Hallássérültek támogatása

Megteheti-e egy hallókészülék gyártó, hogy nem támogatja a hallássérülteket?

 Szerencsések vagyunk. És ez furcsa módon nem elégedettséggel, hanem azzal a sürgető érzéssel jár együtt, hogy még többet kell tennünk.

 

A társadalmi felelősségvállalás felkapott kifejezéssé vált az elmúlt években. Ez általában egy adott tevékenység társadalmi, környezeti, szakmai környezetére értett, arra érzékeny magatartást jelenti.

Mi szerencsések vagyunk, mert az Oticonnak, mint vezető hallókészülék gyártónak van egy, a világ elmaradottabb részein aktív, nemzetközileg működő alapítványa: ez az Oticon Hearing Foundation.

Ezen keresztül ezt a hallássérültek problémáival és helyzetével kapcsolatos érzékenységünket, tenni vágyásunkat megvalósíthatjuk azokon a területeken, ahol erre a legnagyobb szükség van.

Az alapítvány önkéntes hallásgondozó szakemberekkel és nonprofit szervezetekkel működik együtt, hogy fenntartható hallásgondozást és hallókészülékeket biztosítson olyan rászoruló felnőtteknek és gyermekeknek, akiket egyébként nem érnének el. Ez magában foglalja az alultáplált hallássérült lakosságot vagy a katasztrófa áldozatait az Egyesült Államokban, de a közvetlen segítségnyújtást is pl. Brazíliában, Dél-Afrikában vagy Guatemalában.

Szerencsések vagyunk, mert Magyarországon a hallássérülteket érintő problémák nem olyan léptékűek, mint azokban az országokban, ahol alapítványunk a legtöbbet teszi.

De ebben a közegben élünk, minden nap találkozunk itthoni hallássérültekkel. Ismerjük a problémáikat, tudjuk hol van szükség nagyobb odafigyelésre, több támogatásra.

A több évtizedes múlt, amely alatt – mint hallókészülék  gyártó, és úgyis, mint hallásgondozó szervezet – megismertük a hallássérüléssel élőket érintő problémákat, nem csak feljogosít, de kötelez is minket arra, hogy a lehetőségeinkhez képest helyi szinten is segítsünk. Ennek egyik módja, hogy olyan kezdeményezéseket támogatunk, amelyek a nagyothallók életét igyekeznek a hallókéval megegyező minőségűvé emelni, vagy megoldási lehetőséget kínálnak azokra az élethelyzetekre, amelyet ez az egyre kevésbé ritka kommunikációs hátrány teremtett meg.

Kezdeményezések

Ezért vettünk részt 2020 tavaszán az Óbudai Danubia Zenekar kezdeményezésében, a Beethoven Projektben is, ahol az érdeklődők személyre szabott hallókészülékeinkkel élvezhették az ingyenes zenei élményt.

 

 

 

…És ezért támogatjuk indulása óta a „A Hallás Társasága” Alapítvány Hali-tali táborait is, amelynek keretében a nagyothalló fiataloknak lehetőségük nyílik olyan sorsközösség tagjaivá válni, ahol megkapják azt a segítséget szakértő támogatók bevonásával, és az egymással megosztott tapasztalatok által, amihez korábban nem jutottak hozzá a pályaválasztásban, az oktatásban töltött idő alatt, vagy a munkaerő piacon.

Ez egy olyan – immáron 4. alkalommal megrendezett – nyári tábor keretében valósul meg,
amely során szabadegyetem jelleggel összegyűlhetnek a tehetséges, integrációban tanuló, vagy már dolgozó fiatal magyar hallókások egy Balaton-parti táborban, ahol

  • csoport játékokkal,
  • közös gondolkozással,
  • csoportos tréningekkel,
  • moderált beszélgetésekkel

fejlődhetnek, tanulhatnak és készülhetnek fel a speciális helyzetükből adódó kihívások kezelésére különböző területeken. Ilyen a hallókészülék-választás, a munkaerő piaci elhelyezkedés, a továbbtanulás vagy éppen a párválasztás nehézségei.

 

 

 

 

A hallássérültek gyakran találkoznak olyan élethelyzetekkel, amikor kommunikációs nehézségeikkel oly módon kell megbirkózniuk, amelyek szellemileg, vagy lelkileg megterhelőbbek az átlagosnál. Pontosan ezért ezekben a táborokban nagy figyelmet fordítanak az ilyen jellegű támogatásra is.

„A Hallás Társasága” Alapítvány támogatójaként mi időnként beszámolunk majd a közösen elért eredményekről, de ha valaki közelebbről szeretné követni a tevékenységüket, azt itt teheti meg. 

Szólj hozzá