Ezért nagyon fontos a hallókészülék tisztítása!

Ezek a veszélyek leselkednek ránk, ha a hallókészülék tisztítása nem része a napi rutinunknak!

A hallókészülék vásárlás után nem elég pusztán rendszeresen hordani is azt, hanem gondoskodnunk kell arról, hogy a hallókészülékünk jól tudjon működni. El kell sajátítanunk és a napi rutin részévé kell tennünk azokat a megelőző intézkedéseket, amelyek biztosítják azt, hogy a készülékeink ne kerüljenek a hatéves kihordási időszak alatt szervizbe, és hogy a fülünk is szeresse, hogy benne van.

Ahhoz, hogy ezt elérjük, három fontos dologra kell odafigyelnünk:

• az illeszték legyen mindig tiszta, fülzsírtól mentes behelyezés előtt,
• tartsuk tisztán a hallókészülék gépházát,
• és minél kevesebb kórokozó kerüljön a hallókészülékünkre.

Miért fontos ezekre figyelni?

A tisztaság egyrészről azért fontos, mert a fülilleszték nyílását és szellőzőfuratait eltömítő fülzsír elállja a hang útját, ez pedig a hang torzulását, illetve a hallókészülék elnémulását eredményezheti. Valamint az illesztéken keresztül a hallókészülék gépházába vándorló szennyeződések nem tesznek jót a készülék működésének.

A hallásélményünk így torz, halkabb, kellemetlen lesz.

Másfelől pedig fontos tudni, hogy a fülünk egy rendkívül érzékeny szerv, és a hallójáratba bekerülő kórokozók könnyedén okoznak fülfájdalmat, gyulladást, fertőzést. Éppen ezért fontos, hogy ne csupán tiszta illesztéket és hallókészüléket, hanem kórokozó-mentes eszközt illesszünk a fülünkbe.

Mivel a hallókészüléket gyakran megfogjuk ki- és berakás során, számtalan szennyeződés kerül rá, amit betuszkolunk védtelen hallójáratunkba. Ennek megelőzése érdekében nem elég csupán szárazon áttörölni, hanem megfelelő, erre a célra kifejlesztett fertőtlenítő készítményt kell használnunk.

Szerencsére mindegyik problémára létezik hatékony megoldás és megfelelő eszköz. Most segítünk abban, hogy a hallókészülék tisztítása a mindennapi rutinunk részévé váljon.

Minden nap tisztítsuk át a hallókészülékünket!

Naponta legalább egyszer szánjunk 10-15 percet hallókészülékünk tisztítására. Ekkor töröljük át az illesztékünket, a hallókészülék gépházát, és ha szükséges, akkor mossuk is át az illesztéket az erre megfelelő eszközökkel, majd törüljük is szárazra.

Gondoljuk át, mikor tudjuk beilleszteni ezt a 15 percet a napunkba: reggel, ébredéskor, este, esetleg napközben? Ha lehet, kerítsünk sort rá mindig ugyanakkor, így könnyebben a napi rutin részévé válik majd!

Használaton kívül tároljuk a hallókészüléket védett helyen!

Sokan, ha kiveszik a fülükből a hallókészüléket, csak leteszik valahová: az asztalra, éjjeliszekrényre.

Ez a legrosszabb, amit tehetünk, így ugyanis megtelepedhet rajta a por és a kosz.

Célszerűbb inkább a saját dobozába tennünk, ahol elzárjuk a környezeti hatások elől, de akár párátlanító gépbe is tehetjük, ami egyúttal a nedvességet is eltávolítja a hallókészülékünkből.

Érdemes a fülünkben is védeni a káros anyagoktól a hallókészüléket: például hajlakk vagy hajhab használata során takarjuk le az egyik kezünkkel a készülékünket, hogy ne kerüljön rá vegyszer, és később a fülünkbe se legyen esélye bejutni.

Soha ne tegyük be a hallókészüléket a fülünkbe tisztítás nélkül!

Ha naponta tisztítjuk is a hallókészülékünket, arra különösen ügyeljünk, hogy valahányszor behelyezzük a hallókészülékünket a fülünkbe, mindig nézzük meg, hogy tiszta-e, illetve töröljük át egy erre a célra kifejlesztett fertőtlenítő törlőkendővel!

Így biztosan elkerüljük, hogy kórokozók jussanak a fülünkbe!

Tisztítsuk rendszeresen a hallókészülék illesztékét!

A fülilleszték szinte folyamatosan érintkezik a fülzsírral, így elkerülhetetlen, hogy ne rakódjon rá, vagy ne tömítse el időnként az illeszték nyílását. Érdemes ezért naponta akár többször is áttörölni az illesztékünket speciális, erre a célra készült törlőkendővel, de más módon is gondoskodhatunk a tisztaságáról.

A makacsabb lerakódásokat egy habzó, tisztító spray képes feloldani, amivel át kell törölni az illesztéket. A belső részre rakódott koszt ugyan nem érjük el, de egy tisztító tablettát az illesztékkel együtt egy pohár vízbe dobva kipezsegtethetjük belőle azt. A nedvességet pedig kézi pumpával tüntethetjük el.

Tisztítsuk a hallókészülék gépházát is!

Tévhit, hogy csak az illesztéket kellene tisztán tartani. A hallókészülék fül mögötti részét is érdemes áttörölnünk a tisztító kendővel, a hajunkról és a bőrünkről ugyanis rakódhat rá kosz. Különösen ügyeljünk a mikrofon nyílására, az erre a célra kitalált pici kefével távolítsuk el belőle a port: így biztosan tiszta hangzást kapunk majd.

Ha ezekre odafigyelünk a mindennapokban, biztosak lehetünk abban, hogy a hallókészülék gond nélkül fog működni, és megfelelő hallásélményt fog biztosítani minden helyzetben.

Ha Ön bizonytalan abban, hogy megfelelően tisztítja-e a hallókészülékét, bátran keressen fel bennünket! Nálunk a hallásgondozás nem csak hallásvizsgálatból áll, hanem megmutatjuk azt is, mivel és hogyan tisztítsa meg hallókészülékét!

Képek forrása: Oticon, 123rf

Szólj hozzá