Így biztosan nem fognak elveszni a hallókészülékek többé!

Hallókészülék rögzítő:
az eszköz, amivel soha többé nem veszítjük el a hallókészülékeinket!

Időről időre a közösségi oldalakon szembe találjuk magunkat olyan posztokkal, amelyek egy elveszített hallókészüléket próbálják visszajuttatni jogos gazdájának. Ügyfeleinktől tudjuk, hogy meglepően gyakran keverednek el a hallókészülékeik, és sokszor egészen mókás helyekről kerülnek elő. Mi megpróbáltuk összeszedni, hogy milyen okai lehetnek annak, hogy elveszik egy hallókészülék, és tippeket adunk arra, hogyan lehet ezt elkerülni.

Egy új hallókészülék tulajdonosaként furcsa megszokni, hogy van egy (vagy többnyire kettő) új használati tárgy a birtokunkban, amire folyamatosan figyelni kell. Nem veszíthetjük el, és nem eshet baja, hiszen nélküle nem tudjuk bekapcsolni a világ hangjait, ráadásul a pótlása sem túl olcsó.


Változatos történeteket hallottunk már arról a rendelőinkben, hogyan sérült vagy tűnt el egy-egy hallókészülék, ezek voltak a visszatérő elemek:
• megrágta a kutya,
• vízbe esett a strandon,
• véletlenül bent maradt a fülben hajmosás közben,
• ráesett valami nehéz tárgy,
• kiesett a fülből sportolás közben,
• vagy valahol a városban, ki tudja miért.

Adódik is rögtön a kérdés:

Miért feledkezünk el róla olyan könnyen?

Mert szétszórtak vagyunk? Talán rosszul álltak a csillagok éppen, és mindent elhagytunk? Lopkodó koboldok élnének az otthonunkban? Képtelenek vagyunk rendszerben gondolkodni? A válasz valójában egyszerű.

A hallókészülék nagyon pici. Nem akad meg rajta a szemünk úgy, mint egy telefonon vagy az élénk színű sapkánkon, pedig előfordul, hogy ezeket is keressük.  Nagyon könnyű véletlenül letakarni, rápakolni, és aztán elfeledkezni róla egészen addig, míg nincs rá szükségünk.

A balesetek egy része abból fakad, hogy nem érezzük, hogy a fülünkben van. Az elején ugyan beletelik pár hétbe, míg már nem éljük meg rosszul, hogy valami van a fülünkben, de idővel ez teljesen természetessé válik. Ekkor fordul elő, hogy elfeledkezünk róla, és túl későn vesszük észre, hogy megtörtént a baj.

Újdonsült hallókészülék tulajdonosként hozzá kell szoknunk, hogy a mindennapjaink szerves részévé válik egy új eszköz. Nincs állandó helye, nincs rutinunk a használatában, nincsenek kialakult szokásaink vele kapcsolatban.

Időbe telik, míg reggel az lesz az első dolgunk, hogy a hallókészülék felé nyúlunk.

Ezért a legfontosabb dolog, amit meg kell tenni annak érdekében, hogy a hallókészülékeink mindig biztonságban legyenek, az a rutin kialakítása. Össze is állítottunk egy listát, ami segíthet az alapok letételében.

Jól áll a fülünkön?


És itt most nem az esztétikai megjelenésre gondolunk, hanem arra, hogy megfelelően van-e a fülre igazítva a hallókészülék. A leggyakoribb oka annak, hogy kiesik a fülből a hallásjavító eszközünk, az az, hogy nem áll stabilan a fülben.

Ha azt tapasztaljuk, hogy a hallókészülék illesztéke kimozog a fülből, vagy hogy a fül mögötti része eláll a fejünktől, nem követi a fül vonalát, azaz nem fekszik rendesen a fülünkön, akkor kérjük meg audiológusunkat, hogy igazítson rajta!

Ha lehet, a csőcserét bízzuk inkább szakemberre, vagy kérjük meg, hogy mutassa meg, otthon hogy csináljuk jól.

Keressünk neki egy állandó helyet!

