Hallókészülék szerviz

A hallókészülék szerviz nem biztos, hogy első megoldás kell, hogy legyen!

Az őszi didergős napokkal újabb kihívások jelennek meg a hallókészüléket viselők életében. Amikor már olyan hideg van, hogy látni a leheletünket, akkor úgy tűnhet, hogy a hallókészülékeink gyakrabban meghibásodnak, mint szoktak. Pedig valójában egészen egyszerű okok húzódnak meg az egyes jelenségek mögött. A jó hír azonban az, hogy egyikkel sem kell azonnal szervizbe rohanni!

Sapka, fejpánt, fülvédő

A hideg elől érthető módon fejpánt, fülvédő és sapka mögé igyekszünk elbújni, ami ugyan felmelegít bennünket, de a hallókészülékünknek nem biztos, hogy megfelelő körülményeket adnak. A túl szoros melegítő ruhák ugyanis nem csak kényelmetlenek a hallókészülék környékén, hanem zavarják is a hallókészüléket a működésében.

Ha túl erősen szorítja például a sapka a fülünket, akkor a hallókészülék mozgása beszűkül, az illeszték kimozoghat a fülből, ami sípolást okoz.

Ám a sípoláson túl jellemző még, hogy a hangélmény torzul, a hallott hang halk és tompa lesz. Sokan megijednek ekkor, pedig elég, ha egy bővebb ruhadarabot választunk a meglévő helyett, vagy egyszerűen elhagyjuk őket. A sapka helyett használhatunk akár kapucnis kabátot is, de ha mindezek ellenére is gyakran sípol a készülék, akkor lehet, hogy más gond van a háttérben:

  • az illeszték nem illeszkedik megfelelően,
  • az illeszték csöve túl kemény, nem rugalmas,
  • a hallókészüléken nincs beállítva a sípolásgátlás.

Az audiológus egy szempillantás alatt tudja orvosolni ezeket a problémákat!

Recsegés

A hidegből melegbe vagy melegből hidegbe lépve gyakran tapasztalhatjuk, hogy recseg a hallókészülék. Nem kell kétségbe esni, és azonnal a hallókészülék szerviz címe után keresgélni, ez egyszerű környezeti hatások miatt fellépő, átmeneti probléma. A hirtelen fellépő hőingadozás miatt  történik csak a recsegés, amint akklimatizálódik a hallókészülék, újra megfelelően fog működni.

 

Hogy tartós probléma ne alakuljon ki, minden nap tegye párátlanítóba a hallókészülékét, hogy alaposan kiszáradjon!

Pára

A kinti és benti hőmérsékletkülönbségek miatt a pára is sokkal gyakrabban fog kicsapódni a hallókészülékünk felszínén és az illeszték csövében. Lehet, hogy ez gyakrabban fordul elő az őszi-téli évszakban, mint általában, ugyancsak tompa hallást, torz hallásélményt hozva magával.

 

A jó hír viszont az, hogy egy minőségi párátlanító géppel ez a probléma is elhárítható!

Szélzaj

A süvítő szél hangját meglepően jól észleli a hallókészülék, már csak azért is, mert a gépház teste “útban van” az áramlatnak. Az erőteljes sustorgás azonban hosszú távon bosszantó és zavaró tud lenni, sokan ráadásul problémaként is észlelik, hiszen a hallásélmény is romlik tőle. Néhány apró megoldással azonban ez a kellemetlenség is enyhíthető:

 

 

  • Hordjon kapucnis felsőt, kabátot, az felfogja a szél jelentős részét!
  • Szóljon audiológusának, aki némi beállítási finomhangolással segíteni tud, hogy a szélzaj kevésbé legyen zavaró!

Forduljon hozzánk bizalommal

Akár úgy érzi, hogy túl sokat sípol a hallókészüléke, akár romlott a hallásélménye, kérjen segítséget Audiopontjainkon! Kollégáink ellenőrzik hallókészüléke állapotát, az illesztékét, szükség esetén pedig akár ingyenes hallásvizsgálattal is meggyőződünk arról, változott-e a hallásállapota a legutóbbi hallásmérés óta. Bármilyen probléma is kerül napvilágra, mi mindet gyorsan, hatékonyan orvosoljuk!

A képek forrása: Unplash, Pixaby

Szólj hozzá