6 ok, amiért nagy segítség egy profi hallókészülék a hallássérülteknek munka közben!

6 ok, amiért nagy segítség egy profi hallókészülék a hallássérülteknek munka közben

Egy hallókészüléket akkor lehet csak igazán értékelni, ha már megtapasztaljuk azt, milyen pozitív hatással van életünkre. Egészen addig sokan szkeptikusak, beérik egy egyszerűbb, olcsóbb megoldással, gondolván, az igazi hallás úgysem elérhető már számukra. Pedig sokat számít, ha a munkahelyünkön egy profi hallókészülékre támaszkodhatunk.

A munka a társadalom működésének alapja. Ebből van bevételünk, és ebből tudjuk fenntartani azt az életvitelt, amire vágyunk. Ha nem hallunk jól, ha nehezebbé válik a kommunikáció, beszűkülnek a lehetőségeink a munkavállalás terén. Kevesebb lehetőségünk nyílik az önmegvalósítást illetően is.

Tágítsuk ki lehetőségeinket!

Mi nem győzzük hangsúlyozni, mennyire fontos, hogy mindenki megtalálja az életviteléhez legjobban passzoló hallókészüléket, és ebbe bizony beletartozik az is, hogy olyan készüléket válasszunk, ami a munkavégzést is sokkal könnyebbé teszi.

Követhetővé válnak a megbeszélések!

Örökös, visszatérő probléma, hogy a megbeszélések, előadások nehezen követhetőek nagyothallóként. A probléma érthető: torzul a beszédértés, mindenki egymás szavába vág, túl nagy a távolság, túl gyorsan folynak az események.

Azonban egy jó hallókészülék, és egyes azt kiegészítő kommunikációs segédeszközök képesek ezt a nehézséget is áthidalni, vagy legalábbis jelentősen könnyebbé tenni a helyzetét a hallássérülteknek munka közben. Bizonyos modellek, amelyek képesek az iPhone telefonnal vezeték nélkül kapcsolódni, segíthetnek ebben a helyzetben.

Az iPhone telefonok ugyanis kihelyezett mikrofonként is tudnak működni, azaz, ha a telefonunkat az asztal közepére helyezzük, vagy az előadó elé, akkor közvetlenül a hallókészülékünkön keresztül tudjuk hallgatni a hangosabb, tisztább beszédet.

Emellett pedig akár további beállításokat is végezhetünk a hallott hangon:

  • Erősíthetjük, halkíthatjuk.
  • Állíthatjuk a különböző – mélyebb, magasabb – frekvenciákat.
  • Meghatározhatjuk a háttérzaj mértékét.

Ha olyan telefonunk van, ami nem kompatibilis a hallókészülékünkkel, ugyanezt adó-vevő rendszerrel is elérhetjük!

Nagyobb lesz a biztonságérzetünk!

Bizonyos munkakörök esetén azért olyan fontos a hallás, hogy elkerüljük a veszélyt jelentő helyzeteket. Az irányhallás különösen fontos nehézgépekkel történő munkáknál, sofőrmunkáknál. Ugyancsak fontos a hallássérülteknek munka közben, hogy értsék az utasításokat azoknál a munkafolyamatoknál is, ahol csapatban dolgoznak.

A mai modern hallókészülékek azonban remekül képesek visszaadni a valós hallás elveszett tulajdonságait. Okoseszközként viselkednek, és a bennük dolgozó szoftver képes a hallókészülékben lévő mikrofonok segítségével a viselőjének fontos hangokra irányítani a figyelmét. Így a beszéd érthetőbbé válik, és az irányhallásunk is megbízható lesz!

Nem maradunk le semmiről!

A jó munkavállaló naprakész, és pontosan tudja, milyen elvárásoknak kell megfelelnie. Jól dolgozni pedig csak úgy tudunk, ha minden információ a rendelkezésünkre áll a munkánkhoz. Nagyothallóként azonban lemaradunk az odakiabált félmondatokról, félreérthetünk egy utasítást, ami sok kellemetlenséget tud okozni.

Egy olyan téves kép alakulhat ki rólunk, hogy felületesek és megbízhatatlanok vagyunk, pedig csupán csak kommunikációs nehézség áll a probléma hátterében.

Egy jó hallókészülékkel, és a hozzá társított megfelelő kommunikációs segédeszközökkel ez is elkerülhető!

Könnyebbé válik a telefonálás!

Alig van ma olyan munkakör, ahol ne lenne fontos a gyors, hatékony ügyintézés, amelynek jelentős része telefonon vagy konferenciahívásban történik. Nagyothallással ezek a helyzetek is kihívást jelentenek, hiszen a torzabb hang, és a metakommunikáció hiánya miatt a beszéd megértése nehezebbé válik.

Azok a hallókészülékek, amelyek képesek vezeték nélkül kapcsolódni laptopunkhoz és a telefonunkhoz, egy sokkal jobb beszédértést biztosítanak:

Tiszta, háttérzaj nélküli, erős hangot hallhatunk, ami megkönnyíti a telefonos ügyintézést!

Ez a megoldás mindenkinek más okból jó: van, akinek érthetőbbé válik a beszéd. Van, aki nem szorong többé, ha csörög a telefon, és tudja, hogy telefonálnia kell. És van, akinek így nem kerül veszélybe a munkahelye, nem kell pályamódosításon gondolkodnia.

Könnyebb beilleszkedés!

Ha nem hallunk jól, az óhatatlanul azzal jár, hogy nehezebbé válik a kommunikáció és a kapcsolatteremtés. A közös ebédek és kávézások megterhelővé válnak, hiszen agyunk ekkor is őrült tempóban dolgozik, hogy értsük a környezetünket. És még így sem tudjuk mindig követni, hogy mi is történik. Az adó-vevő vagy a kihelyezett mikrofonként dolgozó okostelefonunk ebben az esetben is nagy segítség!

Érdemes élni vele, hogy a szünetek Önnek is pihentetők legyenek!

Energikusabbá válunk!

Ha nem hallunk elég jól, az extra energiát igényel az agyunktól, hogy kipótolja a hiányzó információkat. Így pedig sokkal fáradékonyabbak leszünk, és kevesebb erőnk marad a munkánk elvégzésére.

Egy profi hallókészülék azonban maximálisan átveszi a terhelést az agyunktól, és megkönnyíti számára az ingerfeldolgozást.

Tehát, ha azt tapasztaljuk, hogy a próbált hallókészülékkel kisimultabbak és pihentebbek vagyunk, biztosak lehetünk benne, hogy jól választottunk!

Vegye a kezébe az irányítást az élete felett!

Ha eddig úgy érezte, hogy nem élt minden lehetőséggel, és lehetnének könnyebbek a hétköznapok a munkahelyén, érdemes tudnia ezekről a lehetőségekről! Mindenképpen próbáljon ki olyan hallókészülék modelleket is, amelyek erre képesek, hiszen nem mindegy, hogyan telik el az idő munka közben: nagyon stresszesen vagy elviselhető stresszel. Jöjjön el hozzánk, és próbálja ki, milyen lenne az élet még könnyebben!

Panasza van? Segítünk!

Akár az illesztéket kell lecserélni, akár hirtelen halláscsökkenés lép fel Önnél, vagy a hallókészülék tisztításban van szüksége tanácsra, eszközökre, keresse fel bátran Audiopont Halláscentrumainkat! Mi segítünk, hogy hallása újra a régi legyen!

A képek forrása: 123rf

Szólj hozzá