Mi kerüljön a hallásnaplóba?

6 kérdés, amire válaszolnunk kell, ha azt akarjuk, jól sikerüljön a hallókészülék beállítás!

Egy új hallókészülék kiválasztása több potenciális jelölt közül nem könnyű feladat, nem véletlenül hangsúlyozzuk ki mindig, hogy próbahordás nélkül nem lehet és nem is szabad meghoznunk egy ilyen döntést. A próbahordás alatt dől el ugyanis az, hogy együtt tudunk-e élni a hétköznapokban egy újfajta hangzással, illetve ekkor fektetjük le hallókészülékünk beállításainak alapjait is.

Ebben az időszakban az audiológus a legjobb barátunk, akivel őszintén, nyíltan meg tudjuk beszélni azt, hogy mit tapasztalunk az új készülékkel. Fontos, hogy minden részletet megfigyeljünk, miközben teszteljük az új hallókészüléket, és aprólékosan beszámoljunk arról a hallásgondozónknak.

Persze, a 15 napos próbahordási idő alatt rengeteg benyomás ér bennünket, amit nem könnyű fejben tartani. Ezért javasolják az audiológusok azt, hogy vezessünk hallásnaplót, és abba jegyezzük le a tapasztalatainkat. Így biztosan elkerüljük azt, hogy a rendelőből kiérve jusson eszünkbe mindaz, amit elmondhattunk volna a hallásgondozónknak.

Hogyan fogjunk hozzá?

Igazán nem kell nagy ördöngösségre gondolni! Szerezzünk be egy jegyzetfüzetet, ami elfér a táskánkban, de akár az okostelefonunkon is nyithatunk egy jegyzetet, a lényeg, hogy mindig nálunk legyen! Így, ha bármi újat tapasztalunk, azonnal le tudjuk írni, be tudjuk pötyögni, így a hallásgondozáson

Mi kerüljön bele?

Egyáltalán nincs semmi baj, ha ez a kérdés felmerül bennünk, hiszen egy új hallókészülék megismerése sokszor kihívás amellett, hogy izgalmas is! Mivel tulajdonképpen az ismeretlen hangok birodalmába teszünk egy kirándulást vele, érthető, ha a sok új impulzust, hanghatást nehezen dolgozzuk fel, és nehéz a velük kapcsolatos érzések megfogalmazása is.

Minden részlet számít!

A legfontosabb az, hogy minél több ideig használjuk a hallókészüléket, és minél több helyzetben, különféle helyszíneken, közegben szerezzünk vele tapasztalatokat. Bátran legyünk konkrétak, írjuk le a pozitív és negatív érzéseinket, észrevételeinket, és ne sajnáljuk a helyet a gondolataink leírására. Bárhol használjuk is éppen a hallókészüléket, az alábbi kérdéssor segíthet abban, hogy megragadjuk a lényeges részleteket, és idővel már rutinosan rá fog állni a fülünk és az agyunk arra, hogy mit kell megfigyelnünk!

Milyen a hallókészülék hangzása?

Minden hallókészüléknek más a hangzása, így beletelik egy kis időbe, míg megszokjuk. Ám mindenkinek más az a hangzásvilág, amit kellemesnek érez, ezért fontos, hogy rájöjjünk a próbahordás alatt, hogy amit hallunk, az jó érzést vált-e ki belőlünk, hiszen mégiscsak 6 évig fogjuk használni. Ekkor lesz lehetőségünk majd újra TB-támogatott hallókészüléket vásárolni.

Jegyezzük fel, milyen a hallókészülék hangzása különféle helyzetekben, és az egyes beállítások változtatása után. Ugyanis, ha azt tapasztaljuk, hogy a kisebb-nagyobb beállítás változtatás ellenére is rossz érzés a hallókészülékkel hallani, akkor egy másik készülék lesz a befutó.

Milyen a beszédértésem?

