A hallókészülék védelme télvíz idején

A hallókészülék nélkülözhetetlen eszköz egy hallássérült számára. A hallókészülék védelme azonban még akkor is fontos, ha egyébként ezek a készülékek úgy lettek tervezve, hogy kiállják az időjárás viszontagságait. Ha figyelembe vesszük, hogy milyen hatással vannak az életminőségünkre, könnyen beláthatjuk miért is fontos csúcsformában tartani készülékünket. Különösen, hogy ezt csupán néhány egyszerű lépéssel megtehetjük.

Csak úgy, mint a nyári szélsőséges hőség vagy a magas páratartalom, a hideg téli időjárás is veszélyt jelenthet, mert károsíthatja a hallókészülékeket.

Védje meg eszközeit

A hideg és a meleg levegő találkozása páralecsapódást okoz, és a pára nem igazán barátja a hallókészülékeknek. Noha elkerülhetetlen, hogy a készülék érintkezzen kis mennyiségű nedvességgel, a hallókészülék védelme akkor is elengedhetetlen minden lehetséges esetben. Igyekezzen megakadályozni, hogy ez a pára felhalmozódjon. Egy puha ruhával törölgesse át a készülék házát, az elemházhoz pedig használjon száraz vattakorongot.

Van néhány jel is, amiből arra következtethet, hogy hallókészülékébe nedvesség kerülhetett:

 • a készülék hangja torzzá válik, vagy
 • a hallókészülék hosszabb időre leáll

Használjon fülvédőt

A fülvédő nemcsak a fülét tartja melegen, hanem a hallókészülékét is segít szárazon tartani. Segít megvédeni a hallókészüléket az esőtől, a ködtől, hótól. Képes megakadályozni a páralecsapódásból származó nedvesség felhalmozódását.

Vigyen magával extra akkumulátort vagy tartalék elemet

Mint minden hordozható elektronikus eszköz, a hallókészülékek is elemeket használnak energiaforrásként. Mivel az akkumulátorok és elemek nem szeretik a hideget, készüléke a megszokottnál kicsit gyorsabban lemerülhet, ha huzamosabb ideig kint használja a téli szabadlevegőn. Ha hallókészülékéhez cserélhető elemeket használ, mindenképpen vigyen magával tartalék elemeket. Ha készüléke újratölthető, ne felejtse el magával vinni töltőjét!

Szükség esetén váljon meg hallókészülékétől – persze csak ideiglenesen!

A népszerű téli tevékenységek természetüknél fogva együtt járnak a hideggel és a nedvességgel. A szánkózás, síelés, korcsolyázás, hógolyózás mind olyan tevékenységek, amik előtt jó döntés lehet a hallókészüléket levenni és biztonságba helyezni. Ha hallókészüléke biztonságát választja, ne feledkezzen meg szólni erről valamennyi embernek a társaságában, hogy tudjanak a megváltozott kommunikációs feltételekről.

Hallókészülék karbantartása otthon

A már említett nedvesség és pára mellé társulhat még a mérsékelten megnövekedett fülzsír felhalmozódása is ebben az időszakban. Amennyiben furcsa zajt, indokolatlannak tűnő leállást, vagy más, korábban nem észlelt problémát tapasztal készülékén, van néhány tippünk, amivel otthon is orvosolhatja a problémát. Ha ez sem segítene, keresse fel hallásgondozóját!

 

Gyors tippek:

 • Először kapcsolja ki készülékét, vegye ki az elemeket és tisztítsa meg az elemtartót.
 • Használjon szárító-párátlanító dobozt.
 • Cseréljen elemet – lehet, hogy csak ez okozza a problémát.
 • Tisztítsa meg készülékét a fülzsírtól és a felgyülemlett szennyeződésektől.

Hallókészüléke védelme érdekében:

 • Mindig legyen Önnél tartalék elem.
 • Ne hagyja készülékét, illetve az elemeket fűtetlen helyen.
 • Esőben, hóban használjon ernyőt, sapkát, vagy kapucnis kabátot.
 • Ellenőrizze készülékét napi szinten, hogy biztosan nem jutott-e bele nedvesség.
 • Használjon hallókészülék védőhuzatot. (A huzatokat különböző méretben és színben gyártják, moshatók, és könnyen ráilleszthetők a fül mögötti hallókészülékre a biztonság érdekében.)

Itt vagyunk, hogy segítsünk.

Ha nehézségei akadnak hallókészülékével ezen a téren, vagy további kérdései lennének, keressen minket bizalommal.

Időpontot kérek!

Szólj hozzá