbé képesek értelmezni a környezetükben elhangzottakat, zajos helyeken pedig egyre nagyobb problémát okoz számukra, hogy megértsék a többieket. Ennek ellenére a legtöbben 7-10 évig is halogatják, hogy szembenézzenek a problémával.  Pedig ha felkeresnének egy halláscentrumot, az már jó eséllyel elegendő lenne, hogy megelőzze a szorongás, depresszió tüneteit.

A fentiek alapján nem kétséges az sem, hogy a hallásveszteség jelentős hatással lehet a mentális egészségre. Azok, akik halláskárosodásban szenvednek, általában szégyenérzettel élik meg kommunikációs problémáikat, amit legjobban éppen a közeli kapcsolataik sínylenek meg. Sajnálatos, (de tény), hogy a hallásveszteségnek számos olyan hatása van, amelyek megfelelnek a depresszió tüneteinek, illetve, hogy ezek a tünetek – bár jelentősen csökkenthetők a hallókészülék használatával – esetenként továbbra is fennállnak.

Kimutatták azt is, hogy a hallásveszteség a mentális egészségen kívül az általános közérzetre is hatással van.

Hogyan hathat a hallásveszteség a mentális egészségre?

A hallásveszteséget a depresszióval, szorongással, álmatlansággal, PTSD-vel és még öngyilkossággal is összefüggésbe hozták. A mentális egészségre gyakorolt hatásokat nem könnyű kezelni, ráadásul nem csak az idősebb generációt, hanem a gyerekeket is érinti.

A hallásveszteség negatív hatással lehet a karrierre és a magánéletre is. Bár az öregedés jeleinek tűnhet a küzdelem azért, hogy képesek legyünk nyomon követni a beszélgetést, vagy hogy önként lemondunk a társas helyzetekben való részvételről, vagy az, hogy időnként minden ok nélkül ránk tör a szorongás – ezek azonban lehetnek a kezeletlen hallásveszteség következményei is.

„A hallássérültek füle gyengébb jeleket küld az agyba, aminek az a következménye, hogy az agynak keményebben kell meg dolgoznia ahhoz, hogy feldolgozza a hangokat. Ennek eredményeként más folyamatok (mint például a memóriafunkciók) csökkenhetnek vagy elveszhetnek. Az idegrendszer újraszerveződhet, aminek következtében az agy megváltoztatja a működését, beleértve a depressziós tüneteket szabályozó területekét is.”
Brian Wind, PhD, CBSM, a JourneyPure klinikai igazgatója

A hallásveszteség klasszikus tünetei mellett (pl. a televízió hangerejének folyamatos növelése és a beszélgetések között állandóvá váló, gyakori ismétlő kérdések), gyakran jól felismerhetően megjelennek a hallásprobléma mentális egészségre gyakorolt hatásának tünetei is. Ezek  közé tartoznak az alvászavar, a váratlanul megjelenő harag, az ingerlékenység, valamint a munka közbeni koncentrálási problémák is.

Kezelési lehetőségek

A hallásveszteség – annak típusától és mértékétől függően – többféle szakmailag megalapozott módszerrel is eredményesen kezelhető.

A hallókészülék

Eredményessége miatt méltán az egyik leggyakoribb kezelési módszer a hallókészülékek használata. A napjainkra szinte már számtalan variációban elérhető teljesítményű, stílusú, funkcionalitású, formájú és színű készülék létezik. Ezek közül biztosan talál mindenki az egyedi igényeinek megfelelő, akár szinte észrevehetetlen eszközt magának, ami hatékonyan segíthet neki ismét közelebb kerülni a tiszta halláshoz és a mindennapi társadalmi életformához. A hallásproblémák megoldása mellett további előnye, hogy a mentális jóllétre is pozitív hatással van.

Kérjen időpontot tapasztalt audiológusunkhoz, aki az alapos kivizsgálást követően segít kiválasztani a megfelelő hallókészüléket.

Auditív képzés

Ez a fajta hallás rehabilitációs technika a hallássérülteknek segít a hatékonyabb kommunikáció kialakításában és igyekszik minimalizálni a hallásveszteség káros hatásait.

A képzés vagy konzultáció során audiológusok vagy hallásakusztikusok segítenek az embereknek abban, hogy ésszerű elvárásokat fogalmazzanak meg hallásuk javulását illetően, és ezekhez hatékony hallási technikákat is javasolhatnak. Tanácsokat adnak azzal kapcsolatban, hogy a különböző hangkörnyezetben, – például városi zajban, társaságban, telefonálás közben – hogyan lehet a kommunikációs nehézségeket leküzdeni.

Hallókészülék kiegészítők, segédeszközök

Ezek az eszközök jellemzően vezeték nélkül a hallókészülékhez kapcsolódva (FM, infravörös, indukciós hurok, Bluetooth, stb.) fokozzák annak hatékonyságát és hatásosságát különleges körülmények (például: színházi előadás, templom, egyetemi előadóterem, zajos környezet) között.

Terápia

Miután pácienseink néhány hetet eltöltenek azzal, hogy megszokják az új hallókészülék viselését, gyakran halljuk tőlük: „…Bárcsak hamarabb rászántam volna magam…”

De az útnak itt nincs mindig vége – az emberek nem mindig ismerik fel a hallásvesztés pszichológiai következményeit, ezért

„Érdemes olyan mentálhigiénés szakemberhez fordulni, aki tapasztalt a hallássérültekkel való munkában, hogy segítsen nekik visszanyerni az érzelmi támaszt és javítani a jólétüket.”

tanácsolja Brian Wind, PhD, CBSM, a JourneyPure klinikai igazgatója.

Szólj hozzá