Csábító gondolat, hogy mindent halljunk a hallókészülékkel, ám a legfontosabb az, hogy a beszédet értsük vele. Éppen ezért részletesen jegyzeteljük le, mikor halljuk jól a beszédet, mikor nem, és mi az, ami zavarja a beszédértést. Ha ezeket az audiológus tisztán látja, tud olyan változtatásokat eszközölni a hallókészülék beállítás során, amitől a beszéd hallhatóbbá  és érthetőbbé válik.

Lehet mérni a hallókészülék elem élettartamát!

Ha rosszul éljük meg, hogy az elemünk váratlanul egy társas esemény közepén lemerül, akkor a jó hír, hogy erre fel lehet készülni. A legtöbb hallókészülékben bekapcsolható egy olyan funkció, ami trillázó dallammal jelzi, hogy közeleg az elemcsere ideje. De kapható elemmérő eszköz is, amibe belehelyezhetjük az elemet, és megnézhetjük, mikorra várható a lemerülése.

Milyen a saját hangom?

A saját hangunk érzékelése is fontos, hiszen így tudjuk szabályozni majd azt, hogy megfelelő hangerőt használjunk az egyes szituációkban. Emellett pedig a saját beszédhibáinkat is észrevesszük, ez pedig szebb beszédhez vezet. Érdemes megfogalmazni, hogyan halljuk a hangunkat, például olyan, mintha be lenne dugulva a fülünk, vagy egyáltalán nem halljuk azt. Ez mind jelzésértékkel bír az audiológusnak!

Vannak fizikai tüneteim?

A hangok fizikai hatást válthatnak ki belőlünk attól függően, hogy jó vagy rossz érzést keltenek bennünk. Eleinte előfordulhat fejfájás, fülfájás, szédülés, erről vezessünk naplót, és pontosan írjuk le, mikor tapasztaltuk ezeket. Ha többszöri hallókészülék beállítás után is szenvedünk a tünetektől, akkor valószínűleg nem a megfelelő készülék van a fülünkben.

Pozitív érzéseket is átélhetünk, ha ideálisak számunkra a hallókészülék beállításai és a teljesítménye: a kipihentség, a nyugalom, a könnyedség mind erre utalnak, hiszen jóval kevesebb energiát kell fordítanunk arra, hogy megértsük, mit mondanak mások.

Milyen új hangokat érzékelek?

Ideális esetben rengeteg új hang jelenik meg majd az életünkben a próbált hallókészülék segítségével, mindet vessük papírra! Először ezek akár idegesítőek is lehetnek, mert nem ismerjük fel őket, de kérjünk segítséget a környezetünktől, hogy mielőbb beazonosíthassuk azokat, és legközelebb magunktól felismerjük! Az audiológusunk ez alapján fel tudja mérni, mekkora segítséget, javulást hozott az életünkbe az adott hallókészülék, és mely frekvenciákon van szükségünk erősítésre.

Mennyire könnyíti meg a hallókészülék az életemet?

Egy igazán jó hallókészülék rendkívüli módon megkönnyítheti mindennapjainkat. Azt azonban, hogy mennyivel kommunikálunk könnyebben, mint a régi hallókészülékkel, csak mi érezzük. Írjuk le, hogy mit érzünk ezzel kapcsolatban, mi az, amitől könnyebbé vált az életünk, és mitől lehetne még könnyebb.

Ha a kérdések mentén vezetjük a hallásnaplónkat, biztosak lehetünk benne, hogy audiológusunknak elegendő információja lesz ahhoz, hogy számunkra megfelelőre állítsa be a hallókészülékünket.

Az Audiopont hallásgondozói kiemelten ügyelnek arra, hogy őszinte, bizalmas kapcsolatot építsenek ki ügyfeleikkel, így ha megbízható szakembert keres, jelentkezzen be hozzánk bátran egy hallásvizsgálatra! Mi segítünk megtalálni az Ön számára legideálisabb hallásjavító eszközt!

A képek forrása: Unsplash

Szólj hozzá