Halljuk a muzsikát!

Mindenkinek joga van hallani a muzsikát – a lehetőség biztosításában pedig segítünk

A Budapest Music Center adott otthont augusztus végén az Óbudai Danubia Zenekar egyedülálló kezdeményezésének. A Beethoven-projekt című különleges koncertsorozatot cégünk is támogatta, hiszen tevékenységi körünkbe vág ez a fontos ügy: Hámori Máté karmester, az Óbudai Danubia Zenekar közreműködésével a hallás fontosságára hívta fel a figyelmet.

Hámori MátéHámori Máté Liszt Ferenc-díjas magyar karmester 2013 óta az Óbudai Danubia Zenekar művészeti vezetője, több újító előadás megálmodója, a zenei utánpótlás-nevelés kiemelkedő alakja. A Beethoven-emlékév apropóján, a 250 éve született zeneszerzőre emlékezve, az ő elhíresült halláskárosodása alapján indította el a projektet, amelynek legfőbb célja felhívni a figyelmet a hallásvédelemre.

Halláscsökkenéssel élve

Ez a probléma a népesség jelentős részét érinti, sokan hosszú ideig mégsem vesznek róla tudomást. A ma rendelkezésre álló adatok szerint minden 6. ember valamilyen fokú halláscsökkenéssel éli mindennapjait. Ahogy testünk más részei is, a kor előrehaladtával hallórendszerünk is elhasználódik. A folyamat azonban lassan megy végbe, és a tüneteket az agy is kompenzálja – ezért fordulhat elő, hogy az érintettek nem is biztos, hogy tudatában vannak romló állapotuknak.

Szokatlan hallásvizsgálat

Hallásvizsgálati lap egy koncertenEgy rendhagyó hallásvizsgálat okozott meglepetést a nézők között a Beethoven-projekt két előadásán is; a koncertek előtt a teljes zenekar segített a hallástesztet elvégezni. Az Audiopont Halláscentrumok szakértő audiológusai elemezték ki az eredményeket, aminek alapján egyértelművé vált, hogy a résztvevők jelentős részénél is megjelentek már a hallásromlás jelei.

Azok az értékes hangok

Az Óbudai Danubia Zenekar művészek„A zenészek hallásvédelme is fontos.” – hangsúlyozta Hámori Máté a hallás fontosságáról szóló felvezetőjében. A hosszú évtizedeken át, hivatásszerű zenélés során olyan mértékű zajártalom éri a művészeket, hogy náluk is jelentős hallásromlás léphet fel, még ha nem is szívesen beszélnek erről. A művészek pedig a zenére teszik fel az életüket; hetven-nyolcvan évesen is szeretnének örömet okozni a muzsikájukkal, ők is szeretnék unokájuk gőgicsélését hallani, és nem utolsó sorban a jó életminőségnek is alapvető eleme a jó hallás.

Ennek érdekében indított programot a zenekari zenészek egészségének védelme érdekében az Emberi Erőforrások Minisztériuma. „Kötelességünk odafigyelni a művészeink egészségének védelmére. A program kifejezetten azt szűri, mely zenészeknek van szükségük olyan védőeszközre, mely nem gátolja őket abban, hogy jól végezzék munkájukat, ugyanakkor meghosszabbíthatja a szakmában tölthető éveik számát” – mondta el a díszvendégként meghívott Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár.

Nagy örömünkre szolgál, hogy ebben a programban hallásszakértőként cégünk is szerepet kapott.

 

Joga van hallani Önnek is! Kezdjen új életet már ma!

A rendszeres hallásvizsgálat minden korosztály számára fontos, de a kor előrehaladtával egyre inkább azzá válik. Ha Ön is szeretné megismerni hallásának aktuális állapotát, jelentkezzen be hozzánk egy ingyenes hallásvizsgálatra, és ha szükséges, ingyenesen és kötelezettség-mentesen hallókészüléket is ki tud próbálni.

Képek: Hrotkó Bálint és odz.hu

Szólj hozzá