5 gyakori hallókészülék probléma, ami előfordulhat a hétköznapokban

5 hétköznapi hallókészülék probléma

A  hallókészülék is csak egy mindennapos használati eszköz. Ebből kifolyólag pedig karbantartást igényel, és bizony előfordul, hogy időnként problémák merülnek fel vele a hétköznapokban. De nézzük csak, mi történhet egy hallókészülékkel, ha már jó ideje szolgálatban állnak!

Torz hangélmény

Előfordulhat, hogy azt tapasztaljuk, hogy a hallókészülék nem szól olyan jól. A hangok tompábbak, halkabbak, nem a régi, megszokott tisztán csengő hang. Sokan ilyenkor vagy arra gondolnak, hogy a hallókészülék tönkrement, vagy arra, hogy a hallásuk rosszabbodott. Pedig meglehet, hogy csak egy alapos tisztításra van szüksége a hallókészülékünknek.

Ha a tompa hallásélmény azután is velünk marad, hogy ellenőriztük, hogy nem alakult-e ki zsírfüldugó a fülünkben, az illesztékek átjárhatóak-e, és az elemet is kicseréltük, akkor valószínű, hogy a sok por, kosz megtelepedett a hallókészülék gépházában. Ebben az esetben egy nagyobb, szakember által végzett belső tisztítás után újra a régi lesz a hallásélmény!

Időnként előforduló recsegés

Ijesztőnek tűnhet, amikor azt tapasztaljuk, hogy a hallókészülék recseg, de nem kell azonnal megijedni. Ez a jelenség különösen akkor fordul elő, ha nagy hőmérsékletkülönbség lép fel, például télen a hidegből belépünk a meleg lakásba, vagy fordítva. Ekkor ugyanis a párakicsapódás válthatja ki a recsegést. Ezt elkerülni nem tudjuk, ám szerencsére csak szélsőséges időjárási viszonyok esetén tapasztalható ez a jelenség, és sokat tehetünk a hallókészülékünkért azzal is, ha napi szinten betesszük párátlanítóba. így ugyanis gondoskodni tudunk arról, hogy minden nedvesség kikerüljön belőle.

Fülirritáció

mindennapi kihíváainkSajnos a hallókészülék hordás gyakori velejárója lehet a fülirritáció, a fülfertőzés az arra hajlamosabbaknál. Emögött számtalan ok meghúzódhat, amelyeket fel kell deríteni és ki kell iktatni. A magas szénhidráttartalmú étrend, valamint a cukorbetegség is lehet egy ok, ez esetben ugyanis könnyebben alakulhatnak ki gombás fertőzések a test különböző részein, így a fülben is.

Ugyancsak gyakori probléma, hogy megfeledkezünk a napi hallókészülék tisztításról, és akaratlanul is kórokozókat juttatunk be a hallójáratunkba. Ez ellen a rendszeres tisztítás mellett UV-fényű párátlanítóval is tudunk védekezni. Az UV-fény ugyanis fertőtleníti a hallókészüléket, így kivétel után garantáltan tiszta készüléket teszünk a fülünkbe.

Sokaknál a szilikon illeszték okozza a gondot, erre az anyagra ugyanis allergiás reakciókkal felelhet az egyébként is érzékeny hallójárat.

Erre az jelenthet megoldást, ha lecseréljük az illesztékünk anyagát.

Sípoló hallókészülék

Elméletileg, ha az illeszték jól illeszkedik a hallójáratunkhoz, nem lenne szabad, hogy a készülékünk sípoljon. Ha mégis tévé nézés, filmnézés, zenehallgatás, és bizonyos erőteljes hangok esetén azt tapasztaljuk, hogy élesen sípol, gerjed a hallókészülék, az nem jó jel!

Lehetséges, hogy a beállításokon kell változtatni, mert előfordulhat, hogy bizonyos frekvenciákra érzékeny a hallókészülék programozása. Jelezze mindig audiológusának, ha ilyen jelenséget észlel!

Csőrepedés

Azok, akiknek a hallókészülékét vastagabb cső illeszti össze az illesztékkel, oda kell figyelniük arra, hogy rendszeresen cseréljék azt. Az új, friss cső ugyanis puha és rugalmas, ám idővel megkeményedik és merevvé válik. Ez részben kényelmetlenné teheti a készülék viselését, részben rosszabbul vezeti a hangot, de a legnagyobb probléma, hogy könnyen el is repedhet. A repedt, megtört cső pedig működésképtelenné teszi a hallókészüléket, nem mellesleg pedig sípolni is fog.

Időnként érdemes megnyomni a csövet, hogy kellően rugalmas-e, és ha úgy tapasztaljuk, hogy nyomásra nem enged, és leválasztáskor is meg kell küzdeni vele, eljött az ideje a cserének.

Elnémul a hallókészülék

Ha egyszer csak azt vesszük észre, hogy nem hallunk a hallókészülékünkkel, érthető módon megijedünk. Pedig csak lehet, hogy átmeneti zavar lépett fel a hallókészülék működésében:

  • elfelejtettük bekapcsolni;
  • lemerült az elem;
  • eldugult az illeszték;
  • a mikrofonra sok por rakódott,
  • vagy a hirtelen lecsapódó pára okoz problémát.

Ám, ha ezek egyike sem áll fenn, akkor mindenképpen kérjünk segítséget, és vigyük szervizbe a hallókészüléket!

Panasza van? Segítünk!

Akár az illesztéket kell lecserélni, akár hirtelen halláscsökkenés lép fel Önnél, vagy a hallókészülék tisztításban van szüksége tanácsra, eszközökre, keresse fel bátran Audiopont Halláscentrumainkat! Mi segítünk, hogy hallása újra a régi legyen!

A képek forrása: 123rf

Szólj hozzá