Hallókészülék javítása otthon

A hallókészülékek nagyon kifinomult technológiai csodák, melyek működése időnként technikai nehézségekbe ütközhet, és sokszor azt hisszük, hogy a hallókészülék javítása hosszú ideig tart és sokba kerül. De nem kell így lennie! Nézzünk néhány házi praktikát!

Mit tegyünk, ha a hallókészülék nem hajlandó működni?

A hallókészülék javítása gyakran előforduló kérdés lehet, hiszen még az olyan egyszerű, mindennapos tevékenységek is, mint a zuhanyozás, úszás és a rendkívül meleg vagy éppen hideg környezetben  huzamosabb ideig való tartózkodás befolyásolhatják a hallókészülékek teljesítményét. A legtöbb esetben azonban a hallókészülék nem megfelelő működésének oka egy olyan probléma, amelyet Ön is könnyen elháríthat.

Fontos, hogy rendszeresen végezzen általános tisztítást és ne feledkezzen meg hallókészülékei karbantartásáról, hogy biztosan megfelelően működjenek.

A hallókészülék meghibásodásának leggyakoribb okai

 1. Bár nyilvánvalónak tűnhet, de ha nem működik a hallókészülék, mindig az legyen az első lépés, hogy ellenőrzi, be van-e kapcsolva

Ehhez meg kell győződnie arról, hogy a hallókészülékben működő elem van-e. Legtöbbször ugyanis “csak” azért nem működik a hallókészülék, mert lemerült az elem vagy már csak minimális benne a töltés. Ha a hallókészülék teljesen leáll, először ki kell cserélni az elemet.

Az elemcsere a hallókészülék „javításának” egyik legegyszerűbb módja.

 1. A meghibásodás másik gyakori oka, hogy a hallókészülék könyök adapter eltömődött

Idővel a fülzsír felhalmozódhat a könyök adapterben. Bár az alapos tisztítás elengedhetetlen rutin a hallókészülékek karbantartásához, ez még a legjobb szándék ellenére is megtörténhet. Távolítsa el a hallókészülék eltömődését és alaposan tisztítsa meg. A legtöbb hallókészülékhez tartozik tisztítókészlet is, ennek használatával ez a művelet könnyen elvégezhető.

Ha kicserélte a hallókészülékben az elemet, és alaposan meg is tisztította a készüléket, azonban az mégsem indul el, akkor már lehet arra gondolni, hogy megsérült vagy meghibásodott. Ha ez a helyzet, nem maradhat el a hallókészülék javítása; keresse fel hallásszakértőjét, és kérjen segítséget.

Mit tegyen akkor, ha

 1. ha a hallókészüléket nedvesség éri

Egy másik gyakori hallókészülék-probléma, amikor a hallókészülék nedves lesz. Ha véletlenül elfelejtette levenni őket zuhanyozás előtt, vagy túl sokáig tartózkodott párás környezetben, az negatív hatással lehet hallókészülékére. Bizonyos helyzetekben ez akár maradandó károsodást is okozhat a készülékben.

Megoldás lehet, ha hagyja a hallókészüléket levegőn megszáradni, esetleg megpróbálja egy tál nyers rizsbe helyezni őket, hogy az felszívja a nedvességet (bár ez utóbbi esetben porszerű anyag is kerülhet a készülékbe). A legbiztosabb és leghatásosabb módszer azonban az, ha beszerez egy szárítókészüléket, amellyel egyszerűen és megbízhatóan gondoskodhat mind a hallókészülékek, mind az illesztékek folyamatosan megfelelő állapotáról.

 1. ha hallókészülék fütyülő hangot kezd kiadni

A hallókészülék fütyülő hangot ad ki? Ezt a zajt gyakran „visszacsatolásnak” nevezik, és többnyire a nem megfelelően illeszkedő fülillesztékek következménye.

 • A sípolás megszüntetése érdekében vegye ki a az illesztéket, és igazítsa vissza a fülébe. A visszacsatolási zajnak meg kell szűnnie, ha az eszköz megfelelően illeszkedik a fülébe.
 • A másik megoldás a hallókészülék illeszték-méretének megváltoztatása. Ha az illeszték nem megfelelő méretű, akkor hangok szivároghatnak ki, és a levegő kellemetlen hangokat kelthet.
 • A sípolást a fülzsír felhalmozódása is okozhatja.
 1. ha a hallókészülékben zümmögő zajt hall

Ennek oka az lehet, hogy véletlenül bekapcsolta a hurok (teletekercs) működését. Ellenőrizze, hogy nem aktiválta-e a hurokbeállítást, és ha igen, váltson vissza a normál mikrofonbeállításra.

 1. ha hallókészülék nem elég hangos

Kell, hogy a hallókészülék képes legyen megfelelő hangerősítésre ahhoz, hogy a megfelelő szintű hallástámogatást nyújthassa. Ha azonban azt tapasztalja, hogy az idő múlásával hallókészüléke halkabb lett, mint korábban volt, annak több oka is lehet.

A fent leírtakhoz hasonlóan ellenőrizze, hogy nincs-e eltömődve a hallókészülék könyök adaptere. Használja a speciális hallókészülék-tisztító készletet az eltömődés eltávolításához.

Ha nincsenek a csőben elzáródások, és alaposan megtisztította a hallókészülékét, de készülék továbbra sem hangosít megfelelően, akkor a probléma az Ön hallásállapotának változása is lehet. Idővel a hallásképessége csökkenhet, ezért mindenképpen keresse fel hallásszakértőjét, hogy újra teszteltesse hallását. A szakember módosíthatja hallókészüléke beállításait, vagy, ha az már nem képes ellátni a megváltozott igényeket, javasolhat újat.

Kérjen időpontot!

 1. ha a hallókészülék teljesítménye nem egyenletes.

Ha a hallókészülék teljesítménye egyik nap megfelelőnek, máskor rosszabbnak tűnik, akkor elképzelhető, hogy a teljesítményingadozásért a hallókészülék eleme okolható. Amint az elem élettartama a végéhez közeledik, a készülék elkezdhet egyenetlen teljesítménnyel működni. Ha hallásingadozást észlel, vegye ki és cserélje ki a hallókészülék elemét. Ez megoldhatja a problémáját.

 1. ha a hallókészülék hangja torz vagy opálos

Ha a mindennapi zajok kezdenek elmosódottá válni és Önnek meg kell erőltetnie magát a megfelelő hallás érdekében, akkor is a hallókészülék eleme lehet a hibás. Vegye ki és cserélje ki az elemet.

 

Ha ezek a megoldások nem oldják meg a hallókészülék problémáját, ne várjon, hanem mindenképpen forduljon audiológusához segítségért és jelentkezzen be az Önhöz legközelebbi halláscentrumunkba.

Elképzelhető, hogy valami hibásan működik a hallókészülék belsejében, ezért annak érdekében, hogy Ön megőrizhesse a kapcsolatot a környező, keresse fel szakemberünket!

Képek: Oticon

Szólj hozzá