Ezt a 6 dolgot fogadjuk meg a hallásunkért jövőre!

,,Vezetni fogom a tapasztalataimat a hallókészülék próbahordás alatt!” – ezt a 6 dolgot fogadd meg a hallásodért jövőre!

2020-ra biztos, hogy sokan nem szívesen emlékeznek majd vissza. Ha máskor nem is, idén biztosan többen gondolnak majd az év utolsó napján az előttük álló évre. Fogadalmak hangzanak el, tervek, vágyak. Mi arra szeretnénk biztatni minden olvasónkat, hogy az alábbi fogadalmakat tegyék meg a saját hallásuk érdekében!

,,Időt szánok a megfelelő hallókészülék megtalálására!”

A legjobb hallókészülék megtalálása nem egy-két nap, hanem hetek, hónapok. Több hallókészüléket is ki kell próbálni, rengeteg próbahordáson kell részt venni és több hallókészüléket ki kell próbálni. Csábító lehet az első hallókészülékre rábólintani, de sajnos ennek gyakran az a következménye, hogy a vásárolt eszköz a fiókban pihen, a tulajdonosuk pedig tovább szenved a halláscsökkenés tüneteitől.

Fogadjuk el: nem biztos, hogy az első hallókészülék lesz a tökéletes választás, és szánjunk időt arra, hogy több hallókészülék modellt is kipróbálunk, és csak a végén hozunk végleges döntést!

,,Komolyan veszem a hallókészülék beállításaival járó feladatokat!”

A hallókészülék beállítása összetett és időigényes folyamat. Emiatt sokan idő előtt feladják a hallókészülék viselését, próbálgatását, vagy idő előtt rossznak minősítenek egy hallókészüléket.

Pedig egy hallókészülék beállítása nem egy alkalom után lesz tökéletes! A próbahordás alatt sűrűbben, majd a hallókészülék vásárlása után egyre ritkábban, de vissza kell járni a szakemberhez, hogy az elmondott tapasztalataink alapján finomhangoljon a készüléken!

Ezt egészen addig kell újra és újra ismételni, amíg teljesen elégedettek nem leszünk a hallásélménnyel!

Ígérjük meg hát magunknak, hogy nem adjuk fel már az elején, hanem legalább a próbahordási idő alatt rendszeresen visszajárunk módosítani a beállításokon!

,,Vezetni fogom a tapasztalataimat hallókészülék próbahordás alatt!”

Az a tapasztalatunk, hogy sokan lelkiismeretesen visszajárnak a hallókészülékükkel, mert érzik, hogy annak a hangzása még nem az igazi. Ám sokan nem, vagy nehezen tudják elmondani, hogy pontosan mi is a probléma, mi nem tetszik igazán a hallókészülék hangzásával. Sokszor nem is tudják felidézni, hogy pontosan milyen tapasztalatokat szereztek.

Ezért javasoljuk mindig, hogy vezessünk jegyzetet, naplót a tapasztalatokról!

Azonnal jegyezzük fel, ha tapasztalunk valami önmagunk számára fontosat, mert így elég csak felolvasnunk azokat, vagy átnyújtani az audiológusnak. Így nem felejtünk el semmit sem elmondani.

,, Őszintén fogok beszélni a hallásomról az audiológusommal!”

Ha sorozatos kudarcok érnek bennünket a hallókészülék keresése során, akkor érdemes feltenni magunknak a kérdést: Biztosan mindent elmondtam az audiológusomnak? A hallásgondozónk ugyanis csak akkor tudja megfelelően beállítani a hallókészülékünket, ha őszintén mindent elmondtunk neki arról, hogy mi okoz számunkra nehézséget, milyen az életvitelünk, milyen környezetben fordulunk meg gyakran. Az önmagunknak kínos helyzeteket sem érdemes eltitkolni, hiszen sokszor éppen azok árulnak el olyan információt az audiológusnak, amivel finomítani tudja a hallókészülék beállításait.

Legyünk tehát őszinték, nyíltak, és számoljunk be részletesen minden tapasztalatunkról a hallókészülék próbahordása alatt!

,, Rendszeresen el fogok járni hallásvizsgálatra!”

A halláscsökkenés gyakran fokozatosan, szinte észrevétlenül alakul ki. Az érintettek átlagosan 7-8 év után kerülnek csak szakemberhez, amikor már a halláscsökkenés komoly életminőségi romlást idéz elő az életükben.

Sajnos, minél később derül ki, hogy mérhető hallásromlásunk van, annál megterhelőbb lesz újra megszokni a hallókészülékkel a hangokat.

Éppen ezért érdemes a hallásvizsgálatot is beépíteni az életünkbe, éppen úgy mint a tüdőszűrést vagy a fogorvosi ellenőrzéseket! Legalább kétévente kerítsünk sort rá, hogy még az elején kiderüljön, hogy baj van, amikor még könnyebb átállni a hallókészülékes életvitelre.

Beszerzek egy füldugót

Ha a hallásunkkal még semmilyen probléma nincsen, az sem jelenti azt, hogy elégedetten hátradőlhetünk. A hallásunkat ugyanúgy védenünk kell, mint a testünk többi részét, hogy idősebb korunkban is kompromisszumok nélkül támaszkodni tudjunk rá. Törekedjünk rá, hogy a jövőben több energiát fektetünk a megóvásába:

  • koncerteken, fesztiválokon használjunk füldugót;
  • válasszunk halkabb elektromos eszközt vásárlás során;
  • hallgassuk a zenét biztonságos hangerőn, tartsunk szünetet a hallgatás közben,
  • tájékozódunk a hallásvédelemről.

Mi segítünk fogadalmai megtartásában

Audiopontjainkon kollégáink minden helyzetre és problémára fel vannak készülve! Akár hallásmérésről van szó, akár hallókészülék beállításról vagy kommunikációs segédeszközökről, mindenben számíthat a segítségünkre! Forduljon hozzánk bizalommal!

A képek forrása: Unplash

Szólj hozzá