Annak a titka, hogy mindig megtaláljuk a tárgyainkat az, hogy mindig ugyanoda, a kijelölt helyükre tesszük. Keressünk a hallókészüléknek is állandó helyet! Erre a legmegfelelőbb az ágy mellett az éjjeliszekrény, ami reggel és este is kéznél van, amikor betesszük és kivesszük a fülünkből a hallókészülékeket.

Természetesen, ha kisgyermek van a háznál, vagy egy házikedvenc, aki hajlamos átrendezni az otthonunkat, akkor célszerűbb magasabban lévő helyet választani, például egy komódot, ahová a kíváncsi mancsok és a kis kezek nem érnek fel.

Ha szeretjük napközben is pihentetni a fülünket és a fejünket, akkor mindenképpen keressünk erre az alkalmakra is fix helyeket a hallókészüléknek, legyen az a munkahelyen vagy otthon! Gondoljuk át, hol szoktunk így tenni, és ott nézzünk ki egy védett helyet.

Próbáljunk meg ragaszkodni ezekhez a helyekhez, mindig tegyük a hallókészülékeinket ugyanoda, így kisebb az esélye annak, hogy elkeveredjenek.

Tároljuk mindig a dobozában!

Mivel pici készülékekről van szó, amelyek gyakran semleges színűek, nem vonják magukra annyira az ember tekintetét. Így aztán nehéz rájuk bukkanni, és könnyű elhagyni is őket. Éppen ezért érdemes mindig a dobozukban tartani a hallókészülékeket, mintsem csak letenni őket a komódra. Egy nagyobb dobozt ugyanis már könnyebb észrevenni, és nem mellesleg védi is a készülékeket egy esetleges sérüléstől vagy a kutyánk fogaitól.

Soha ne tegyük a zsebünkbe!

Városi közlekedésnél, sétálás közben, amikor mozgásban vagyunk, soha ne tegyük a zsebünkbe! Onnan könnyen és észrevétlenül kieshet, miközben kiveszünk mellőle valamit, vagy ha a zseb kialakítása nem elég mély.

Tegyük inkább a táskánk egy bezárható rekeszébe, még jobb, ha előtte a dobozába tesszük!

Mindig hagyjuk biztonságos helyen!

Előfordulhat, hogy esetleg ott kell hagynunk a hallókészülékeinket egy adott helyen, például strandoláskor vagy wellness szállodában. Ilyenkor jól gondoljuk át, hogy hová tesszük! A legjobb, ha valakinek a gondjaira bízzuk, akiben megbízunk, vagy elzárjuk egy széfben, vagy hagyjuk az autó kesztyűtartójában.

Használjunk hallókészülék rögzítőt!

Szerencsére léteznek szuper rögzítő eszközök, mint például az Oticon SafeLine™
hallókészülék rögzítő, amelyek megakadályozzák azt, hogy a hallókészülékünk elvesszen. Nagyon egyszerű használni, a rögzítő két végén található gyűrűt rá kell húzni a hallókészülékünkre, a rögzítő közepén található csíptetőt pedig rögzítsük a felsőnk gallérjára.

Így, ha ki is esik a hallókánk a fülünkből, a hallókészülék rögzítő nem engedi, hogy leessen és megsérüljön.

Használjuk a hallókészülék keresőt!

Az Oticon On egy olyan okostelefonra letölthető alkalmazás, amelyek rendelkeznek hallókészülék kereső funkcióval is! Ezek a keresők képesek segíteni megkeresni a hallókészülékünket, amennyiben azokat bekapcsolt állapotban hagytuk el. Egyes keresők a térképen is meg tudják mutatni a hallókészülék aktuális helyzetét, más keresők pedig érzékelik, ha távolodunk vagy közeledünk a készülékeinkhez.

Ha hallókészülék váltás előtt állunk, és hajlamosak vagyunk őket szem elől téveszteni, érdemes ezt a funkciót is keresnünk a következő hallásjavító eszköz kiválasztásakor.

Mi ebben is tudunk segíteni! Jelenkezzen be hozzánk hallásvizsgálatra, és elmondjuk, milyen hallókészülékek jöhetnek szóba, és azok milyen kiegészítő extrákra képesek. Kezdjen el már most készülni az új hallókészülékre való átállásra, legyen naprakész a lehetőségeit illetően!

A képek forrása: Unsplash, Oticon

Szólj hozzá